Mănăstirea Mraconia, străjerul Dunării

Pe Valea Rudăriei, în Munții Almăjului, la câțiva kilometri de Bozovici, se află comuna Eftimie Murgu, cunoscută și sub denumirea veche de Rudăria. 

24. Manastirea Mraconia pe Dunare

Manastirea Mraconia

Înainte de ridicarea Mănăstirii Mraconia, locul era cunoscut ca un punct de observație și dirijare a vaselor de pe Dunăre, existența acestuia datorându-se arhitecturii ideale a reliefului, a defileului îngust ce nu permitea trecerea simultană a două vase.

Despre îngustările și lărgirile maxime ale fluviului se știe că au fost numite ‘’Cazanele Dunarii’’,  o zonă considerată printre cele mai frumoase din țară. Locul pe care a fost ulterior ridicată mănăstirea se numea ‘’la balon’’, cunoscut ca punctul de observație.

 Scurt istoric 

Pe parcursul timpului, Mănăstirea Mraconia, cu semnificația de loc ascuns  sau apă întunecată, a beneficiat de încă două denumiri, cunoscute de către locuitorii zonei ca și mănăstirea din Valea Dunării sau Ogradena Veche. Ridicată pe locul fostei mănăstiri Mraconia, mănăstirea inițială, înălțată în anul 1523, poartă hramul Sfântul Prooroc Ilie, aflându-se sub Jurisdicția Episcopiei de la Varset.

DSCF0686_resize

Manastirea Mraconia

 Anul 1823 a fost perioada în care, între ruinele mănăstirii, a fost găsit sigiliul vechiului lăcaș, urmat de o inscripție slavonă, urmând ca o altă descoperire să fie făcută în anul 1853, când a fost descoperite sub ruine Icoana Maicii Domnului, care ulterior, a fost transportată de către pictorul Victor Schram din Munchen, la o expoziție din Viena.

 În 1931, în urma constituirii unui Comitet de acțiune, mănăstirea are parte de consolidări, prin ridicarea completă a acesteia și acoperirea ei cu șindrilă. Despre ruinele mănăstirii anterioare se știe că au fost, în cele din urmă, acoperite de apele Dunării, aflându-se, în prezent, în lacul de acumulare de la Porțile de Fier.

De la biserica inițială, care a ajuns să fie cunoscută sub numele de ‘’Mănăstirea de sub ape, Mraconia’’,  au fost păstrate ușile împărătești și o candelă, obiectele lăcașului de cult aflându-se în prezent în grija muzeului parohial de la Eselnita.

Descriere  Mănăstirea Mraconia

Cu lucrările complet încheiate în anul 2.000, actuala mănăstire poartă hramul ‘’Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’’ și ‘’Sfânta Treime’’. Biserica este construită din zid de cărămidă, apărând sub aspectul unei cruci, fiind compartimentată în altar, naos, pronaos și pridvor închis.

manastirea_mracovia

Manastirea Mraconia

Mănăstirea Mraconia, situată pe o poliță calcaroasă, din zona ‘’Cazanelor Mici’’ din Defileul Dunării, apare ca o construcție cu trei turle, prezentând o formă spectaculoasă, făcându-i totodată concurență giganticei statui a lui Decebal, din golful cu același nume.

manastirea_mraconia_1(1)

Manastirea Mraconia

 În prezent mănăstire de calugărițe, Mraconia găzduiește doar patru măicuțe.

 Căi de acces

Sfânta mănăstire Mraconia se găsește pe șoseaua Orșova-Moldova Nouă, în apropierea comunei Eselnita, unde, cândva, era situată vechea mănăstire ‘’Mracuna’’. Lăcașul mănăstiresc din prezent se află într-o zonă pitorească, având ca vecin, chiar în față, fostul drum Traian, de pe malul sârbesc, unde își duce existența ‘’tabula Traiana’’.

dubova-105-Large

Cazanele Dunarii

În apropierea Mănăstirii Mraconia pot fi întâlnite’’Cazanele’’, cunoscute în țară și nu numai, drept cea mai frumoasă și impresionantă porțiune a Dunării, o altă atracție a zonei fiind chipul lui Decebal, sculptat în stâncă.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


5 comentarii

  1. Parintele Cristian , impreuna cu oamenii din zona , cu ajutorul financiar al tuturor turistilor si nu numai a lucrat zi si noapte la propriu ca sa poata ridica frumusetea aceasta . Dumnezeu sa binecuvinteze !

  2. Foarte frumos, vara aceasta am vizitatori.

  3. Superba Manastirea am vizitat-o acum doi ani…

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.