De ce e bine să bem cât mai des ceai de GHIMBIR

Folosit atât ca plantă aromată, cât și ca medicament în zonele sudice ale Asiei, astăzi a devenit celebru în întreaga lume. Este unul din cele mai studiate condimente, datorită proprietăților sale terapeutice uimitoare.

Ghimbirul nu este „singur la părinți”. Face parte din aceeași familie cu turmericul și cardamomul.

Ceai de Ghimbir - Utilizări

Ceai de Ghimbir – Utilizări

Parfumul său și gustul dulce-picant îl face un aromatizant unic pentru diferite preparate culinare și băuturi. În scop medicinal, cel mai des este folosit sub formă de ceai.

Ceaiul de ghimbir este mai mult decât un ceai alimentar banal. Ci este un ceai digestiv, analgezic, tonic general și imunostimulator. Lumea nu îl consumă doar pentru aroma sa plăcută, ci mai ales pentru efectele sale terapeutice:

– calmarea durerilor musculare, articulare sau menstruale, reducerea inflamațiilor, înlăturarea tulburărilor digestive, stimularea imunității, fortificarea organismului, combaterea gripei și răcelii, ameliorarea tusei și durerilor în gât.

Una din cele mai comune utilizări ale ghimbirului este împotriva răului de mișcare și a stărilor de greață și vomă (inclusiv celor datorate sarcinii sau chimioterapiei).

Popoarele asiatice folosesc ceaiul de ghimbir ca remediu pentru afecțiunile bronhice și nazale.

Decoctul concentrat din rădăcină de ghimbir poate fi utilizat ca un medicament natural eficient pentru dureri. Acțiunea sa analgezică se datorează compusul activ numit gingerol, care are proprietăți antiinflamatoare puternice, și antihistaminice.

Utilizări cosmetice ale ghimbirului

Ghimbirul conține compuși antioxidanți (gingerol și zingeron) care reduc inflamația și daunele la nivelul pielii (depigmentare, riduri) cauzate de radicalii liberi, și compuși antiinflamatori (shogaol), antibacterieni și antifungici, care combat acneea și psoriazisul.

Poate fi folosit și extern, la clătirea părului. Prin stimularea circulației sangvine la nivelul scalpului, ghimbirul stimulează inclusiv creșterea mai rapidă a părului.

Efectele sale antimicrobiene s-au dovedit mai puternice decât cele ale usturoiului, morcovului și turmericului împotriva infecțiilor bacteriene cu E. coli și Helicobacter pylori.

Studiile au arătat că ghimbirul poate combate câteva tipuri de cancer, precum cancerul ovarian, cancerul de prostată și cancerul colorectal, datorită efectelor sale anti-tumorale datorate compușilor antioxidanți și antiinflamatori.

Mod de preparare și doză zilnică recomandată

Ceaiul de ghimbir nu se prepară prin infuzare, ci prin fierbere (decoct). Rădăcina trebuie lăsată să fiarbă circa 10-20 de minute. La 1 cană cu apă clocotită se pot folosi 1-2 lingurițe de rădăcină de ghimbir proaspăt ras. Se pot bea 2-3 căni pe zi.

Pentru a-i tempera iuțeala, putem îndulci ceaiul de ghimbir cu miere. Astfel, puterea sa terapeutică va fi de două ori mai mare.

Precauții la consumul de ghimbir

Consumat în cantități mari, ghimbirul poate cauza arsuri stomacale, diaree sau iritații bucale. Consultați medicul înainte să consumați ghimbir dacă sunteți însărcinată, aveți diabet sau pietre la bilă, sau dacă luați medicamente pentru subțirea sângelui sau scăderea tensiunii arteriale. Ghimbirul poate interacționa cu unele medicamente sintetice. Mai multe despre contraindicațiile la consumul de ghimbir puteți citi în acest articol.

Surse articol:

http://www.herbs-info.com/ginger.html
http://www.livestrong.com/article/495444-benefits-of-ginger-tea-on-the-skin/

Citeşte mai multe despre:

9 comentarii

  1. aș dori să știu când este mai bine să bei ceaiul de ghimbir înainte de masă sau după masă. Mulțumesc

  2. Pentru dureri articulare este indicat?

  3. Este exceptional contra vomei si raului la stomac = verificat personal !…

  4. Este bun pt diabet?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.