Secretele bine păstrate ale piramidelor de la Şona

Despre satul Şona din Țara Făgărașului cu siguranță că s-a dus vestea. La o primă vedere, pare un sat ca oricare altul, însă ce are să dezvăluie  malul stâng al Oltului va schimba în totalitate perceperea acestuia.

4

Piramidele de la Sona

Misterul nedeslușit al piramidelor 

Zona aparent liniștită este renumită pentru ciudatele formațiuni de pământ, ce apar ca niște piramide plasate strategic chiar la marginea sa. Ineditele ridicături de pământ, înalte de aproximativ 30 de metri au fost botezate de către localnici ‘’guruieţi’’.

2014_Dan_12

Piramidele de la Sona

Movilele uriașe de la marginea satului, cunoscute și sub denumirea de ‘’Piramidele de la Şona’’ au făcut înconjurul țării, stârnind numeroase dispute asupra originii lor. Cu toate că au încercat să le deslușească misterul, acestea par să se afunde și mai mult în tăcere, un factor ce pare să influențeze acest secret constând și în fenomenele ciudate petrecute în zonă.

Apa cu proprietăți vindecătoare

Despre apa prezentă la o treime de baza piramidelor, localnicii susțin că ar avea proprietăți miraculoase, curative, în timp ce carnea lăsată acolo nu intră în putrefacție. Mai mult decât atât, amplasarea unei lame de ras în același loc, respectiv, la o treime de bază, o face să se ascută de la sine.

11856409

Guruieti

Misterul ‘’guruieților’’ care își schimbă în permanență forma pare să fie unul dificil de deslușit. Cele opt movile de pământ aflate pe dealul de la marginea satului sunt amplasate pe două linii paralele și se prezintă ca niște piramide erodate odată cu trecerea timpului.

Legendele ‘’guruieților ‘’de la Şona

Asupra misterioaselor piramide au fost țesute mai multe legende, prima dintre acestea ținând de uriașii care, în trecut, au coborât de pe Munții Făgăraș, trecând Oltul. Cu cât înaintau mai departe, încălțările acestora se umpleau cu noroi de pe fundul apei. Drept urmare, acolo unde ei s-au descălțat și s-au scuturat de pământ, s-ar fi format și movilele, din plin admirate în prezent.

3

Piramida

O altă legendă spune că apariția piramidelor de la Şona ține de otomanii care obișnuiau să transporte pământ în țara lor în turbane, pe care le-ar fi abandonat aici.

În ceea ce privește cercetările arheologice desfășurate în zonă, au fost descoperite rămășițe de ceramică veche de câteva mii de ani, din perioada Hallstat, cât și din era târzie a bronzului.

Ipotezele cercetătorilor

 Surprizele în Şona se țin lanț în continuare, cercetătorii comparând ‘’guruieţii ‘’cu tumuli în care odinioară erau îngropate căpeteniile celte sau scite, popoare care, de altfel, au traversat și teritoriul României.

11856333

Movila sub forma de piramida

O ipoteză interesantă ține să prezinte și un cercetător basarabean, care este de părer că piramidele reprezintă, de fapt, vestigii dacice. Andrei Vartic, căci despre el este vorba, amintește de prezența unor altor piramide asemănătoare, situate la marginea satelor din Brașov, Hălmeag și Buneşti. În plus, acesta susține că odată unite pe hartă punctele unde ”guruieţii” se află, cu Vârful Omu, iese la iveală un triunghi dreptunghic, cu unghiuri cuprinse între 30 și 60 de grade.

Guruiete

”Guruietii”

 În aceeași categorie intră și triunghiul de mari dimensiuni ce unește cetatea dacică de la Racoș, Vârful Omu și cetatea dacică Sarmizegetuza, fapt care ar emite ipoteza că mormântul lui Decebal s-ar afla în zonă.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.