Locuri Minunate în România: Casele Încondeiate din Ciocăneşti, Suceava
România este o ţară fondată pe o tradiţie bogată şi un cult popular specific. Ne bucurăm că în anumite zone, obiceiurile străvechi s-au păstrat cu sfinţenie. Alături de Cimitirul de la Săpânţa, casele încondeiate de la Ciocăneşti vorbesc despre ospitalitatea şi dragostea ţăranilor români de a-şi împodobi locuinţele – de vii sau de morţi, cu ajutorul culorilor.
Ciocăneşti este o comună cu totul deosebită, unică în Europa, în care fiecare casă este frumos pictată în motive ornamentale tradiţionale.
La Ciocăneşti nu se vopsesc doar ouă, ci şi casele oamenilor. Iar acest ritual nu se referă numai la Perioada de Paşti. Vorbim despre un adevărat muzeu de culori în aer liber, care poate fi descoperit la orice oră, în orice perioadă a anului. Sunt peste 500 de gospodării pictatate la exterior într-o cromatică artistică de basm!
Obiceiul de încondeiere a caselor a început în anul 1950, când una din localnice a avut această inspiraţie de a-şi transforma locuinţa într-o operă de artă, folosind flori pentru decorarea pereţilor. Casa doamnei Leontina Ţăran a devenit astfel un loc de pelerinaj pentru pasionaţii de cultură tradiţională, iar mai apoi a devenit un muzeu în aer liber. Ceilalţi săteni i-au urmat exemplul, când primăria a decis ca fiecare casă din comună să fie încondeiată în acest mod, pictura fiind asigurată de autorităţile locale.
Un lucru interesant este faptul că fiecare casă poartă în amprenta culorilor şi a modeleleor folosite, caracterul, personalitatea şi viziunea proprietarului. Nu mai ai aşadar nevoie de referinţe oficiale cu privire la felul de a fi al oamenii de după uşă, întrucât îi poţi cunoaşte după modul în care este decorată casă. Spunem aceasta pentru că sătenii din Ciocăneşti pun la dipoziţie aceste case şi pentru turişti.
Se poate observa o gamă fascinantă de motive populare din tradiţia românească. Nici biserica din comună n-a scăpat de motivele florale aşezate pe pereţii exteriori. Culorile cel mai des folosite sunt roşu, verde, galben şi negru. Unele case seamănă foarte mult cu iile sau cămăşile ţărăneşti tradiţionale.
Comuna Ciocăneşti a devenit un obiectiv turistic puternic pentru români şi pentru cei din afară, care vin să studieze îndeaproape fiecare gospodărie pictată în parte. Locuinţele aduc foarte mult cu ouăle care sunt încondeiate în această zonă, de aceea este un loc superb de vizitat în perioada pascală. Există de altfel un la Festivalul al ouălor încondeiate, care are loc în fiecare an, în lunile februarie sau martie. La Ciocăneşti se poate veni şi în timpul verii, pentru a participa la Festivalul Păstrăvului din luna august.
Dacă ai drum prin Suceava, nu ezita să virezi pe şoseaua Iacobeni din Borşa, la 100 km de oraş. Comuna Ciocăneşti se află la doar 22 de km de staţiunea Vatra Dornei. Nu se poate să treci pe aici şi să nu opreşti pentru a fotografia mental şi cu aparatura tehnică colecţia de căsute încondeiate.
Odată ajunşi aici, poţi petrece timpul colindând frumuseţile montane din zonă, pe jos, cu bicicleta, sau cu pluta pe Bistriţa. Comuna Ciocăneşti poartă acest nume de la ciocănarii de arme, sau cei care meştereau fierul pentru a făuri arme de război pentru Ştefan cel Mare şi armata lui.