Castelul Balcic, locul de suflet al Reginei Maria – peisaje de vis
Cuprins
Descriere
Castelul de la Balcic din Bulgaria este una din marile iubiri ale Reginei Maria. Este locul în care a dorit ca inima ei să rămână pentru totdeauna.
Între anii 1913 și 1940, sudul Dobrogei era parte a Regatului României.
După anul 1940, România a pierdut Cadrilaterul și împreună cu el Balcicul, care au trecut sub stăpânirea bulgarilor. Caseta cu inima reginei au fost aduse atunci la Bran.
Regina Maria descoperise acest loc mirific la începutul anului 1920, când perioada sa de glorie atingea cote internaționale.
Se îndrăgostise de această regiune de vis, cu vedere la mare, și a ales-o ca reședință de vară pentru familia regală. Terenul pe care se află astăzi acest minunat palat aparținea unui bancher cu numele Chrissoveloni.
Construcția edificiului a început în anul 1925 și a durat 4 ani. La indicațiile reginei, arhitecții s-au străduit să îi dea un aspect local, specific caselor de lemn cu etaj proeminent întâlnite pe coasta bulgară a Mării Negre.
Pe drept cuvânt, regina nu îl considera un palat regal, ci mai degrabă „o casă smerită, țărănească, prin nimic monumentală, dar fără greș, în felul ei”, cum avea să-l descrie în jurnalele ei.
Pereții văruiți în alb, interiorul simplist și numărul mic de camere demonstrează acest lucru. Castelul se integrează discret în peisajul natural.
Regina l-a numit „cuibul liniștit”, datorită zonei ferite în care este așezat. Tot din dorința de a simți ocrotirea divină, a cerut ca pe unul din colțurile castelului să fie amplasată o statuie albă cu Fecioara Maria.
Frumusețea Castelului Balcic este dată atât de împrejurimile fermecătoare, cât și de stilurile arhitecturale diverse în care a fost construit: stilul maur, stilul mediteraneean, stilul românesc și stilul bulgăresc tradițional.
Ușile castelului sunt mari, din lemn. În interior se găsesc oglinzi, scaune și alte piese de mobilier vechi românești. Construcția băii s-a realizat în stil arab.
În vitrine regina avea expuse obiecte menite să vorbească despre istoria bogată a acestui loc: relicve de vase antice descoperite în timpul săpăturilor pentru construcția vilei, precum și obiecte cumpărate din diferite zone culturale în care călătorise – Orient și Occident.
De altfel, reginei îi plăcea să decoreze interioarele castelelor în diferite stiluri: bizantin, neo-românesc, celtic, scandinavic și scoțian.
Iubea de asemenea să îmbine arta cu sacrul. Deasupra patului erau atârnate numeroase candele, care creau o atmosferă de biserică, de rugăciune și meditație.
Zone de interes în incita castelului
Palatul Reginei Maria de la Balcic impresionează mai mult prin obiectele din incita sa: câteva vile, Izvorul Sfânt, Puntea Suspinelor, Fântâna de argint, Grădina lui Allah, Grădina Ghetsimani, Aleea Valului albastru, Digul, Capela Stella Maris, Colțul Magnolia, Templul Apei, Tronul Reginei Maria, Restaurantul Coroana, Aleea Vinului și mormântul reginei.
Fiind o mare iubitoare de artă și de frumos, regina a dorit să amenajeze și aici – precum la Bran, la Cotroceni și la Scroviște, grădini botanice în stil cretan, care să dea mai multă viață acestei reședințe princiare și un aer de relaxare.
Acestea se află la marginea mării și cuprind peste 3.000 de specii de plante și flori, dar îndeosebi o multitudine de cactuși.
Grădina lui Allahm întregește unicitatea acestui loc, prin aleile pavate cu piatră marocană.
Tot pe acest domeniu se mai găsește un restaurant în care Regina Maria servea masa. Acesta este deschis și astăzi pentru turiști.
Stilul creativ reginei Maria a devenit un exemplu pentru mulți arhitecți, chiar și la o scară mai mică.
Pentru a ajunge la balconul vilei trebuie să urci pe treptele terasei amplasate deasupra casei, ca într-un labirint, de unde se pot admira Marea Neagră și intima plajă din fața castelului. Este și spațiul în care Regina și-a pregătit mormântul, așezând aici o cruce masivă de piatră veche.
Castelul Balcic – localizare
Castelul Balcic se află la 64 de kilometri de granița cu România, ieșind din țară pe la Vama Veche. Se poate ajunge cu mașina în circa 50 de minute.
După trecerea graniței în Bulgaria veți avea nevoie de o vignetă de categoria K3 (costă circa 23 de RON). Se merge apoi spre Varna pe drumul E87. După Varna se mai merg încă 42 de kilometri până la Balcic.
Castelul Balcic – preț bilet
Vizitarea castelului costă câte 15 Leva de fiecare pentru adulți. Copiii plătesc o taxă de 1 Leva. Grădinile botanice au tarife separate – 10 Leva. Este bine să schimbați banii în țară, sau să aveți euro pentru plăți. Nu se poate plăti peste tot cu cardul.
Program de vizitare
Castelul poate fi vizitat între orele 10.00-17:00. În intervalul 12:00-13:00 este pauză.
Surse:
1. Balcic, visul unei regine (Documentar): https://www.youtube.com/watch?v=psOYQIHPx-A
2. Adevărul, VIDEO Castelul Reginei Maria de la Balcic, filmat cu o dronă. Imagini în premieră din „cuibul liniştit“ din Cadrilater: https://adevarul.ro/locale/constanta/video-castelul-reginei-maria-balcic-filmat-drona-imagini-premiera-cuibul-linistit-cadrilater-1_553f8d30cfbe376e35a585d6/index.html
3. Mihai Jurca, Un loc rupt din basme. O vizita la Castelul Reginei Maria de la Balcic (Bulgaria): http://www.mihaijurca.ro/un-loc-rupt-din-basme-o-vizita-la-castelul-reginei-maria-de-la-balcic-bulgaria
4. Cristian Negoiță, Castelul Reginei Maria de la Balcic – Bulgaria: http://www.cristian-negoita.ro/blog/castelul-reginei-maria-de-la-balcic-bulgaria
5. Balcic.net, Castelul: http://www.balcic.net/castelul.html