Băile Slănic Moldova, printre cele mai apreciate staţiuni balneare
Băile Slănic Moldova, localizate în partea de sud-vest a Moldovei, județul Bacău, se numără printre cele mai apreciate stațiuni balneare din țară, reprezentând totodată destinația ideală de vacanță.
Istoric
Stațiunea Slănic Moldova este localizată în partea estică a Carpaților Orientali, la o altitudine de aproximativ 530 de metri, în Munții Nemira, pe valea pârâului Slănic.
Stațiune din plin apreciată datorită izvoarelor cu apă minerală descoperite aici începând cu anul 1801. Astfel se face ca șapte ani mai târziu, în zonă s-au stabilit 12 familii de țărani, sosiți de la Ocnele de Sare, urmând ca în anul 1825, numărul acestora să crească la 27.
Pe hartă, orașul este menționat ca stațiune începând din anul 1940, perioadă în care era recunoscut sub denumirea de ”Feredeele Slănicului”. În anul 1887, în zonă încep să se înalțe construcții ce aveau să însuflețească atmosfera: Hotelul Racoviță, vilele Pufu, Cerbul, Dobru, Cazinoul și inhalatorul.
Unicitatea stațiunii
În ce constă unicitatea Băilor Slănic Moldova? În faptul că pe o suprafață restrânsă, au fost descoperite numeroase izvoare, diferite din punct de vedere al concentrației, compoziției, complexității chimice și efectelor terapeutice.
Cei care aleg să își petreacă timpul liber aici, nu vor regreta nici o clipă. În Slănic Moldova, aerul pur, lipsit de praf și particule ce pot provoca alergii printre cele mai neplăcute, face minuni pentru sănătate.
Atmosfera încărcată de un conținut ridicat de aerosoli rășinoși și negativi, alături de factorii naturali de cură, precum apele minerale carbogazoase, sulfuroase, clorurate, bicarbonate, sodice, hipertonice, hipotonice, oligominerale și gazul de mofetă, fac din această zonă a Moldovei cea mai vizitată stațiune balneoclimaterică.
Afecțiuni și tipuri de tratamente
Aici, în ‘’Perla Moldovei’’, turiștii se pot trata pentru afecțiuni digestive, boli metabolice și nutriționale, boli hepatobiliare sau renale, afecțiuni ale căilor respiratorii.
Tratarea reumatismului, sau a bolilor cardiovasculare fac și ele parte din pachetul se servicii oferite celor care vin să își trateze afecțiunile.
În Stațiunea Slănic Moldova, pacienților li se oferă posibilitatea de a alege tipul de procedură pe care aceștia doresc să îl urmeze: băi cu apă minerală încălzită, hidroterapie, kinetoterapie, electroterapie, cultură fizică medicală, psihoterapie, geriatrie, tratament în microclimate de salină, cură internă cu ape minerale și substanțe medicamentoase.
Destinația perfectă, indiferent de sezon
În Stațiunea Slănic Moldova, pe lângă turismul balneo-terapeutic, se găsesc atracții turistice importante, dintre acestea făcând parte Zona Izvoarelor Minerale, recunoscută pentru calitățile curative ale izvoarelor.
Aici pot fi întâlnite peisaje naturale impresionante, care determină vizitatorul să revină cu plăcere de fiecare dată în zonă.
Parcul modernizat din Slănic Moldova oferă tursitilor ocazia de a se relaxă și admirând în același timp fermecătoarele operă de artă sculptate în lemn, precum și statuile marilor scriitori români.
Cheile și Cascada Slanicului, parte din traseul 300 de scări se numără și ele printre obiectivele naturale care nu pot fi ratate odată cu vizitarea stațiunii.
Accesul către Băile Slănic Moldova
Către Băile Slănic Moldova se poate ajunge urmând DN12A sau DN11 până la Olănești, continuându-se pe DN12B sau pe calea ferată Adjud-Ciceu, până la Gara Slănic Moldova, de unde se poate apela la cursa auto până în stațiune.
Cine să mai vină în stațiunea asta de 2 bani? În 2-3 ore ai vizitat mare parte din „atracțiile turistice” din zonă. Pentru tineret e o mare pierdere de vreme. Nu ai unde să ieși să îți petreci timpu, iar micile localuri care există au preturi mult prea mari. De fapt, toată pretenția de stațiune turistică și balneoclimaterică, așa cum se intitulează „măreața” stațiune, se reflectă doar în prețuri. Izvoarele se dărâmă încet și sigur, hotelurile se chinuie să nu dea faliment, iar singura perioadă când este un profit, minuscul ce-i drept, este doar vara.
Cât despre faimoasa pârtie de ski, e trantită ca dracu. În loc să o amenajeze pe vârful Șandru Mare (1640 m) sau pe varful Nemira Mare (1649 m) au facut-o la o altitudine maxima de 724, 54 m. Prin amplasarea ei pe unul din vârf mai înalt, se asigura o mai bună utilizare a acesteia și un strat de zăpadă mai bun și pe o perioadă mai lungă de timp. Dar de, domnul primar a dorit să „reducă costurile” și să le „redirecționeze”.
Să nu mai spun de faptul ca este amenajată lângă un cimitir. Bănuiesc că asta a fost o măsură de siguranță a municipalității. În cazul în care se întâmplă ceva…mortul va ajunge la groapă