Casa Memorială ‘’Nicolae Iorga’’ din Botoşani

Inclusă în categoria monumentelor istorice, Casa Memorială ‘’Nicolae Iorga’’ din Botoşani găzduieşte o mică parte din viaţa unuia dintre cei mai mari istorici ai României.

 Casa Memorială ‘’Nicolae Iorga’’

Casa Memorială ‘’Nicolae Iorga’’

Istorie concentrată între pereţii unei case

Casa Memorială ‘’Nicolae Iorga’’, situată în centrul municipiului Botoşani, este o clădire între pereţii căreia sunt adăpostite mărturii cu privire la naşterea, existenţa şi moartea lui Nicolae Iorga, fost istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar şi academician.

CasaMemorialaNicolaeIorga1

Casa Memorială ‘’Nicolae Iorga’’

În lume este cunoscut ca medievist, bizantinist, romanist, slavist, istoric al artelor şi filozof al istoriei. A scris nu mai puţin de 1.003 volume, 12.755 articole şi studii şi 4.963 recenzii, totul culminând cu ”Istoria României”, în zece volume.

În perioada 1876-1880, familia Iorga locuieşte în casa Marghioalei Vazdogeasa, în prezent cunoscută ca fiind Casa Memorială ‘’Nicolae Iorga’’, restaurată şi deschisă publicului din anul 1965.

Timpul a rămas pe loc

Odată cu trecerea pragului în Casă Memorială ‘’Nicolae Iorga’’, timpul pare a sta pe loc. Cele patru încăperi ale clădirii sunt însufleţite cu exponate din viaţa şi activitatea marelui savant. În holul casei, pe perete, privirea dă să întâlnească portretul în medalion al lui Nicolae Iorga, tot aici fiind prezente mai multe panouri cu citate din opera marelui istoric, cu diplomele primite de la diferite universităţi din lume, fotografii ce îl prezintă lături de personalităţile vremii, precum şi fotografii de familie.

casa_nicolae_iorga4

Casa Memorială ‘’Nicolae Iorga’’

Cele patru încăperi ale casei tradiţionale sunt împodobite cu piese de mobilier unice, precum masa rotundă, etajera şi lada de zestre a mamei sale. Tabloul marelui vornic Iordache Drăghici, realizat de Ghica Deleni (străbunicul dinspre mamă al marelui savant), tabloul cronicarului Manolache Drăghici (bunicul) – care a scris ,,Istoria Moldovei pe timp de 500 ani”, carte în limba română cu alfabet chirilic, apărută în 1856, sunt, de asemenea, piese de rezistenţă care nu pot fi omise de vizitatori.

 Casa Memorială ‘’Nicolae Iorga’’

Casa Memorială ‘’Nicolae Iorga’’

Pe lângă aspectul impecabil, masa rotundă impresionează cu frumosul ceas de mână aşezat la loc de cinste, în centrul acesteia, pe un mileu lucrat de mână. Câteva cărţi de rugăciuni şi o ceaşcă de cafea par a fi lăsate în grabă pe etajeră, totul însă într-o dezordine ordonată.

 Casa Memorială ‘’Nicolae Iorga’’

Casa Memorială ‘’Nicolae Iorga’’

Camera copiilor Nicolae şi George este şi ea amenajată, având ca bază documentară opera memorialistică. Etajera plină cu volume şi maşina de scris trădează pasiunea pentru literatură.

În încăperile cu bibioteca, pe partea dreaptă a holului, sunt rafturi încărcate cu peste 700 opere scrise de Nicolae Iorga, ca de altfel, peste 127.000 de articole din domenii precum istorie, critică literară, proză, teatru şi poezie, toate evocând personalitatea marelui savant.

 Casa Memorială ‘’Nicolae Iorga’’

Casa Memorială ‘’Nicolae Iorga’’

Căi de acces

Casa Memorială ‘’Nicolae Iorga” este un muzeu judeţean situat în Botoşani, pe Strada Nicolae Iorga, numărul 14.

Program de vizită

Muzeul judeţean poate fi vizitat de marţi până duminică, între orele 09:00-17:00. Luni este închis.

Taxă de vizitare

Casa Memorială ‘’Nicolae Iorga’’ este deschisă turiştilor, cu taxă de vizitare. Preţul de intrare pentru grupurile organizate este de 1 leu/persoană, iar individual preţul de intrare ajunge la 4 lei.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.