Mănăstirea Lainici – „mireasa din Defileul Jiului” (unde se află moaștele Sfântului Irodion și Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoarea”)

Mânăstirea Lainici este una din frumusețile rare pe care le putem admira călătorind spre Valea Jiului.

Atât arhitectura ei, cât și cadrul natural deosebit în care este amplasată fac acest sfânt locaș o destinație de neuitat pentru românii din toate colțurile țării.

Manastirea Lainici

Manastirea Lainici: Basilica.ro

Mănăstirea Lainici este situată în județul Gorj, la 32 de kilometri de Târgu Jiu și la 25 de kilometri de Petroșani.

A fost supra-numită “Mireasa din Defileul Jiului”, datorită albului imaculat în care este zugrăvită biserica. Peisajul montan este absolut fermecător, iar atmosfera din jurul mănăstirii este pur și simplu inundată de o liniște debordantă.

Mănăstirea Lainici este o mănăstire de călugări, un loc prielnic rugăciunii, pentru atât pentru viețuitori, cât și pentru pelerini, cu toate că este amplasată aproape de șosea, care face legătura între municipiile Târgu Jiu și Petroșani.

Acest lucru nu face decât să faciliteze accesul tuturor celor care doresc să viziteze acest sfânt locaș. Se poate ajunge aici și cu trenul.

Biserica nouă construită în curtea mănăstirii impresionează printr-un plan arhitectonic unic în lume. Este vorba despre două biserici suprapuse: biserica de la demisol și biserica de deasupra.

Un alt element atractiv al acestei biserici este icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului “Grabnic Ascultătoarea”, adusă de curând din Muntele Athos. Este o icoană unică, foarte mare, pictată pe lemn de santal și ferecată cu argint aurit.

De această icoană sunt legate numeroase vindecări minunate care s-au petrecut cu credincioșii care s-au rugat înaintea ei cu multă credință și lacrimi.

Foarte mulți pelerini vin la Mănăstirea Lainici pentru a se închina la moaștele Sfântului Irodion, care sunt de asemenea făcătoare de minuni.

Starețul Irodion a adormit întru Domnul în anul 1990, și a fost canonizat de curând de Biserica Ortodoxă Română, în anul 2011.

Tot aici se găsesc părticele din moaștele unor sfinți renumiți, dar rar întâlniți în bisericile de la noi din țară, precum Sfântul Serafim de Sarov, Sfântul Ignatie Briancianinov sau Sfântul Dimitrie al Rostovului.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

  1. Ba da multi sfinti are BOR dar nu i- am gasit in Biblie

  2. Am vizitat-o de doua ori.Anul trecut si anul acesta o data.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.