Rezervația Naturală ‘’Pădurea Babadag-Codru’’

Situată în zona Podișului Babadag, din orașul Babadag, județul Tulcea, Pădurea ‘’Babadag-Codru’’ este cunoscută drept una dintre cele mai reprezentative arii protejate din ţară.

78_big

Rezervatia naturala

 Arie protejată, inclusă în patrimoniul UNESCO

Situată pe un platou cu versanți cu altitudini maxime de 120 metri, rezervația naturală adăpostește, conservă și protejează arbori seculari, specii de orhidee amenințate cu dispariția, precum și specii de reptile și păsări, ocrotite pe plan internațional.

Pădurea ‘’Babadag-Codru’’ este o arie protejată de interes național, implicit rezervație naturală de tip forestier și floristic.

Aceasta se află în sudul rezervației botanice ‘’Korum Tarla’’, pe teritoriul sudic al orașului Babadag, reprezentând o zonă de mare interes științific și ecologic.

Concentrații de specii amenințate cu dispariția

Răsfățată pe o suprafață de 524,60 hectare, rezervația naturală, inclusă în Parcul Național Delta Dunării, prezintă o floră constituită din arboret, în care reprezentative sunt speciile de stejar (brumăriu și pufos), tei argintiu, mojdrean și cărpiniță.

Carpinita (Carpinus orientalis)

Carpinita

În ceea ce privește ierburile întâlnite aici, rezervația a fost binecuvântată cu specii vegetale rare, precum poroinic, untul vacii, cosaci pontic, pribolnic, căpșunică, coada șoricelului (din specia Achillea clypeolata), brândușă, centaurea, bujor românesc, cimbru, sărătură, pir și pir crestat.

brandusa

Brandusa

 Arie protejată mixtă

În rezervația naturală ‘’Pădurea Babadag-Codru’’ se întind impresionante păduri balcanice, păduri xeroterme, submediteraneene, precum și silvostepe și poieni stepice.

Unele dintre aceste păduri se pot mândri cu arbori seculari, care, cu timpul, au devenit adăpostul unei importante diversități de cicade (până la patru specii de insecte) și Saga pedo.

saga-pedo

Saga pedo

În sezonul cald, cicadele dau un adevărat concert în rezervație, făcându-se remarcate prin sunetul metalic, devenit, treptat, un puternic sunet de fond.

Nici reptilele nu lipsesc din pădure, astfel că aici sunt întâlnite printre pajiști specii precum țestoasa de uscat dobrogeană, vipera cu corn și balaurul, acestea fiind doar câteva din toate cele prezente.

Tot aici cuibăresc până la 70 de perechi de uliu cu picioare scurte, specii de acvilă țipătoare mică, buhă mare, șorecar mare, herete de stuf, șerpar, herete sur, dumbrăveancă, ciocănitoare de stejar, ciocănitoare neagră, ghionoaie-sură, șoim dunărean, vânturel de seară, acvilă pitică și pietrar negru.

vanturel de seara 2

Vanturel de seara

 Pădurea, învăluită în parfum și covor de flori

Odată cu sosirea primăverii, pajiștile rezervației naturale sunt împânzite de cele mai curajoase flori, nerăbdătoare de vestirea anotimpului cald.

Astfel se face că cei care se întâmplă să se afle primăvara aici, sunt privilegiați, fiind întâmpinați de un deosebit peisaj, aproape idilic.

4342-235666-9ghiocei_022e5b5172

Ghiocei

Primii care înfloresc sunt ghioceii, urmați de mii de clopoței care invadează pajiștile. Priveliștea este una de poveste, spre bucuria turiștilor care se declară mai mult decât încântați de spectacolul rar, oferit de natură.

Obiective turistice în Babadag

Turiștii ajunși în Babadag pot vizita Geamia turcească, un monument istoric din epoca medievală, precum și Lacul Traian, considerat un adevărat refugiu al unor specii de păsări rare.

geamia-turceasca-babadag

Geamia turceasca

Pe lista de obiective turistice ale zonei sunt recomandate spre bifare atât Lacul Babadag, cât și rezervația naturală ”Dealul Bujorului”, care ascunde o specie rară de bujor dobrogean.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.