În ce stațiune balneară ar trebui să mergi pentru tratament în funcție de afecțiunea de care suferi

Harta balneoclimaterică a țării noastre este foarte bogată în oferte. România are nu mai puțin de 34 de stațiuni balneare.

Fiecare din aceste stațiuni are un anumit specific, unde turiștii pot merge pentru a-și trata anumite afecțiuni.

Cum sa alegi statiunea balneara in functie de afectiunea de care suferi

Cum sa alegi statiunea balneara: Calimanesti-caciulata.ro

Înainte de a opta pentru o stațiune balneară, este bine să știți ce tip de tratamente oferă fiecare.

Cum să alergi stațiunea balneară potrivită 

Nu doar distanța de casă, obiectivele turistice din zonă și prețurile sunt importante în alegerea celei mai potrivite stațiuni balneare.

Este important să mergeți într-un centru care oferă tratamentul de care dvs. aveți nevoie.

Balneologul Suzana Preotorian de la Sovata a realizat un top al celor mai bune stațiuni balneare în funcție de afecțiuni.

Aceasta spune că stațiunea balneară trebuie selectată în funcție de tipul de afecțiuni de care suferă cineva. Iar acest lucru se face de regulă la sfatul medicului de familie sau a medicului specialist.

Stațiuni balneare cu tratamente pentru reumatism

Cele mai potrivite locuri în care poți merge pentru a-ți ameliora durerile reumatice sunt stațiunile balneare cu ape sărate sau cele cu nămol sapropelice.

Câteva sugestii sunt băile Techirghiol, băile Herculare și Stațiunea Sovata. Acestea oferă tratamente cu efecte antiinflamatorii și antireumatice.

Sunt indicate persoanelor cu spondiloză, poliartroză, reumatism inflamator, entorse, luxații, fracturi sau alte afecțiuni post-traumatice.

Nu mai puțin benefice sunt aceste stațiuni pentru afecțiunile de natură ginecologică sau bolile de piele.

Statiunea Calimanesti

Statiunea Calimanesti: Calimanesti-caciulata.ro

Stațiuni balneare cu tratamente pentru afecțiuni cardiovasculare, circulatorii, respiratorii, tiroidiene

Pacienții cardiovasculari pot alege o stațiune balneară cu ape iodurate. Un exemplu în acest sens este stațiunea Govora din Vâlcea.

Curele externe cu ape iodurate produc efecte vasodilatatoare periferice și antimicotice tegumentare.

Sunt indicate persoanelor care au probleme cu circulația periferică, hipertensiune arterială, ateroscleroză, astm, bronșic, bronșite, artrită urică și afecțiuni micotice la nivelul pielii. Acestea măresc capacitatea de mișcare a articulațiilor și capacitatea respiratorie.

Băile sărate-iodurate ajută de asemenea în afecțiunile reumatice degenerative, abarticulare și afecțiunile neurologice periferice.

Apele minerale iodurate se gasesc cu deosebire in regiunea subcarpatica, tot in regiuni cu depozite salifere. Apele iodurate sunt folosite curent in cura de baut pentru guse si Basedow. De asemenea, sunt indicate in balneologie

Apele minerale iodurate pot fi folosite și sub formă de cură internă pentru îmbunătățirea funcției tiroidiene.

Iodul ajută funcția unei glande hipofuncționale (hipotiroidism) cu lipsă de iod, gută, hiperuricemie (nivel crescut de acid uric în sânge) și ateroscleroză.

Stațiuni balneare cu tratamente pentru afecțiuni respiratorii

Pentru îmbunătățirea funcției respiratorii sunt indicate băile cu ape sulfuroase. Cele mai bune alegeri în acest sens sunt stațiunile Călimănești, Căciulata, Olănești, Herculane, Slănic Moldova și Ocna Sibiului.

Procedurile balneare din aceste locuri acționează pozitiv asupra întregului aparat respirator. Sunt recomandate în mod deosebit pacienților care suferă de sinuzită cronică, bronșită cronică, traheo-bronșite, astm sau tuberculoză.

