Lacul Cinciş, peisaje mirifice și locuri scufundate in mistere

Lacul de acumulare Cinciş se găsește în județul Hunedoara, în Munții Poiana Ruscă, fiind unul dintre cele mai mari lacuri ale Transilvaniei, cu o adâncime de 48 de metri și o suprafață de aproximativ 200 de hectare.

800px-Cincis_Lake

Lacul Cincis

Situat în partea sud-vestică a României, Lacul Cinciş dispune de maluri alcătuite din mai multe habitate, 48% dintre acestea găsindu-se în stare naturală, în timp de restul de 52% reprezintă nisip. Apele lacului sunt populate de specii de pești ca somn, crap, știucă, caras, șalău și amur.

Sezonul turistic

Sezonul turistic de vârf începe din luna iunie și se prelungește până la sfârșitul lunii august. Și cum temperatura media a apei ajunge la 18 grade Celsius, Lacul Cinciş este locul ideal pentru practicarea înotului, principalele atracții fiind reprezentate cu succes de sporturile nautice, pescuit și vizitarea obiectivelor turistice din zonă.

lacul-cincis-3

Lacul Cincis

Aici, turiștii dornici de soare, pot opta pentru vizitarea țărmului Nordic al lacului, constituit din plaje, în timp ce țărmul sudic, alcătuit din dealuri și păduri, își așteaptă cu brațele deschise vizitatorii câte doresc să se bucure de frumusețea naturală a locului.

corturi

Lacul Cincis- zona de camping

Pentru cei sosiți aici, în jurul lacului sunt amenajate și două camping-uri, trei moteluri, precum și numeroase pensiuni, vile, o sală de popice sau alte modalități de destindere.

Începutul sfârșitului

Începutul anilor 1960 aduce transformarea văii de la poalele Ținutului Pădurenilor, străbătută de râul Cerna, într-un lac de acumulare, acțiune hotărâtă de către comuniștii din acea vreme.

lacul-cincis

Ruinele bisericii din Lacul Cincis

Scopul viitorului lac (Lacul Cinciş) avea să aprovizioneze cu apă întreaga Hunedoară, precum și combinatul siderurgic al municipiului. În ordine ca această acțiune să fie îndeplinită, a fost necesară strămutarea din vale a patru sate hunedorene, precum și demolarea caselor, școlii, muzeului și bisericilor.

Blestemele locului scufundat în ape

În acest proces,  casele au fost acoperite în totalitate de ape, ca de altfel și două biserici și două cimitire. Din acel moment, localnicii povestesc că s-ar întâmpla lucruri paranormal și că locul ar fi blestemat. Aici se spune că animalele nu se apropie de apă, și că în timpul nopții, sufletele neîmpăcate ale morților din cimitirele inundate ar bântui Lacul Cinciş.

poza-4570_1

Lacul Cincis

Un alt fenomen bizar, care pare să dea de gândit până și specialiștilor, stă în declanșarea unei furtuni, apărută din senin, în mijlocul unei ape stătătoare. O altă întâmplare ciudată, petrecută în 1970, stă, de această dată, în înecarea unui fotbalist în apele lacului.

9422ee23fda59ddf2d4cd086fd742f77

Lacul Cincis

În încercarea de a-i găsi trupul, scafandri care s-au scufundat pe fundul lacului susțin că au fost întâmpinați de șerpi uriași, a căror prezență nu poate fi în nici un fel explicată. Mai mult decât atât, despre unul dintre scafandrii care au reușit să ajungă în zona cimitirului inundat, se știe că a stat internat într-un spital de boli nervoase, pe parcursul unui an.

Lacul Cincis, atracție turistică într-o zonă pitorească

Pe lângă relatările localnicilor, care par să atragă vizitatorul din orice colț al țării, Lacul Cinciş impresionează prin zona pitorească în care se află: Munții Poiana Ruscă.

biserica

Biserica din satul Cincis

Turiștii sosiți în acest peisaj mirific pot observa ruinele fostei biserici a satului Cinciş, în coada barajului, odată cu scăderea nivelului apelor.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Loading...

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.