Profeţiile Tulburătoare ale Părintelui Arsenie Boca – Se Află în Picturile Bisericii din Drăgănescu

În apropierea localităţii Mihăileşti, în satul Drăgănescu din judeţul Giurgiu, pe malul lacului de acumulare de pe râul Argeş, se află o bisericuţă simplă, pe varul căreia părintele Arsenie Boca a aşternut predici fierbinţi, cugetări şi gânduri încărcate de întrebări şi înţelesuri.

draganescu

Biserica ”Sfantul Nicolae” – Draganescu

Biserica cu aură divină

Biserica Drăgănescu încă mai păstreză din evlavia şi credinţa celui care a pictat-o: părintele Arsenie Boca, un om cât o lume de sfinţi, care a ajutat de viu şi care continuă să ajute după moarte.

Ridicată în anul 1870, biserica din Drăgănescu, cu hramul Sfântului Nicolae, a fost înveşmântată în tempera de către părintele Arsenie Boca. Totul a început în 1967, continunând până în 1982.  Timp de 15 ani a muncit la ea marele duhovnic, care, pe lângă scenele tipice oricărui program iconografic, a adăugat pe pereţii interiori ai acesteia o întreagă serie de scene inedite, vizând viaţa şi păcatele zilnice ale oamenilor.

Arsenie Boca

Arsenie Boca, in timp ce picteaza interiorul bisericii Draganescu (sursa foto: crestinortodox.ro)

Ceea ce diferenţiază lăcaşul sfânt de alte biserici ţine de pictura ruptă, parcă, din realitate.

Profeţiile pictate

Pe varul de frescă din pronaosul bisericii din Drăgănescu, părintele Arsenie Boca a strecurat câteva imagini premonitorii, neobişnuite la acea vreme. Este vorba despre telefonul mobil, turnurile gemene incendiate pe data de 11 septembrie la New York sau naveta Discovery, toate plasate vizibil pe cei doi pereţi laterali de la intrare.

dreapta sus-gemenii din New York in flacari

Turnurile gemene din New York in flacari (dreapta sus) (sursa foto: evz.ro)

În ciuda poziţiei lor, scenele nu sunt uşor de observat, contopindu-se, parcă, cu alte scene biblice importante, precum  Învierea, înfăţişarea iadului şi a Cetei celor Drepţi.

Un strigăt de trezire

Ceea ce părea o viziune subiectiv artistică s-a transformat, după zeci de ani, într-un strigăt de trezire, o profeție pictată a părintelui Arsenie Boca.

Imaginea s-a dovedit a fi una plină de reproş şi îngrijorare, care, iată, că ulterior s-a transformat în fapte reale: imaginea apocaliptică a unor zgârie nori incendiaţi, ca prefigurare a zilei de 11 septembrie; imaginea unei navete cosmice, prevăzând parcă dezastrul ce avea să urmeze în cazul misiunii Apollo 13; imaginea lui Nietzsche şi Platon conversând, asistaţi de faţa cinic zâmbitoare a unui diavol.

pictura-profetica-din-biserica-draganescu

Nietzsche şi Platon conversând (sursa foto: evz.ro)

Mesajul părintelui, transpus pe pereţii bisericii, este încă încărcat de mister, fiecare detaliu uimind: în picturile desenate de duhovnic, diavolii au aură (stricată); ȋn pictură nu există o tuşă pregnantă de negru, iadul fiind desenat doar în nuanţe de roşu sau cărămiziu murdar. Mai mult, în una din scene, Hristos O poartă în braţe pe Fecioara Maria ca pe o copilă, şi nu invers, aşa acum o consacra erminia bizantină.

Un alt detaliu care uimeşte constă în faptul că cele două mari biserici creştine, şi anume, Sfânta Sofia de la Constantinopol şi Sfântul Petru de la Roma, stau alături într-un semicerc cu raze, undeva între Rai şi iad.

Şi-a prevestit moartea

Pe de altă parte, una dintre cele mai puternice prevziuni este cea a propriei morţi.

Pe parcursul celor 15 ani în care Arsenia Boca a lucrat în biserica ‘’Sfântul Ierarh Nicolae ‘’ din Drăgănescu, lăsând ca moştenire una dintre cele mai frumoase picturi interioare ale ortodoxiei, considerată „Capela Sixtină” a României, părintele avea să fixeze o dată în fresca  ce îl reprezenta pe Sfântul Ştefan cel Nou, cu viaţa şi pătimirile lui. Mai târziu avea să se afle că aceea era data morţii sale, aceeaşi  dată cu a martirului Sfântului Ştefan: 28 noiembrie.

O carte cu previziunile viitorului

Frescele părintelui Arsenie Boca pot fi considerate o carte a viitorului, sau previziunea viitorului. Acest fapt este valabil însă doar pentru cei care pot citi printre picturile care au stârnit aprigi controverse de-a lungul timpului.

diavolii arunca oamenilor idei

Diavolii arunca oamenilor idei (sursa foto: evz.ro)

În pictura bisericii continuă să existe scene apocaliptice, adresate omului. ‘’Vor veni vremuri foarte grele, dar toate sunt îngăduite de Dumnezeu, Care este tovarăşul de drum al fiecăruia, de la naştere până la moarte. Vor cădea şi cei aleşi. Îmi pare rău că sunteţi cei de pe urmă. Vă vor cerne. Vor pune impozite, taxe şi alte îngrădiri. Vor lua totul! Să ştiţi că mulţi vor pleca din ţară, dar puţini se vor întoarce. Va veni vremea când ar dori să se întoarcă şi n-or mai putea, căci România va fi înconjurată de flăcări’’. O spune părintele Arsenie Boca, absolvent de medicină, teologie şi bellearte.

Căi de acces

Localitatea Drăgănescu din judeţul Giurgiu este aşezată între Mihăileşti şi Buturugeni, pe malul barajului zidit pe Argeş.

La ieşirea din localitatea Mihăileşti, situată pe drumul ce leagă oraşele Bucureşti şi Alexandria, venind dinspre Bucureşti, pe la kilometrul 28 un drum coteşte brusc la dreapta, care duce spre localitatea Malul Spart. Se îndepărtează de DN6, se trece peste un câmp pustiu, iar după 5 kilometri pe DJ 412A se iveşte localitatea Drăgănescu.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.