O cană de ceai de ROZMARIN seara ÎNTĂREȘTE corpul, IMUNITATEA și MEMORIA

Efectele tonice ale rozmarinului sunt bineștiute încă din antichitate. Această plantă fortifică imunitatea, crește rezistența corpului și stimulează funcțiile cerebrale.

Rozmarinul este asociat cu capacitatea de memorare din cele mai vechi timpuri, în unele țări devenind un adevărat simbol în acest sens.

ceai-de-rozmarin

Grecii antici foloseau această plantă când învățau pentru examene, punându-și câte o crenguță de rozmarin în păr, sau o puneau în mormintele celor dragi, în semn de amintire. În vechea Anglie, era incorporat în decorațiunile, costumele și cadourile de la nunți.

Știința modernă confirmă multe din utilizările străvechi ale plantelor medicinale. În cazul rozmarinului, cercetătorii au demonstrat că acesta conține substanțe care stimulează sistemul imunitar, circulația sângelui și digestia. Conține de asemenea compuși antiinflamatori și antitumorali, și cantități însemnate de carotenoide, vitamina A, potasiu și calciu.

În ceea ce privește efectele tonice cognitive, s-a descoperit că rozmarinul crește fluxul sangvin la nivelul capului și a creierului, îmbunătățind concentrarea. Studiile au arătat că simpla mirosire a rozmarinului îmbunătățește memoria cu peste 50%.

Ceaiul de rozmarin fortifică tot corpul

Călugării greci se numără printre primii care au descoperit efectele revigorante ale ceaiului de rozmarin. Aceștia îl consumau mai ales în perioada posturilor, pentru întărirea organismului și susținerea sistemului imunitar. Urmau în acest sens 3 cure de câte 7 zile în Postul Crăciunului, cu o pauză de 10 zile între ele, care ajutau la eliminarea limfei bolnave din corp.

Din fericire, rozmarinul se poate recolta pe toată perioada verii și a toamnei. Se usucă și se păstrează în pungi de hârtie, în locuri răcoroase și ferite de umezeală.

Pentru a prepara un ceai de rozmarin, se pune 1 linguriță de plantă mărunțită (proaspătă sau uscată) la infuzat într-o cană (250 ml) cu apă clocotită. Se acoperă cana cu un prosop și se lasă 5 minute la infuzat, apoi se strecoară.

Ceaiul de rozmarin se bea călduț. Se poate apela la acest ceai când trecem printr-o perioadă de stres și solicitare fizică și psihică mai intensă. Se poate consuma seara, pentru a ne pregăti pentru o zi care se anunță mai încărcată, sau dimineața.

Surse articol:
1. http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=75
2. „Leacuri și Rețete Mănăstirești”, Nr. 11, 10 august-10 octombrie 2016

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *

DESCARCĂ APLICAȚIA Android app on Google Play