Biserica STAVROPOLEOS din București – o nestemată brâncovenească ascunsă în centrul vechi al Capitalei

Biserica sau mănăstirea Stavropoleos din București se numără printre superbele ctitorii brâncovenești de la noi din țară care impresionează prin frumusețea arhitecturală și a bogăției ornamentelor în piatră.

Nu doar turiști români, ci și străinii care poposesc în Capitală vin aici pentru a admira fiecare detaliu al acestui impresionant locaș.

Biserica Stavropoleos Bucuresti

În mod cu totul neașteptat pentru o destinație atât de apreciată și totodată un așezământ monahal, Biserica Stavropoleos nu se află la vedere.

Se ascunde ca o piatră de mare preț în centrul vechi al Bucureștilor, printre clădiri, în spatele Muzeului Național de Istorie. Dacă nu știi despre existența sa, riști să o ratezi.

Biserica Stavropoleos are hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Denumirea ei provine din limba greacă, unde „stavropoleos” înseamnă „orașul crucii”.

Manastirea Stavropoleos Bucuresti

Mănăstirea și biserica fost construită de Arhimandritul grec Ioanichie Stratonikeas în curtea hanului său din București, pe vremea domniei lui Nicolae Mavrocordat. Acesta se află înmormântat în biserica pe care a zidit-o.

Hanul care susținea economic mănăstirea nu mai există. A rămas numai biserica, în jurul căreia s-au construit și alte clădiri, realizate de arhitectul Ion Mincu în secolul al IX-lea.

Biserica Stavropoleos Bucuresti

Curtea Bisericii Stavropoleos este deosebit de frumoasă, ce se înfățișează ca o oază de destindere în mijlocul unui oraș zgomotos și agitat.

Elementele de piatră, florile, verdeața copacilor, umbra liniștitoare și stâlpii ornamentali se îmbină armonios, creând o atmosferă de tihnă și rugăciune.

Biserica Stavropoleos curte

Stavropoleos a început să funcționeze din nou ca mănăstire în anul 2008. În prezent aici viețuiesc șase monahii, sub oblăduirea maicii starețe Mihaela Luchian.

Biserica Stavropoleos Bucuresti

Biserica Stavropoleos – program

La această Biserică se păstrează rânduiala slujbelor după tipicul monahal. În sâmbete, duminici și zile de mare sărbătoare, se cântă la două strane, maicile la o strană și grupul psaltic Stavropoleos la cealaltă strană.

Unicitatea slujbelor este dată de cântarea psaltică, pur bisericească pe care maicile au învățat-o.

_________________________________________

Biserica Stavropoleos – hartă

Biserica Stavropoleos – adresă

Strada Stavropoleos, nr. 4
București, sector 3, OP1
Cod 030083, România
Telefon: 0213134747
E-mail: [email protected]

_________________________________________

Sursă: http://www.stavropoleos.ro/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.