Clicky

Lacul Sfânta Ana – Legendă, Descriere, Localizare

Situat la o altitudine de 946 de metri la poalele unui munte, împrejmuit de brazi falnici și păduri de conifere, străbătut de un fior de pace specific zonelor aflate departe de agitația orașelor, Lacul Sfânta Ana este o oază de liniște care atrage prin frumusețea-i răpitoare sute de turiști.

Lacul Sfânta Ana – Legendă, Descriere, Localizare

Lacul Sfânta Ana – Legendă, Descriere, Localizare

Lacul Sfântul Ana – Descriere

Lacul Sfânta Ana este unicul lac vulcanic din România, dar și din Europa. Acest monument impresionant al naturii, considerat rezervație naturală, a luat naștere în urmă cu câteva zeci de mii de ani (circa 42.000 de ani), ca urmare a unei erupții vulcanice. Șansele ca vulcanul să erupă din nou sunt minime.

Forma circulară a lacului a fost asemuită de unii cu paleta de culori a unui pictor. Lacul are 620 de metri lungime, o adâncime de 7 metri, și o lățime de circa 460 de metri. Se întinde pe o suprafață de aproximativ 20 de hectare. Lacul Sfânta Ana nu este alimentat de nici un izvor, numai ploile îl mențin viu.

O destinație “terapeutică”

Lacului Sfânta Ana impresionează nu doar prin unicitatea locului în care s-a format, ci mai ales prin puritatea apei, despre care specialiștii spun că este similară cu cea a apei distilate. Dacă turiștii nu s-ar scălda în lac, apa ar fi bună de băut. Apa cristalină nu este oxigenată, de aceea lacul nu este populat cu vietăți.

Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfânta Ana

Dincolo de frumusețea cadrului natural, Lacul Sfânta Ana este o destinație turistică de natură terapeutică, datorită ionilor din aerul puternic montan. Pentru a resimți din plin efectele aerului ionizat, turiștii pot face o plimbare cu barca pe lac. Izvoarele cu ape minerale din această zonă reprezintă un alt motiv bun pentru a alege acest obiectiv de vacanță, măcar pentru un sfârșit de săptămână.

Atenție însă la emanațiile mofetice (gaze) ale vulcanului, care conțin bioxid de carbon și sulf.

Legenda Lacului Sfânta Ana

Ca orice altă destinație turistică, Lacul Sfânta Ana este învăluit într-o aură de mister și ascunde o poveste captivantă. Legendele spun că pe acest loc s-a aflat demult o cetate în care trăiau doi frați tirani. Stăpânul cetății, unul din frați, avea o caleașcă frumoasă, pe care a câștigat-o la un joc de zaruri. Invidios pe această caleașcă minunată, fratele tiranului a jurat că va veni cu o caleașcă mult mai frumoasă.

Astfel că acesta a prins 8 din cele mai frumoase fecioare din cetate și le-a înhămat la caleașcă. Printre frumoasele fete se afla și Ana. Dar neputând ele urni caleașca, tiranul mânios a început a le biciui până la sânge, ca pe niște cai. Nemaiputând să rabde bătăile, Ana s-a rugat la Dumnezeu, blestemându-l pe tiran: “Dă Doamne să se crape pământul acum, să ne scufundăm și noi”. Și se spune că Dumnezeu a ascultat ruga fetei, și în momentul acela s-a pornit o furtună cu tunete și fulgere și cutremure de pământ, și surpându-se muntele, cetatea și tiranul au fost înghițite de flăcări. Iar din lacrimile fecioarelor s-a născut un lac albastru, curat ca lacrima și liniștit, pe care locuitorii l-au numit Lacul Sfânta Ana.

Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfânta Ana – Localizare

Turiștii dornici să ajungă la Lacul Sfânta Ana trebuie să își fixeze ca destinație Carpații Orientali, Transilvania, județul Harghita, masivul Ciomatu. Lacul Sfânta Ana se află în apropiere de stațiunea turistică Băile Tușnad, amplasat în mod natural pe fundul craterului unui vulcan stins, care poartă numele masivului – Ciomatu.

Băile Tușnad - Lacul Sfânta Ana

Băile Tușnad – Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfânta Ana este o rezervație naturală, geologică, faunistică și floristică extrem de complexă. De aici se poate ajunge prin poteci montane la Băile Tușnad. Lângă lac se află o capelă romano-catolică, ce poartă hramul Sfintei Ana. În Rezervația Sfintei Ana se mai află un lac mlăștinos cu mușchi, la care turiștii trebuie să fie atenți pentru a nu se afunda.

Cautari:
    lacul sfanta ana localizare |

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

7 comentarii

  1. un loc unde revin oricând, cu drag!

  2. Este un loc foarte frumos !!!

  3. O zona superba !Am facut o plimbare cu barca in apa atat de cristalina !

  4. prefer lacul in locul marii

  5. Goubeii au pus stapanire absoluta pe aceste destinatii. Este spectaculos Lacul Sfanta Ana si Balvanosul numit… de ei

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *