Ceai de Chimen – Pentru Balonare, Constipaţie, Alăptare
Alături de muşeţel şi ghimbir, ceaiul de chimen aduce o relaxare naturală la nivelul stomacului, ajutând la eliminarea senzaţiei apăsătoare de balonare sau constipaţie.
Femeile suferă deseori de constipaţie excesivă, fie din cauza unor probleme la bilă, fie din cauza fermentaţiei stomacale sau a hemoroizilor. Gazele, balonarea şi indigestia îşi au leac în ceaiul de chimen.
Chimenul este o plantă cu efecte antiinflamatoare puternice în ceea ce priveşte problemele sensibile ale stomacului. Conţine Vitamina B şi C, cu rol în întărirea imunităţii.
Conţinutul bogat de fibre face chimenul un remediu natural de excepţie pentru digestie dificilă, constipaţie cronică, arsuri la stomac sau gastrită.
Uleiurile eterice ale chimenului sporesc efectul digestiv. Ceaiul de chimen combate microbii şi bacteriile care se pot forma în stomac. Mai mult, are capacitatea de a restabili echilibrul florei intestinale şi digestive.
Cuprins
Ceai de chimen pentru balonare
Ceaiul de chimen este aromat şi foarte plăcut la gustare, folosit cu precădere în bucătărie, la aromatizarea supelor, sosurilor şi produselor de patiserie. De aceea este un deliciu să urmezi acest tratament pentru alungarea stărilor stresante cauzate de indigestie. Ceaiul de chimen consumat strategic combate cu succes gazele şi ajută la asimilarea şi digerarea alimentelor grele, care ajung în stomac în special după mesele copioase sau după o perioadă de post.
Ceai de chimen pentru toxiinfecţii şi gastrită
Ceaiul de chimen se mai poate bea şi pentru tratarea toxiinfecţiilor alimentari sau a diareei. În ceea ce priveşte afecţiunile mai grave ale stomacului, cum este gastrita, ceaiul de chimen se poate bea pentru calmarea durerilor şi pentru protecţia stomacului împotriva acidităţii sucurilor gastrice. Pentru a scăpa de viermii intestinali, spasme şi crampe abdominale, se vor recomandă utilizarea uleiului de chimen – 2-5 picături, de 3 ori pe zi, timp de 21 de zile.
Ceai de chimen pentru slăbit
Datorită efectului diuretic şi laxativ, ceaiul de chimen dulce reduce apetitul şi stimulează arderile metabolice. Consumat pe o perioadă lungă de timp, ajută în curele de slăbire la eliminarea kilogramelor în plus. Efectele se văd după câteva săptămâni. Studii recente au revelat faptul ceaiul de chimen are un rol eficient şi în reducerea colesterolului rău. Se recomandă în acest sens consumul a unui litru de ceai pe zi. Cura trebuie să dureze 4 săptămâni pentru efecte vizibile.
Ceai de chimen şi fenicul în alăptare
Mamele care alăptează şi vor să îmbunătăţească laptele matern sau să stimuleze şi mai mult lactaţia, îşi pot prepara un ceai din seminţe de chimen, fenicol şi anason. Se pot amesteca seminţele în părţi egale, păstrându-se ulterior într-o punguţă separată. Se adaugă 2 linguriţe de seminţe la un litru de apă. În perioada alăptării se pot consuma câte 1-2 căni de ceai de chimen, fenicul şi anason pe zi, pentru creşterea secreţiei lactate şi prevenirea colicilor la sugari.
> Cum se prepară ceaiul de chimen?
Ceaiul de chimen se prepară dintr-o linguriţă jumate de plantă la o cană cu apă. Ceaiul de seminţe de chimen dulce se prepară din 4 linguri de seminţe la o cană cu apă, fiert 5 minute şi infuzat alte 5 minute.
___________________________________________________________________________________________
Contraindcaţii şi precauţii
Atenţie! Ceaiul de seminţe de chimen nu este recomandat pe perioada sarcinii, ci numai în perioada alăptării! Consumat în exces, ceaiul de chimen dulce poate crea efecte negative opuse, şi anume spasme digestive. Este contraindicat în epilepsie.