Povestea fără final a Cazinoului din Constanța

Construit între 1906 și 1910, Cazinoul din Constanța reprezintă o emblemă unică în stil franțuzesc și una dintre celebrele clădiri ale litoralului Mării Negre. 

PIC02636.JPG

Cazino Constanta

Despre Cazinoul din Constanța

Localizat pe faleza Mării Negre, mai exact, pe faleza Portului Tomis, lângă impozantul Far Genovez, cazinoul din Constanța prezintă un deosebit interes turistic, datorită dimensiunile impresionante, cât și arhitecturii realizate în stilul ‘’art nouveaux’’.

196156-cazinoul-din-constanta

Cazino Constanta

Cel care a contribuit cu succes la unicitatea obiectivului este nimeni altul decât Daniel Renard, prin tenacitatea și dibăcia sa rezultând un obiectiv unic, acum conservat mai bine de un secol.

Dimensiunile impresionante ale sălilor, cât și a terasei cazinoului din Constanța, permitea buna desfășurare a evenimentelor, deseori organizate în scopuri de destindere, sau a întâlnirilor destinate jocurilor de noroc, la care acces aveau doar cei din înalta societate, dornici de relaxare, lectură și conversații interminabile.

cazino-constanta-3

Cazino Constanta

Important de menționat este și faptul că în locul în care, în prezent se află cazinoul, se găsea o clădire accesată, de asemenea, de publicul înaltei societăți, special construită pentru organizarea balurilor caritabile.

Despre primul cazino al Constanței se știe că a fost ridicat în anul 1880, în incinta clădirii fiind incluse o sală de dans, două săli de jocuri, două săli de lectură, atât pentru citirea ziarelor, cât și a revistelor, și bineînțeles, terasa de pe malul mării.

Cazino-Constanta

Cazino Constanta

Astfel se face că, în fiecare seară de vară, pe terasa cazinoului erau organizate baluri, acompaniate de muzica fanfarei militare, în pași de vals, devenind, în același timp, locul preferat de întâlnire al marinarilor.

Povestea Cazinoului din Constanța

Odată cu producerea unei puternice furtuni, în anul 1891, Cazinoul Constanța a fost distrus, urmând ca la scurt timp după acest incident, administrația locală să construiască, în 1983, o nouă clădire din lemn, susținută pe piloni.

Nemulțumiți în totalitate de noua construcție, se încep planurile unei noi clădiri, realizate de Petre Antonescu, care nu a rezistat farmecului tradițional, inspirându-se, astfel, din trăsăturile tradiționale ale artei românești.

cazino-3

Interior cazino

Planurile sunt schimbate, însă, odată cu încredinţarea lucrării arhitectului Daniel Renard, care privește construcția clădirii dintr-o altă perspectivă, pledând pentru elementele decorative ce aveau să încarce întreg ansamblul.

interior cazino constanta august 2013-8

Interior cazino

Dotat în anul 1911, cu două mese de biliard și 17 mese rotunde  pentru jocurile de cărți, cazinoul din Constanța, devine la scurt timp, unul dintre cele mai cunoscute cazinouri din întreaga Europă, fiind vizitat de împătimiții jocurilor de noroc din întreaga lume.

Degradarea cazinoului

Cu toate că în perioada 1985-1987, clădirea s-a bucurat de renovări, întreg mobilierul fiind complet schimbat, în prezent, Cazinoul din Constanța arată într-o stare avansată de degradare.

cazino-constanta-19

Cazino Constanta

Aflat  în nefolosință de ani buni, soarta cazinoului care odată reprezenta locul de întâlnire a înaltei societăți, se transformă, încetul cu încetul, într-o paragină dezolantă, care nu își merită nici măcar pe jumătate soarta din prezent.

646x404

Cazino Constanta

Mai mult decât atât, în ciuda semnării numeroaselor petiții pentru salvarea sa, autoritățile nu par a lua nici o măsură în refacerea lucrărilor de reabilitare necesare, datorită intereselor consilierilor locali, precum și a primarului Constanței, refuzând acordarea unei șanse date unui monument care odată reprezenta o emblemă unică a orașului.

9 comentarii

  1. mare pacat. era atat de frumos

  2. Chiar nu se poate face nimic ??Pacat!!!

  3. Chiar e trist ca nu se face nimic…

  4. bine ca Mazare se sparge in figuri pe la carnavalele lui faimoase si de emblema orasului Constanta nici nu isi mai aduce aminte,sa-i fie rusine nu stiu cum de mai este votat ca primar dar eu cred ca iese de fiecare data prin ajutorul unora ca el.

  5. cand vad aceasta cladire in paragina, imi vine sa plang!

  6. Daca Mazare nu-i in stare ,haideti sa donam 1 leu ca la Ateneu .e pacat ,sau dezinteres?sau interesul cuiva ?cati turisti am pierdut

  7. Sa se ia fonduri europene si sa inceapa renovarea Cazinoului si dat in folosinta.Pacat de aceasta cladire

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.