Peștera Sfintei Teodora de la Sihla, oază de sfințenie în codrii sălbatici ai Neamțului

Aflată în apropierea altor locuri dumnezeiești, ca mănăstirile Neamț, Secu și Sihăstria, Peștera Sfintei Teodora de la Sihla este situată în codrii sălbatici ai Neamțului, din comuna Vânători.

15742670

Drum catre Pestera Sfintei Teodora

Localizare

Traseul  spre peșteră poate fi făcut atât cu mașina, cât si pe jos, aici fiind întâlnite marcaje, începând cu Parcul Natural Vânători. Pentru turiștii interesați de parcurgerea drumului cu mașina, trebuie știut că primul drum pornește din Piatra Neamț, trecând prin apropierea Mănăstirii Agapia, cu acces către un drumul forestier al pădurii, urmând ca, în continuare, să se urce spre Schitul Sihla. Un al doilea drum practicabil pornește din Târgu Neamț, trecând pe langa Manastirea Neamț și mănăstirea Secu, până în apropierea mănăstirii Sihăstria, de unde își fac apariția drumul forestier și o potecă, cu direcția spre vârful dealului, unde se află și Peștera Sfintei Teodora de la Sihla.

Harta

Peștera Sfintei Teodora de la Sihla

Peștera Sfintei Teodora de la Sihla

Pomenită în fiecare an, pe ziua de 7 august , Teodora de la Sihla a fost fiica unui dregător, care, mai bine de 60 de ani a dus o viață pustnicească, fiind totodată și  prima româncă trecută în rândul sfinților. Vizitată zilnic de un număr impresionant de oameni, Peștera Teodora de la Sihla este locul în care acesta și-a dus ultimii zeci de ani, petrecându-și nopțile în rugăciune, loc în care i-au fost descoperite și Moaștele ei sfinte.

Drumul până la peșteră  este însoțit de două poteci, prima potecă ducand spre o mică bisericuță, aflată sub stânca Sihlei, cu hramul Schimbarea la Față, cu direcția înspre schit, în timp ce a doua potecă are ca direcție drumul ce leagă Mănăstirea Sihăstria de Schitul Sihla. Poteca pietruită îndreptată spre drum conduce către o stâncă înaltă, care găzduiește o albie naturală, de unde, se pune, că Sfânta Teodora și-ar fi procurat apa pentru băut și pentru spălat.

Timp de mai bine de 100 de ani, Moaștele Sfintei Teodora au rămas în peșteră în care și-a dat și ultima suflare, urmând că aceasta să fie canonizată în data de 7 auust 1992,icoana sfintei înfățișând-o pe Cuvioasă ținând în mână un pergament cu câteva vorbe inscripționate: ‘’Cu toată inima Te-am dorit pe Ține, Doamne, și căutându-Te, Te-am aflat și sufletul meu cel ostenit s-a odihnit întru dragostea Ta.” În prezent, Moaștele sfinte ale Teodorei de la Sihla se află în Lavra Pecerska, din Kiev, unde mai bine de 100 de Moaște sunt depuse.

pestera sfintei teodora de la sihla.docx1

Pestera Sfintei Teodora de la Sihla

Odată porniți la drum, pe lângă stâncile șlefuite și poteci înguste cu cărări bătătorite din piatră, turiștii au parte de momente cu adevărat unice, momente memorabile, în care mirosul de rășină de brad se împletește cu prețiosul miros de mir, ce provine din Peșteră Sfintei Teodora, semn ce vestește apropierea de lăcașul sfânt.

Aerul înmiresmat și impresiile puternice conduc către locuri din ce în ce mai mirifice, inundate de o lumină blândă și un calm ce învăluie vizitatorii, îndemnând la smerenie și iertare. Un loc în care timpul își sapă, parcă, amintirile în pietrele încărcate cu povești  și rugăciuni, povești păstrate din cele mai vechi timpuri.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.