Chipul lui Decebal, cea mai mare sculptură în piatră, din Europa

În apropiere de Orșova, pe malul Dunării, între Eşelniţa și Dubova, se află cea mai mare sculptură realizată în piatră, de pe întreg teritoriul Europei: Chipul lui Decebal.

1

Chipul lui Decebal

Finanțată și promovată de istoricul Iosif Constantin Drăgan, sculptura în piatră, Chipul lui Decebal, a fost intens lucrată în perioada 1994-2004, transformând zona într-un irezistibil punct de atracție turistică, îndeosebi pentru cei interesați să urmeze traseele turistice locale, de la Cazanele Dunării.

Prezentarea sculpturii

Dimensiunea totală a Chipului lui Decebal este de 55 de metri înălțime și 25 de metri lățime, având cu 6 cm mai puțin ca Statuia Libertății și cu 8 metri mai mult ca Monumentul lui Hristos de la Rio de Janeiro. O sculptură cu totul măreață, dat fiind faptul că doar nasul lui Decebal atinge o lungime de până la 7 metri și 4 metri înălțime.

2

Chipul lui Decebal

Prețul total al construcției  întinsă pe parcursul a 10 ani de lucru, a costat peste 1 milion de dolari. Pentru cei interesați, Chipul lui Decebal se găsește în zona Cazanelor Mici, pe malul stâng al Dunării, în golful Mraconia, într-o locație cu totul deosebită, de unde se poate admira fluvial șerpuind printer stâncile bogat împădurite.

Aflată în punctul cu cea mai mare adâncime a apei, respectiv 120 de metri, sculptura în piatră reprezintă opera fabuloasă a 12 sculptori alpiniști, care, pe parcursul celor 10 ani, sub îndrumarea sculptorului italian Mario Galeolti, au reușit să creeze un monument unic în Europa.

Procesul creației

Începutul procesului de creație s-a produs prin defrișarea copacilor și curățarea rocilor, prin dinamitarea stâncii. Realizarea colosului de piatră nu a fost lipsită de incidente naplacute, pe parcursul celor zece ani în care sculptura prindea forma dorită, alpiniștii expunându-se la numeroase pericole din zonă, marcate prin mușcături de viperă, căderi în gol, căldura toropitoare a verii și alte mici accidente.

Uneltele cu care stânca a fost sculpata au fost cele ca ciocanul pneumatic, spitul și barosul, pe lângă alte echipamente esențiale, care au fost ridicate la o înălțime semnificativă de către sculptorii alpiniști, curajoși și dedicați muncii în echipă.

Statuia_lui_Decebal

Incriptia sculpturii Chipul lui Decebal

Finalizată în 2004, sub sculptura în piatră Chipul lui Decebal poate fi observată o inscripție în limba latină, săpată în stâncă: ”DECEBAL REX-DRAGAN FECIT”, tradusă ca ”Regele Decebal-făcută de Drăgan”. Inscripția vine ca urmare a pasiunii istoricului legată de cultura dacă, dorință în același timp, susținerea contribuției românești la cultura europeană, prin valorificarea trecutului traco-dac al țării.

Malul de pe cealaltă parte a Dunării, mai exact, în Serbia, dispune, la rândul său, de  o placă memorială antică, ridicată de împăratul roman, pentru a marca drumul și numeroasele victorii în Europa,  de care acesta a avut parte. Placa memorial antică este cunoscută sub denumirea de Tabula Traiana.

800px-RC174-Tabula_Traiana

Placa memoriala antica, de pe malul celalalt al Dunarii

Chipul lui Traian a devenit, în timp, o sculptură deosebită, marcând perioadele trecutului românesc, devenind, astfel, una dintre atracțiile turistice de pe Clisura Dunării, vizitată într-un număr din ce în mai mai mare atât de turiștii români, cât și de cei sosiți din toate colțurile lumii.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.