Mănăstirea RÂMEȚ – frumuseți românești nepieritoare

Unul din cele mai impresionante locuri de pelerinaj din țara noastră, Mănăstirea Râmeț este una din acele destinații care îți rămân mult timp în amintire, ca un vis prea frumos pentru a fi real.

Putem spune că este o destinație obligatorie pentru iubitorii de munte și de ortodoxia pur românească.

Mănăstirea Râmeț

Mănăstirea Râmeț

Unde este Mănăstirea Râmeț

Dacă aveți în plan să vizitați acest loc mirific, trebuie să vă faceți bagajele spre Alba. Mănăstirea Râmeț este situată pe Valea Geoagiului, la 34 de km distanță de județul Alba-Iulia, în Cheile Râmețului din Munții Trascăului.

Mănăstirile vechi, nepărăsite de rugătorii ei, parcă devin din ce în ce mai frumoase odată cu trecerea timpului. Se spune despre Mănăstirea Râmeț că este unul din cele mai vechi așezăminte monahale din Transilvania, o adevărată supraviețuitoare.

După mai multe distrugeri suferite (în anii 1762 și 1785), mănăstirea a rămas în picioare. Însuși domnul Țării Românești, Mihai Viteazul, a ajuta la restaurarea ei. A fost desființată de comuniști în anul 1959, însă maicile se întorc pe ascuns în anul 1962.

Mănăstirea Râmeț, Alba-Iulia

Mănăstirea Râmeț, Alba-Iulia

De îndată ce intri pe poarta mănăstirii, te simți pur și simplu copleșit de frumusețea împrejurimilor. Mănăstirea este scăldată în verdele ierbii, și împodobită de culorile florilor care străjuiesc aleile pietruite.

Totul este impecabil și sublim, foarte îngrijit și elegant. Cadrul natural care îmbrățișează mănăstirea pare unul viu, care te îmbie la meditație, care îți înalță vederea și mintea la cele cerești.

Mănăstirea Râmeț, Alba

Mănăstirea Râmeț, Alba

Se poate vizita Biserica Veche, tencuită într-un alb imaculat, cu hramul “Izvorul Tămăduirii” și “Nașterea Maicii Domnului”, Muzeul Mănăstirii, înființat de Părintele Dometie, Biserica Nouă, cu Hramul “Adormirea Maicii Domnului” și “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. Aceasta din urmă este construită în stil bizantin cu elemente ornamentale deosebite. Biserica adăpostește părticele din moaștele Sfântului Ierarh Ghelasie, fost egumen al Mănăstirii Râmeț și capul acestuia în altar.

Poetul Adrian Păunescu, îndrăgostit de această mănăstire, i-a dedicat acesteia o poezie:

“…
E aici în Apuseni în România
Râmeți, o mănăstire din Ardeal.
Da, viața mea modernă și pe fugă
Ateul meu și zbuciumat destin,
Demult s-au dezvățat de orice rugă,
Dar la Râmeț, veni-voi să mă-nchin.”

Citeşte mai multe despre:

4 comentarii

  1. Am fost și pot spune că este minunată! Peisajul este mirific!

  2. E superb! Frumos peisaj!

  3. Un loc minunat,am fost

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.