Mănăstirea Nicula, și icoana care plânge

Una dintre cele mai vechi și apreciate lăcașuri sfinte de pe teritoriul României este Mănăstirea Nicula, așezată în partea de nord a Ardealului, în localitatea Nicula, din județul Cluj. 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Manastirea Nicula

Situată la o distanță de aproximativ 6 kilometri distanță față de localitatea Gherla, Mănăstirea Nicula datează încă din anul 1552, fiind, în același timp școală pentru ‘’grija sufletelor și învățătura pruncilor’’, cât și ca centru de spiritualitate și cultură, remarcându-se ca un deosebit loc de pelerinaj și atelier de pictură pe sticlă.

Povestea Mănăstirii Nicula

Cu secole în urmă, în jurul anului 1326, Nicula era un codru în care s-a refugiat un pustnic ortodox, pe nume Nicolae, cel care mai târziu avea să denumească pădurea, satul și mănăstirea din acest loc. Dovada existenței mănăstirii datează din 1552, când a fost realizată și prima atestare a așezării monahale.

Inițial, aici fusese ridicată o frumoasă bisericuță din lemn, în stil maramureșean, purtând hramul ‘’Sfintei Treimi’’. Anul 1659 este perioada în care Mănăstirea Nicula devine școală pentru copii din satele din împrejurimi, dascăli fiind chiar călugării lăcașului sfânt.

nicula

Biserica din lemn

Perioada anilor 1712-1714 se dovedește a fi una benefică mănăstirii, având parte de reînnoiri, însă, căzută pradă unui incendiu, aceasta este înlocuită cu o biserică din lemn, strămutată din cătunul Năsal-Fânațe, datând din secolul al 17-lea.

Icoana care plânge

Între timp, la Mănăstirea Nicula ia naștere unul dintre cele mai deosebite pelerinaje din țară, aici fiind atrași într-un număr tot mai mare credincioșii sosiți din toate colțurile țării.

Începând cu data de 15 februarie 1699, Nicula devine un loc și mai special, datorită Icoanei Maicii Domnului, pictată de preotul ortodox Luca din Iclod, în anul 1681. Se spune că în perioada 15 februarie-12 martie 1699, icoana ar fi început să lăcrimeze, plângând timp de 26 de zile, ca o prevestire a evenimentelor triste ce aveau să se petreacă în spațiul transilvănean, în jurul anilor 1700.

ICOANA-MAICII-DOMNULUI-NICULA

Icoana Maicii Domnului

Începând cu acest an, mănăstirea a devenit neîncăpătoare, mărturiile celor părtași la lacrimile vărsate de  Icoana Maicii Domnului fiind consemnate în documentele bisericești. Obiectul sfânt este astfel, cunoscut pentru forța tămăduitoare, dovedită prin puterea de a vindeca boli incurabile, aici credincioșii sosind an de an, pe jos, cu prapuri, cântând icoanei despre care se spune că este făcătoare de minuni, prin forța trimisă de Dumnezeu pe pământ. Acest lucru se întâmplă, îndeosebi, pe data de 15 august, atunci când pelerinii sărbătoresc  hramul ‘’Adormirea Maicii Domnului ‘’al Mănăstirii Nicula.

Adăpostită pentru o lungă perioadă de timp în biserica din lemn, de lângă mănăstire, icoana făcătoare de minuni a fost mai apoi mutată în biserica mare, din complexul monahal, în anul 1989, loc în care se află și în prezent.

Manastirea-Nicula-e1374424620267

Manastirea Nicula

Micuța biserică din lemn poate fi vizitată și astăzi de cei sosiți la Mănăstirea Nicula. În curtea lăcașului au mai fost ridicate, între timp, alte două clădiri, în perioada 1974-2004, cunoscute ca Centrul de Studii Patristice și Ecumenice, respectiv, Casa de Creație, în anul 2001 urmând să se înceapă lucrările unei noi biserici, construita din cărămidă.

Căi de acces

La Mănăstirea (de călugări)Nicula, cu hramul ‘’Adormirea Maicii Domnului’’, ‘’Sfântul Nicolae’’ și ‘’Buna Vestire’’, se poate ajunge urmând drumul E576 Cluj-Gherla, DJ109C 2 km, DJ109D 2 km, Nicula, apoi 2 km până la mănăstire.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.