Salina Turda, Parcul Balnear al Transilvaniei

Inclusă pe lista monumentelor din județul Cluj, Salina Turda este situată în Durgău-Valea Sărată, în partea de nord-est a orașului Turda.

1024px-Salina_Turda_5

Salina Turda

Impresionant obiectiv turistic

Una dintre cele mai spectaculoase destinații turistice din lume atrage un număr tot mai mare de turiști, sosiți din toate colțurile lumii, declarați încântați de legenda și istoria locului.

Zăcământul de sare din Salina Turda ocupă o suprafață impresionantă, de aproximativ 45 kilometri pătrați, grosimea medie a stratului de sare ajungând la 250 metri, în timp ce rezerva geologică este estimată la 38.750 milioane tone.

Salina Turda

Mai mult, în zona axială a cutei diapire, grosimea sării poate depăși 1.200 metri.

Ceea ce mai impresionează la salină sunt și formațiunile de sare din bazinul Transilvaniei, vechi de peste 13 milioane de ani, zăcământul de sare aparținând aliniamentului de vest, care începe din Maramureș până în zona Sibiului.

mina terezia., cascada de sare

Mina Terezia- Cascada de sare

Aceluiași aliniament aparțin totodată zăcămintele Ocna Dej, Sic, Cojocna, Valea Florilor și Ocna Mureș.

Ce este sarea de la Turda?

O rocă monominerală compusă din halit pur mineral, al cărui proporție depășește pragul de 99%, în timp ce elementele insolubile, formate din  CaSo4, în cea mai mare parte, nu depășesc 0,7%.

 Exploatarea sării începe în perioada ocupației romane

Cu toate că mărturiile arheologice nu există, se presupune că exploatarea sistematică a sării la Turda își are începutul în perioada ocupației romane în Dacia.

mina Ghizela

Mina Ghizela

Dovezile par să stea în urmele exploatărilor descoperite în Valea Sărată, pe versantul nord-vestic, când, în 1862, galeria de trasaj a minei ”Ghizela” interceptează o lucrare minieră subterană, despre a cărei existență nu se cunoştea.

Noua galerie descoperită dispunea de cameră de exploatare de formă piramidală, situate una lângă alta și despărțite printr-o împletitură de nuiele.

mina rudolf

Mina Rudolf

Existența exploatării depozitului de sare de la Turda este pentru prima dată menționată documentar în 1271, în documentul cancelariei maghiare.

După 1840, Salina Turda, considerată una dintre cele mai importante saline din Transilvania, începe să decadă, cedând în fața concurenței sosite din partea Ocnei Mureș, ajungând, în final, să îndeplinească rolul unei rezerve.

galeria franz josef

Galeria Franz Josef

Pentru ușurarea transportului sării și micșorarea cheltuielilor legate de acesta, se decide, în 1853, construirea unei galerii cu o lungime de 917 metri, ce pornea din Turda Nouă, numită ”Franz Josef”.

În timpul primului război mondial, producția de sare crește semnificativ, urmând ca în 1918 declinul activității să fie unul continuu, ducând, inevitabil, la închiderea minei, în 1932.

Mina, redeschisă în scop turistic

În timpul celui de-al doilea război mondial, mina este redeschisă, servind ca adăpost aerian, între 1950-1992 aceasta căpătând statul de obiectiv turistic.

roata panoramica

Roata panoramica

Primii 526 metri ai galeriei de transport ”Franz Josef” au fost folosiți drept depozit de brânzeturi.

Odată cu renovările din 2008 și redeschiderea către public, în 2010, Salina de la Turda devine un obiectiv turistic de renume European, un loc în care istoria și legenda se împletesc armonios, dând naștere unui spectaculos muzeu al mineritului în sare.

Unterirdischer_See_in_der_alten_Mine_von_Turda

Salina Turda- lac subteran

Salina dispune de o bază de tratament, în ceea ce privește activitățile de agrement, turiștilor fiindu-le  puse la dispoziție plimbări în Roata Mare, un teren minigolf, o pistă bowling, plimbări cu bărcuța pe lacul subteran, un teren de sport, un amfiteatru, jocuri de biliard și jocuri de tenis.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.