Ceaiul de ROZMARIN încetinește procesele ÎMBĂTRÂNIRII

Rozmarinul este una din plantele aromate pe care trebuie să le folosim la des în alimentație dacă dorim să preîntâmpinăm neplăcerile asociate cu înaintarea în vârstă.

Efectele sale anti-îmbătrânire se datorează unor compuși cu efecte antioxidante pe care îi conține: acid rozmarinic, acid cafeic, acid betulic și carnosol.

Ceai de Rozmarin

Ceai de Rozmarin

Alimentele bogate în antioxidanți sunt considerate cheia longevității, deoarece acești compuși combat radicalii liberi, implicați în procesul de îmbătrânire și în apariția celor mai multe boli.

Rozmarinul protejează ADN-ul de daunele oxidative, încetinește procesul de îmbătrânire a celulelor și a pielii (și chiar îl inversează) și îmbunătățește funcțiile creierului.

Cele mai multe studii au asociat consumul de rozmarin cu îmbunătățirea memoriei și a atenției (în special la vârstnici) și cu combaterea tulburărilor neurologice precum Alzheimer.

O echipă de cercetători de la Institutul Burnham pentru Cercetări Medicale au descoperit în rozmarin un compus care țintește în mod specific radicalii liberi din creier.

Acest compus se numește acid carnosic, și a demonstrat efecte neuroprotectoare. Acidul carnosic protejează creierul de accidente vasculare, Alzheimer și alte boli neuro-degenerative. Totodată, acesta reduce riscul de degenerescență maculară cauzată de vârstă.

Cercetătorii spun că acesta acționează doar atunci când găsește daune la nivel cerebral cauzate de radicalii liberi, pentru a le repara.

Un alt compus din rozmarin crește performanța cognitivă. El se numește 1,8-cineole.

Rozmarinul diminuează daunele la nivelul pielii provocate de radicalii liberi, redă elasticitatea, fermitatea și suplețea pielii. Mai mult, această plantă susține creșterea celulelor pielii, fapt care ajută la reducerea ridurilor și a petelor de bătrânețe.

Această mirodenie inhibă formarea unor compuși cancerigeni (amine heterociclice) care se creează atunci când carnea este prăjită sau friptă la temperaturi mai mari de 150 de grade Celsius. Extractul de rozmarin inhibă creșterea celulelor în leucemie și carcinom mamar.

Rozmarinul reduce inflamația de la nivelul articulațiilor și a vaselor de sânge. Ameliorează migrenele, durerile articulare, spasmele, durerile chirurgicale, durerile musculare și de gută. Curăță corpul de toxine, reduce stresul și anxietatea.

Rozmarinul are și proprietăți antibacteriene (combate infecțiile stomacale cu Helicobacter pylori sau stafilococi) și antitumorale.

Această mirodenie conține fier, calciu și vitamina B6, și compuși care stimulează circulația sangvină, „încarcă” sistemul imunitar, susțin digestia și îmbunătățesc dispoziția.

Atât rozmarinul, cât și oregano și maghiranul conțin compuși care ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge în diabetul de tip 2.

Această plantă ajută rinichii să elimine toxinele, sărurile și grăsimile dăunătoare, susținând astfel detoxifierea ficatului.

Ceaiul de rozmarin se prepară dintr-o linguriță de plantă uscată și 1 cană de apă clocotită. Se infuzează 15 minute, apoi se îndulcește cu miere și puțin suc de lămâie, după preferință.

O formă mai concentrată este maceratul la rece. Planta se lasă în apă rece peste noapte, iar a doua zi se încălzește, se strecoară și se bea.

Precauții și contraindicații

Rozmarinul nu trebuie folosit în doze mari, deoarece poate declanșa stări de vomă, spasme sau avort la femeile gravide.

Persoanele care urmează un tratament medicamentos trebuie să consulte medicul înainte de a începe să consume ceai de rozmarin, deoarece această plantă poate interacționa cu unele medicamente (precum anticoagulante, medicamente pentru tensiune arterială, diuretice sau litiu).

Surse articol:
1. http://dr-catalin-luca.ro/site/remedii-si-alimente-vindecatoare/remedii-naturiste/364-cele-mai-bune-trei-ceaiuri-pentru-reintinerire.html
2. http://thenutritionwatchdog.com/rosemary-and-your-brain-health-pain-cancer-inflammation-and-more/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *

DESCARCĂ APLICAȚIA Android app on Google Play