Mănăstirea Nămăiești, loc legendar, încărcat de mister

Cunoscută drept unul dintre cele trei lăcașuri culte rupestre, situate pe plaiurile argeşene, într-un sat din Câmpulung Muscel, un loc pitoresc, istoric și liniștitor, Mănăstirea Nămăiești este localizată în satul Localitatea Valea Mare, supranumită simbolic ‘’Templul lui Zamolxes’’.

icoana-manastire-namaiesti6

Manastirea Namaiesti

Ceea ce face ca mănăstirea să fie și mai deosebită stă în amplasarea acesteia într-o stâncă, ceea ce conferă întregii așezări o notă sacră. Cu originile pierdute în negura timpului, misterioasa mănăstire se află într-o zonă subcarpatică, înconjurată de coline semețe și păduri dese.

Cu toate că detalii exacte despre ridicarea lăcașului nu există, Mănăstirea Nămăiești a fost inclusă pe lista monumentelor istorice. Biserica poartă hramurile ‘’Intrarea Maicii Domnului în biserică ’’ și ‘’Izvorul Tamaduirii’’, adăpostind, totodată, o prețioasă icoană cu Sfânta Fecioară, despre care se spune că ar reprezenta una dintre cele mai vechi obiecte de cult din întreaga creștinătate. Misterul abătut asupra mănăstirii, în ceea ce privește întemeierea și istoria acesteia,  a făcut ca legendele să circule în jurul lacașului sfânt, pe tot parcursul anilor. Conform spuselor unor istorici, mănăstirea ar fi fost o catacombă creștină încă de pe timpul romanilor, în timp ce alte voci afirmă că lăcașul ar fi fost un templu închinat zeului Zamolxes.

icoana-manastire-namaiesti5

Icoana Maicii Domnului. Manastirea Namaiesti

Printre cele mai cunocute legende legate de întemeierea lacașului de cult este cea referitoare la cei trei ciobani ajunși cu oile pe stânca pe care astăzi se află Mănăstirea Namasesti. Obosiți fiind, aceștia decid să înnopteze, urmând ca în acea seară, toți trei să aibă același vis: în sunetul de clopot, li s-a arătat un înger care le-a spus că în stânca pe care ei stau se află o icoană după chipul Maicii Domnului. Trezindu-se dimineața, aceștia își povestesc fiecare visul și, de teamă, decid să se mute pe un versant alăturat. Repetandu-se și în a doua noapte aceeaşi păţanie, în visul din cea de-a treia seară, ciobanilor li s-a arătat Maica Domnului care i-a condus la o stâncă, și, arătându-le intrarea în grotă, îi îndeamnă să ridice un lăcaș în locul în care va fi găsită icoana.

Despre lăcașul sfânt aflat la aproximativ 5 kilometri de Câmpulung Muscel, chiar lângă casa memorială George Topârceanu, se spune că ar fi fost pictat chiar de însăși Sfântul Apostol și Evanghelist Luca. Pereții interiori ai mănăstirii sunt acoperiți de icoane și decorați cu unele dintre cele mai frumoase obiecte de cult. Pentru a se ajunge la mănăstire, se urcă pe o potecă de munte, de aproximativ 850 metri, pe traseul căreia poate fi admirat peisajul încărcat de frumusețile lăsate moștenire de natură, ca stâncile rostogolite, peșterile sculptate în pereții de stâncă și apele curgătoare ale râului Dâmbovița.

namaesti,interior

Interiorul Manastirii Namaiesti

Mănăstirea Nămăiești  (fără program de vizită) este situată la intrarea în Câmpulung Muscel dinspre Târgoviște (68 kilometri) și Brașov (80 kilometri). Pentru cei sosiți în pelerinaj, popasul reprezintă prezența pe meleagurile binecuvântate, un sentiment de pace interioară, în timp ce pentru cei în căutare de senzațional, lăcaşul este privit ca o zonă misterioasă, dat fiind faptul că, alături de alte mănăstiri, Corbii de Piatră și Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă, mănăstirea este inclusă în grupul bisericilor rupestre din Muscel, toate situate într-un triunghi la fel de misterios, întins pe o suprafaţă de 20 kilometri, o zonă despre care se spune că ar avea loc fenomene ieșite din comun.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.