Masa Tăcerii, sculptură monumentală de excepție

Principalul punct de atracție al orașului Târgu- Jiu îl reprezintă Ansamblul Monumental, cunoscut și sub numele de Ansamblul ”Constantin Brâncuși”. 

masa_tacerii (2)

Masa tacerii

Brâncuși, părintele sculpturii moderne

Considerat de către cercetători cel mai strălucit reprezentant al sculpturii secolului al 20-lea, Constantin Brâncuși este considerat părintele sculpturii moderne, și totodată, un inestimabil filozof.

1876-1957

Brancusi (1876-1957)

Profunzimea, spiritualitatea și inteligența nativă a sculptorului este cu succes reflectată în Ansamblul Sculptural de la Târgu- Jiu, cu cele trei componente monumentale, Masa Tăcerii, Poarta sărutului și Coloana fără sfârșit (Coloana infinitului).

Toate cele trei sculpturi se află pe aceeași axă, cu o lungime de 1.275 de metri, orientate de la apus spre răsărit. Acestea sunt sălășluite de o a patra componentă, cunoscută sub denumirea de Aleea scaunelor.

Masa_tacerii_si_Poarta_sarutului (in plan indepartat)

Masa tacerii (prim plan) si Poarta sarutului (plan indepartat)

Ansamblul Monumental din Târgu- Jiu este cunoscut ca omagiul adus eroilor din primul Război Mondial, fiecare element al acestuia bucurându-se de o semnificație aparte.

Cei ajunși în zonă pot admira Masa Tăcerii, care poate fi descoperită în parcul central, pe malul stâng al Jiului.

Masa Tăcerii, parte din decorul familiar al sculptorului

Prima variantă a Mesei Tăcerii se prezenta cu un diametru de 200 de centimetri, Constantin Brâncuși comandând o a doua masă, care avea să dispună de un diametru de 215 centimetri.

Aceasta este așezată peste cea dintâi, renunțându-se, astfel, la soclurile circulare, care aveau să formeze baza monumentului.

800px-Prima_Masă_a_Tăcerii-sursa de inspiratie

Sursa de inspiratie a lui Brancusi

 Despre celebra masă se spune că sugerează aparența aspră a două pietre de moară suprapuse.

Parte din decorul familiar al atelierului lui Brâncuși, acest tip de masă rotundă se găsea fie cioplită în alte dimensiuni, fie construită din alte materiale, folosită în scopuri utilitare sau deopotrivă, folosită ca postament.

Piesă de sculptură monumentală

Alături de Coloana Infinitului și Poarta Sărutului, Masa tăcerii este considerată una dintre piesele de sculptură monumentale ale Ansamblului realizat de sculptorul român Constantin Brâncuși.

Despre Masa Tăcerii se cunoaște faptul că a fost lucrată în piatră, calcar de Bampotoc.

Masa_tacerii

Scaun la Masa tacerii

Diametrul tăbliei este de 2,15 metri, iar grosimea de 0,43 metri. Tăblia mesei este fixată de un picior al cărui diametru măsoară doi metri, și o grosime de 0,45 metri.

Scaunele din jurul mesei se prezintă sub formă de clepsidră, în număr de 12, asemenea apostolilor,măsurând simbolic timpul, prin poziționarea circulară în jurul acesteia.

Inițial, cele 12 scaune erau mult mai apropiate de masă, fiind dispuse în grupuri de câte două.

Monumentul se vrea a fi masa la care combatanții participau înainte de luptă. Acesta reprezintă, totodată, un simbol al meditației, ca de altfel, și al reîntregirii familiei. Aici, totul decurge în tăcere, masa semnificând, pe lângă toate acestea, viața spirituală a țăranului român.

Cum se ajunge la Masa tăcerii

Intrarea în Parcul central se face pe sub Poarta sărutului, moment în care vizitatorul este purtat, parcă, într-o altă dimensiune.

aleea scaunelor

Aleea Scaunelor

Se continuă cu drumul pe Aleea scaunelor, pe marginile căreia pot fi admirate câte 15 scaune ce țin să sugereze momentele de cugetare asupra vieții, urmând ca la capătul acesteia, după câteva trepte, cel sosit să fie întâmpinat de Masa tăcerii.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.