Îți vine să crezi că este în România? Poiana Stampei, Tinovul Mare – drumeție unică în țară, parcursă pe poteci de lemn 

Poiana Stampei este o destinație turistică specială în România, prea puțin cunoscută.

Dacă sunteți iubitori de drumeții în natură, puneți pe listă rezervațiaTinovul Mare, Poiana Stampei.

Poiana Stampei, Tinovul Mare Romania

Poiana Stampei, Tinovul Mare Romania: Adrian Marocico

Unde se află Tinovul Mare, Poiana Stampei?

Tinovul Mare este localizat în comuna Poiana Stampei, județul Suceava, zona Bucovinei. Se află la circa 20 km. distanță de stațiunea Vatra Dornei (drumul E58), spre satul Dornișoara.

Șoferii trebuie să ghideze după indicatoare. După aproximativ 4 kilometri, se ajunge pe un drum cu pietre și apoi la panoul care se află la intrarea în rezervație.

Tinovul Mare pe harta

Tinovul Mare pe harta

Rezervație unică în țară și rară în Europa

Tinovul de la Poiana Stampei este cea mai amplă rezervație de turbă din România și o destinație rară în toată Europa. Se întinde pe o suprafață de aproape 700 de hectare.

Tinoavele sunt zone mlăștinoase, umede, prielnice dezvoltării turbei, situate la o înălțime de 800-1.700 de metri.

Tinovul Mare poze

Tinovul Mare poze

Turba este un cărbune inferior, folosit ca îngrășământ natural sau ca materie pentru fabricarea de fibre textile. Este utilizată și în construcții, ca izolator termic. Țara Dornei este, de altfel, casa a circa 23 de tinovuri.

Tinovul Mare și Tinovul Mic sunt singurele vizitabile, deschise turiștilor spre explorare. Reprezintă un traseu impresionant pentru iubitorii de drumeții în mijlocul naturii.

Poiana Stampei Tinovul Mare

Poiana Stampei Tinovul Mare

Poteci de lemn pentru turiști

Tinovul Mare se parcurge la pas, pe poteci lungi de lemn, care dau rezervației un aer cu totul deosebit.

Rezervatie Tinovul Mare Poiana Stampei

Rezervatie Tinovul Mare Poiana Stampei

În timp ce te plimbi pe acel podeț de lemn amenjat de-a lungul tinovului, ai impresia că ești în sălbăticie. Totul în jur este verde, bogat în vegetație și mlaștini.

Rezervatia Tinovul Mare

Rezervatia Tinovul Mare

Există panouri informative amplasate special pentru a oferi turiștilor detalii inedite despre formarea tinovului, despre vegetația și ansimalele care trăiesc acolo.

Traseul are 1 km lungime și durează o oră dus și întos, la pas lejer. Poteca din lemn a fost reamenajată în anul 2020, păstrându-se până azi într-o stare bună.

Vegetație, floră, specii de animale

Peisajul este dat de diverși arbuști – pin, molid, ienupăr, anin, mesteceni înalți. Veți observa tufe bogate de afine, zmeură și merișoare.

În tinovuri sunt arbori seculari scunzi, specii de plante și animale pe cale de dispariție.

Tinov mare

Tinov mare

Poiana Stampei este brăzdată de mușuroaie de mușchi de turbă. Vegetația este formată din pedicuță, ferigă, brădișor, rusuliță, iarba albastră, mâna Maicii Domnului, rogoz.

Fauna Tinovului Mare este de asemenea impresionantă: gândaci, păduchi de plante, libelule, fluturi, păianjeni, salamadra, tritonul carpatic, broasca roșie de munte, șopârla de munte, brotăcel, șarpe de apă.

Informații pentru turiști

Tinovul Mare este o rezervație naturală și o arie naturală protejată de interes național. A fost inclusă în rețeaua europeană Natura 2000. 

Turiștii trebuie echipați corespunzători când vin aici. Este necesară încălțămintea antideparantă și imperbeabilă, dar și o atitudine corespunzătoare unei zone protejate. 

Tinovul Mare, Vatra Dornei

Tinovul Mare, Vatra Dornei

Tinovul se vizitează în liniște, fără a se perturba câtuși de puțin entitățile care se află în el, de la plante până la animale. Locul trebuie respectat la fel ca orice zonă verde, protejată.

Citește și: Maldive de România? Bungalouri pe apă într-un sat din Caraș-Severin pentru o vacanță exotică la tine în țară

Sursă articol: Monica David, La Pas prin Tinovul Mare Țara Stampei, Țara Dornelor: https://taradornelor.ro/la-pas-prin-tinovul-mare-poiana-stampei/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.