Băile calde cu ape sulfuroase și aburii produși de acestea reduc inflamația căilor respiratorii superioare. În plus, au efect antiseptic.

Un sejur la băile Herculane poate ajuta la ameliorarea afecțiunilor respiratorii.

Aerul încărcat cu ioni negativi din stațiunea Herculane are efecte antibiotice și anti-alergice. Ajută la oxigenarea organelor interne și îmbunătățirea funcției respiratorii și imunitare.

Stațiuni balneare cu tratamente pentru afecțiuni digestive

Pacienții cu boli digestive pot merge în stațiunile cu ape carbogazoase. Din această categorie fac parte băile Tușnad și stațiunea Borsec.

Apele din aceste zone sunt indicate în afecțiunile digestive, precum constipație cronică, gastrită hipoacidă cronică, dar și în tulburările endocrine, metabolice și renale.

Persoanele supraponderale pot alege aceste stațiuni pentru a-și îmbunătăți greutatea corporală.

Aceste băi sunt benefice și pentru combaterea stresului, oboselii cronice și a nevrozei astenice.

Pentru ca un tratament balnear să aibă efect prelungit, este important ca pacienții să urmeze minim 2 săptămâni de cură.

În urma unui astfel de tratament se pot reduce dozele de medicamente pentru durere (antialgice).

Dr. Suzaba Pretorian spune că aceste petrecerea unei mici vacanțe într-o stațiune balneară contribuie la reducerea nivelului de stres.

Mofetele – tratamente cu gaze naturale pentru diverse afecțiuni

În România se găsesc mofete naturale care au efect benefice în numeroase afecțiuni. Aceste mofete sunt emanații de gaze naturale din surse vulcanice, bogate în bioxid de carbon.

Zonele cu mofete naturale sunt Covasna, Tușnad, Borsec, Harghita Băi, Malnaș Băi, Buziaș, Balvanyos, Vatra Dornei, Slănic Moldova, Sângeorz Băi.

De efectele mofetelor pot benefica pacienții cardiovasculari (infarct miocardic anterior, cardiopatie ischemică, psoriazis, eczeme cronice, poliradiculonevrită, neuropatie diabetică, nevroză astenică, sechele post AVC, afecțiuni endocrine, afecțiuni ginecologice, spondilopatie, artroză, poliartroză, diabet zaharat, ulcer de gambă, hiperuricemie, obezitate, limfedem, dislipidemie, tulburări de ritm cardiac, hipertensiune arterială, insuficiență renală, afecțiuni ale aparatului respirator, tumori maligne, diverse cancere.

Mofetele au și anumite contraindicații pe care este bine să le cunoașteți înainte de a opta pentru acest tip de tratament.

Citește și

Băile Slănic Moldova, printre cele mai apreciate staţiuni balneare
Stațiunea Ocna Sibiului, importantă bază de tratament balnear
Stațiunea Amara și lacul cu nămol bogat în minerale care vindecă boli

Surse articol:

1. Stațiuni Balneare, Harta balneară: https://statiunibalneare.wordpress.com/harta-balneo/
2. Prisăcaru Theona, Stațiunile din România unde trebuie să mergi la tratament balnear, în funcție de afecțiune, Doctorul Zilei: https://www.doctorulzilei.ro/statiunile-din-romania-unde-trebuie-sa-mergi-la-tratament-balnear-in-functie-de-afectiune/
3. Balenologie Transivania, Tratamentul balnear în afecțiunile respiratorii cronice: https://balneologietransilvania.ro/medicina-balneara/tratamentul-balnear-in-afectiunile-respiratorii-cronice
4. Afrodita Resort, Tratament în Herculane post Covid19 & alte boli respiratorii: https://www.afroditaresort.ro/blog/herculane-tratament-recuperare-post-covid19/
5. Munteanu Constantin1 , Iliuta Alexandru2 1 Institutul Naţional de Recuperare, Medicina Fizica şi Balneoclimatologie 2 S.C. BIOSAFETY SRL-D, Ape minerale iodurate, Balneo-Research Journal, Vol. 2, Nr. 4, 2011

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.