Mănăstirea Bucium, Locul în Care Icoana s-a Pictat Singură
Printre cele mai cunoscute lăcașuri de cult din Iași se numără Mănăstirea Bucium, cunoscută și sub numele de Mănăstirea ‘’Tuturor Sfinților’’.
Mănăstire de călugări
Mănăstirea de călugări creștini-ortodocși se găsește într-o zonă retrasă de pe Dealul Bucium, în partea de sud a municipiului Iași. Întemeietori ai mănăstirii sunt considerați Nifon și Nectarie, ca de altfel, și primii călugări instalați aici.
La început, lăcașul a fost cunoscut sub numele de ”Schitul Bucium”, ajungând ca în timp, acesta să ajungă la rangul de mănăstire (1991). Cei care vizitează, în prezent, complexul monahal de pe Dealul Bucium, vor descoperi un loc extrem de plăcut, foarte frumos amenajat, care, pe lângă biserica propriu-zisă, dispune și de alte clădiri anexe, la fel de deosebite.
Ansamblul mănăstirii
În ceea ce privește întreg ansamblul mănăstirii, acesta este format din biserica paraclis, clopotnița, Casa Roznovanu (reședință mitropolitană), Casa Trapezei, depozitul de vinuri al Centrului Eparhial, atelierul de tâmplărie al Centrului Eparhial, Casa Portarului și cimitirul monahal.
De remarcat printre obiectele cu valoare artistică și istorică a mănăstirii este crucea cu postament în filigran, aproximativ 1.500 de cărți de cult (1856), precum și manuscrise ale marelui copist ieromonah Onufrie Bratu.
Legenda icoanei care s-a pictat singură
Se spune că la Mănăstirea Bucium din Iași a fost pictată Icoana Maicii Domnului-Prodromiţa, icoană, care, în prezent, se află la Sfântul Munte Athos.
Despre sfânta icoană legenda spune că s-ar fi pictat singură, în chip minunat, miracolul având loc în anul 1863.
Conform povestirilor, ctitorii mănăstirii, Nifon și Nectarie, îl roagă pe un bătrân pictor să realizeze o icoană a Maicii Domnului, pe care ulterior aceștia să o doneze Schitului Prodromu.
Mai mult decât atât, icoana se cerea a fi lucrată doar în zilele de post și rugăciune, pictorului menţionându-se faptul ca atunci când o pictează, să nu mănânce nimic.
Pictând icoana pe lemn de tei, acesta nu reușește să ilustreze, însă, chipul Maicii Domnului. Văzându-i frământările interioare, ieromonahii îi spun că vor oferi icoana unei biserici mai mici, și nu la Muntele Athos.
Acoperind lucrarea cu o pânză, pictorul se retrage în cameră, unde se roagă Maicii Domnului să îi ierte păcatele și să îl ajute să ducă la bun sfârșit opera.
Odată trezit, Iordache Nicolau din Copou descoperă că pictura icoanei era finalizată, chipul Maicii Domnului apărând ca o frumoasă operă, nefăcută prin mână omenească.
Pentru ca icoana să nu fie luată de la schit de către domnitorul Cuza, Nifon și Nectarie hotărăsc ca aceasta să ajungă pe Muntele Athos. Tot legenda povestește că un pictor nu a dat crezare minunii, spunând că el poate face una și mai frumoasă. Se spune că în acel moment Maica Domnului și-a întors fața către el, necredinciosul speriindu-se.
Odată ajunși la muntele sfânt, icoana începe deja să facă minuni, vindecând, astfel, un frate paralizat. Interesant este și faptul că icoana și-ar schimba fața în funcție de zona în care aceasta se află, în Moldova luând chip de moldoveancă, în Muntele Athos căpătând chip de grecoaică, în Africa chipul devenind negru.
Căi de acces
Către Mănăstirea Tuturor Sfinților se poate ajunge de pe Șoseaua Bucium (drumul național Iași-Vaslui), urmând a doua stradă după ‘’Plopii fără soț’’, ajungând pe Strada Păun, numărul 14.