Strada Sforii din Brașov, printre cele mai înguste alei din Europa

Unul dintre cele mai celebre locuri romantice din Europa de Est se află în România, mai exact în superba zonă montană a Brașovului. Este vorba despre Strada Sforii, cea mai îngustă alee situată chiar în cetatea Brașovului, ce leagă străzile Poarta Schei și Cerbului. 

RO_BV_Brașov_Strada_Sforii_(3)

Strada Sforii

Un loc în care timpul pare că a încremenit, făcând ca farmecul vieţii să fie din plin resimțit.

Istoria străzii, la fel de interesantă

Construită încă din secolul 17, Strada Sforii, așa cum este cunoscută în prezent, a reprezentat, inițial, un gang de acces pentru pompieri, vechimea acesteia datând de mai bine de 400 de ani.

Considerat mai degrabă o boemă uliță, decât o stradă, obiectivul a beneficiat, în anul 2003, de numeroase îmbunătățiri, fiind restaurat, marcat și iluminat, și totodată redat circuitului turistic.

strada-sforii-brasov

Strada Sforii, iluminata

Cu cel mai îngust punct al său de doar 111 centimetri și cel lat de numai 135 de centimetri , Strada Sforii, cu o lungime de 80 de metri, reprezenta în trecut locul de întâlnire a tinerilor îndrăgostiți. Locul care odinioară ascundea de ochii curioșilor poveștile de dragoste, și-a recăpătat farmecul de altădată, datorită felinarelor cu același design ca acum 100 de ani în urmă.

Mai mult decât atât, pentru ca totul să între în atmosfera inițială, au fost comandate lămpașe ce se aseamănă izbitor cu modelul celor existente în muzeu, aici singura diferență fiind aceea că cele din prezent nu mai funcționează cu gaz, așa cum se obișnuia în trecut.

Inclusă în topul celor mai înguste străzi din lume

Inclusă de către publicația americană ‘’Huffington Post’’ în topul celor mai înguste străzi din lume, aleea din Brașov se pare că are deja concurență. Cea mai îngustă stradă din lume, cu o lățime de doar 30 de centimetri în cel mai îngust punct, se află în Reutlingen, Germania și se numește ‘’SpreuerhofstraBe’’.

Reutlingen/ Engste Straße der Welt

Cea mai ingusta alee din lume

Cea mai îngustă alee din Italia măsoară doar 35 de centimetri lățime,  aceasta fiind urmată de ‘’Strada Parlamentului’’ din Exeter, Anglia, de doar 63 de centimetri.

Alte alei la fel de celebre depășesc peste 100 de centimetri și se află în Canada, China și Florida.

O adevărată atracție turistică

Bine ascunsă de privirile indiscrete, Strada Sforii se dovedeşte de fiecare dată o adevărată atracție turistică. Aceasta reflectă cu succes tendințele de urbanizare a misteriosului și fascinantului Brașov medieval, fiind inclusă astăzi printre principalele curiozități ale orașului.

536522079_009a893d6e_o1

Strada Sforii

Și chiar dacă obiectivul este unul îngust, acesta este plin de farmec, motiv pentru care pasionații în arta fotografiei încearcă să o imortalizeze în diferite ipostaze, constituind în același timp, o temă provocatoare pentru iubitorii de istorie.

Îngustă, dar fermecătoare

Pentru cei claustrofobi, Strada Sforii poate reprezenta o adevărată provocare. În caz contrar, cei care au vizitat-o, spun că senzația unei plimbări pe piatra cubică dintre zidurile laterale ce nu depășesc trei metri, este unică.

Strada-Sforii-4

Strada Sforii

La farmecul străzii contribuie din plin felinarele, care, în liniștea serii, veghează parcă somnul de noapte, menținând, în același timp, aceeași atmosfera ca cea de acum un secol.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.