Mănăstirea cu Altarul Orientat spre Sud, Unică În România – Se Află în Strehaia

În centrul localității Strehaia, județul Mehedinți, se află un lăcaș de cult ortodox unic, care datează din secolul al 17-lea și al cărui altar este îndreptat spre sud, spre deosebire de restul lăcașurilor de cult ortoxe, unde altarul este îndreptat spre răsărit.

Mănăstirea_Strehaia_

Manastirea Strehaia

Inclusă pe lista celor mai importante monumente istorice din întreaga regiune, Mănăstirea Strehaia (mănăstire de călugări) a fost ridicată încă din anul 1645, sub conducerea domnitorului Matei Basarab.

Scurt Istoric

În anul 1963, biserica cea mare a mănăstirii este reparată de voievodul Constantin Brâncoveanu, care îi adaugă și un pridvor. Tot acesta așează și ușa de intrare în biserică, păstrată până în prezent. Anul 1826 se prezintă cu reparații majore în incinta mănăstirii: biserica este pictată în frescă, zidul împrejmuitor este reparat, iar fântâna din curte este acoperită de un foișor.

foisor

Foisorul

Odată cu secularizarea averilor mănăstirești (1863), Mănăstirea Strehaia este desființată, biserica transformându-se într-una parohială, până în anul 1958. Între anii 1962-1969, Direcția Monumentelor Istorice din București renovează complet mănăstirea.

O biserică specială

Planul bisericii se prezintă în formă de navă, deasupra pronaosului ridicându-se turla bisericii. Poziția palatului domnesc al Craioveştilor este cea care a determinat  şi stabilirea poziției bisericii. Astfel se face că sfântul altar al bisericii este orientat spre partea de miazăzi, spre deosebire de restul lăcașurilor de cult ortodoxe, care beneficiază de un altar îndreptat spre răsărit.

in altar

In Altar

Explicația din partea istoricilor constă în faptul că întreaga construcție a bisericii a fost realizată după solstițiul de iarnă. Prin urmare, pe data de 22 decembrie, razele soarelui pastrund în biserică în jurul orei 8.20, prin fereastara altarului, căzând perpendicular pe ușile împărătești și scăzând în intensitate pe parcursul slujbei.

Intrarea în mănăstire

Mănăstirea Strehaia este înconjurată de un zid de apărare din cărămidă presată, vechi și înalt, ceea ce îi dă aspectul unei adevărate fortărețe.

Înaintând, undeva în partea  stângă, poate fi admirat foișorul de lemn, folosit, de regulă, la hramul mănăstirii. Lângă acesta se află și un izvor acompaniat de un tunel vechi și lung de trei kilometri, despre care localnicii spun că ar continua până în următorul sat.

Strehaia

Manastirea Strehaia

Biserica cucerește prin aspectul său unic, reprezentând o creație originală a școlii muntenești.

Inclusă pe lista monumentelor istorice

În prezent, Mănăstirea Strehaia este inclusă pe lista monumentelor istorice. Clădirea reflectă cu succes aspectul inițial al lăcașului, considerat o inestimabilă operă de artă, reprezentativă pentru arhitectura muntenească din perioada medievală.

Ceea ce atrage atenția în mod deosebit este zidul de cărămidă, care împrejmuiește mănăstirea și care a rezistat eroic odată cu trecerea timpului.

_bis_intrare

Intrarea in Biserica

Pe lângă biserică, turnul de intrare, zidurile de apărare și ruinele vechii reședințe domnești, Mănăstirea Strehaia se poate mândri cu câteva obiecte extreme de valoroase, ca tablourile votive în care apare domnitorul Matei Basarab, împreună cu fiul său adoptiv, Mateiaş.

Localizare

Mănăstirea Strehaia se găsește în centrul localității Strehaia, pe drumul național ce leagă localitatea Craiova de Drobeta Turnu Severin, la o distanță de aproximativ 67 de kilometri de Craiova.

Lăcașul ortodox este deschis turiștilor spre vizitare în tot timpul anului, având sărbătoarea anuală a doua zi după Rusalii.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]