Vila Luminiș – Casa Memorială ‘’George Enescu’’

Vila Luminiș din Sinaia a constituit, pentru cel mai important muzician român, George Enescu, loc de inspirație, dar și loc de relaxare, odată cu încheierea concertelor.

enescu3

Vila Luminis

Despre George Enescu

George Enescu, una dintre valorile deosebite ale muzicii românești, s-a născut pe 19 august 1881, la Liveni, județul Botoșani. Talentul înnăscut al acestuia este remarcat încă de la vârsta de șapte ani, perioadă în care muzicianul studiază Conservatorul din Viena, până la 13 ani.

george_enescu

George Enescu

Creația muzicală prin care s-a remarcat este una monumental, fiind cunoscută publicului sub denumirea de ‘’Oedip’’, operă ulterior dedicată soției sale, Maria Tescanu Rosetti.

Cel mai important muzician român încetează din viață la data de patru mai 1955, la Paris, rămânând, însă, în memoria tuturor, ca un adevărat geniu.

Stil autentic românesc în Vila Luminiș

 Vila Luminiș a fost construită între anii 1923-1926, din banii câștigați în primul turneu din America al muzicianului.

Vila_Luminis

Vila Luminis

Cucerit de frumusețea locurilor, George Enescu își numește casa construită după planuri proprii, Vila Luminiș.

Realizată în stil autentic românesc, casa memorială este văruită în alb, atât pe exterior, cât și în interior. În vila cu trei etaje, cu spații generoase, se găsește un valoros patrimoniu cultural.

Interiorul Vilei Luminiș

În interiorul casei pot fi descoperite sobe din teracotă, care, inevitabil, duc cu gândul la cele țărănești, în timp ce șemineul poate fi asemănat cu o vatră de copt.

casa-memoriala-george-enescu-03

Vila Luminis

Aici, stilul românesc se împletește natural cu piesele orientale, mobilierul în stil biedermayer contribuind și el la farmecul personal al locuinței.

În salonul vilei se află pianul muzicianului, pe care se găsesc, și în prezent, partiturile operei ‘’Oedip’’ şi pe care vizitatorii le pot admira. Atmosfera camerei este una aparte, întreg interiorul acesteia fiind decorat cu piese din cristal, porțelan și ceramică.

casa-memoriala-george-enescu-05

Vila Luminis

 Din salon, accesul duce către camera soției sale, în care ambianța regăsită trădează personalitatea acesteia, camera maestrului remarcându-se prin intimitate.

La etajul mansardat se află două camere, unde pot fi observate și admirate materiale documentare legate de viața și activitatea muzicianului.

Vila, donată statului român

În următorii 20 de ani, până în 1946, când părăsește definitiv țara, în urmă evenimentelor de natură politică, se dedică creației.

articol-14

Vila Luminis

În toată această perioadă, aici au luat naștere opere muzicale inestimabile, precum ‘’Opus 16’’, ‘’Opus 24’’, celebrele ‘’Rapsodii Române’’, dar și ‘’Sonata pentru pian în Fa diez minor’’.

Mutat la Paris, compozitorul, dirijorul, violonistul, pianistul și profesorul George Enescu, donează vila statului român, spre a fi folosită ca așezământ cultural și loc de odihnă pentru artiști.

Inaugurarea Casei Memoriale ”George Enescu”

Inaugurarea Casei Memoriale ‘’George Enescu’’ a avut loc în anul 1995, devenind, astfel, un important centru cultural și muzeal în țară.

la-george-enescu-acasa-00789500_00789500

Vila Luminis

Ca semn de apreciere și recunoștință pentru munca compozitorului, ale cărui creații au făcut istorie atât în țară, cât și în Europa și America, la intrarea în Vila Luminiș, a fost ridicat un bust în marmură, realizat de sculptorul Ion Irimescu.

Program de vizitare

Clădirea devenită un adevărat templu închinat geniului George Enescu, este vizitată de un număr mare de turiști, în fiecare an.

Vila Luminiș sau Casa Memorială ‘’George Enescu’’ poate fi admirată de marți până duminică, între orele 10.00 și 17.00.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.