Clicky

Cascada cu apă termală de la Toplița, unică în România

La marginea orașului Toplița, zonă recunoscută în țară pentru temperaturile scăzute, înregistrate aproximativ pe tot parcursul anului, există un loc ce reușește să se abată întru totul de la toate ”regulile”. Declarată monument al naturii, Cascada cu apă termală Toplița este arie protejată de interes național și rezervație naturală de tip geologic și peisagistic, situată  în orașul Toplița, județul Harghita.

cascada_toplita-e1383249357362

Cascada Toplita

Prezentare Cascada Toplița

Orașul cu potențial turistic și balneoclimateric (ape minerale și ape mezotermale) este înconjurat de păduri de conifere, formând un decor natural deosebit, invadat de specii de molid și brad  de un verde crud.

Situată în apropierea străzii Cascadei din orașul Toplița (strada Zapode), rezervația naturală se întinde pe o suprafață de 0,50 hectare. Cascada se prezintă ca o cădere de apă termală, a cărei temperatură ajunge până la 27 grade Celsius, cu un conținut bogat în carbonat de calciu, schimbându-și neîncetat aspectul, datorită procesului de depunere a travertinului.

cascadatoplitajpeg-1371831925

Cascada Toplita

Cascada formată din depuneri de travertine și calcar, situată la doar 7 metri de calea ferată, magistrala 400, și la doar 15 metri de râul Mureș, este formată pe terasă de aproximativ 30 de metri a râului, desfășurându-se pe multiple trepte și brațe.

Mai mult decât atât, pe lângă miraculoasa cascadă, în localitatea Toplița se găsesc  și două izvoare de apă termală, de o deosebită importanță turistică locală, cunoscute sub denumirile de Băile Urmanczy și Banffy, ultima dintre acestea alimentând și spectaculoasa cascadă.

7336_19020_12

Piscina mezotermala Banffy

Cu o apă provenită din izvoarele Stațiunii Bradul, situate în apropierea orașului, Cascada cu apă termală de la Toplița este unică în România și printre puținele de acest gen din lume. Doi termeni, ‘’cascadă’’ și ‘’apă termală’’, care, în mod obișnuit, nu s-ar potrivi unul lângă altul, un astfel de fenomen rar întâlnindu-se în Saturnia, Italia.

Cascada cu apă termală de la Toplița prezintă două caracteristici unice, prima fiind dată de faptul că aceasta nu îngheață niciodată. Ceea ce este și mai uimitor este că frumoasa cascadă își păstrează o temperatură constantă , de 26-28 grade Celsius, chiar și în timpul iernii. A doua caracteristică prin care cascada se remarcă este schimbarea permanentă a culorii apelor, respectiv de la alb la brun, oferind un spectacol natural unic.

poza

Cascada Toplita

Obiective turistice în zonă

Înconjurat de masive muntoase și de păduri de conifere, municipiul Toplița reprezintă opțiunea potrivită de a profita de o vacanță în aerul curat și proaspăt, cu o concentrație ridicată de ozon, benefică pentru sănătate. Cei sosiți aici mai pot vizita Mormântul Eroilor, noua biserică Greco-Catolică, Biserica ortodoxă din Cartierul Calimanel, Mănăstirea Sfântu Ilie, Castelul Urmanczy, Conacul Lazăr sau cele două pârtii de schi, amenajate undeva la marginea orașului.

poza-2482_1

Manastirea ”Sfantul Ilie” din Toplita

Accesarea zonei

Toplița se află la intersectia drumurilor naționale DN12 și DN15 si pe linia CF400, între Brașov-Deda.

Accesul către Cascada cu apa termală de la Toplița se face pornind din centrul orașului, către direcția ștrandului, trecând peste calea ferată. Se continuă drumul pe partea stângă, iar la câțiva metri de indicator se continuă cu parcurgerea unui drum îngust și neasfaltat, de pe malul Mureșului.

Cautari:
    cascada mezotermala toplita | Cascada mezotermala toplita harghita |

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

6 comentarii

  1. Adevarat. Am avut fericita ocazie .

  2. Articolul este frumos și fotografiile deosebite, dar s-a strecurat și ceva folclor care se transmite prin copy-paste de la un site la altul. Temperatura apei este de vreo 26°C, dar la sursă și anume la izvoarele și forajele termale din stațiunea Bradul (Banfy). Pâna ajunge la cascadă, apa se mai răcește. Cu ocazia gerurilor mari, chiar și îngheață. Astfel, cu ocazia gerurilor din ianuarie 2015 (-29°C) cascada a înghețat și s-a prăbușit o parte din ea, părând a compromite obiectivul. Din fericire, totul s-a rezolvat prin acțiunea conjugată om-natură.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *