Ceaiul MATE înlătură oboseala fizică și mintală – o băutură fără cofeină, care crește energia și agerimea minții

Ceaiul mate este o băutură tradițională în America de Sud, cu efecte energizante excepționale. Cum este ceaiul verde pentru chinezi și americani, așa de popular este ceaiul mate pentru argentinieni.

Ceaiul mate este considerat o alternativă mult mai bună pentru cafea, deoarece crește nivelul energiei fără să dea agitație sau stări depresive ulterioare.

Ceai Maté

Ceai Maté

Ceaiul mate – tonic pentru minte și trup

Ceaiul mate are efecte revigorante și întineritoare. Crește rezistența, combate oboseala și crește capacitatea de concentrare. Efectul său energizant se datorează în mare parte mateinei, o substanță asemănătoare cofeinei din cafea. Cu toate acestea, mateina nu are efectele secundare ale cofeinei.

Mateina stimulează sistemul nervos central, însă fără să creeze dependențe. Ceaiul mate poate fi consumat inclusiv de cei care sunt sensibili la cofeina din cafea. De asemenea, îmbunătățește performanța psihomotorie fără să dea o stare de deprimare ulterioară.

Alte beneficii importante

Ceaiul mate este foarte bogat în antioxidanți, potasiu, magneziu, fier și vitamina C. Conține 24 de vitamine și minerale, și 15 aminoacizi. Are efecte diuretice și digestive. Poate fi folosit în dietele de slăbire, precum și la controlul obezității.

Mateina ajută la relaxarea vaselor de sânge periferice și la reducerea presiunii arteriale. Face creierul mai activ și mintea mai lucidă.

Mai mult, studiile au arătat că această plantă are proprietăți hipocolesterolemiante (ajută la scăderea colesterolului) și hepatoprotectoare. Este de asemenea benefică pentru sistemul cardiovascular.

Studii recente sugerează că ceaiul maté este bun pentru combaterea osteoporozei. Acesta ajută la conservarea densității minerale osoase în special la femeile post-menopauzale, având un efect contrar cofeinei din cafea, care contribuie la pierderea osoasă și la creșterea riscului de fracturi.

Foarte multe cercetări au arătat că ceaiul maté are efecte hrănitoare și fortifiante asupra persoanelor bolnave sau convalescente, ajutând la o recuperare mai rapidă. Mai mult, ceaiul maté crește rezistența la boli, datorită efectelor imunostimulatoare (în special asupra activității celulelor albe de sânge).

Ceai mate – preț

Ceaiul de mate se găsește la magazinele cu produse naturiste. O punguță costă în jur de 3-5 lei.

Ceai de mate – preparare 

Comisia E a aprobat consumul acestei băuturi ca remediu pentru oboseala mentală și fizică. Doza pentru o cană de ceai este de 1-2 lingurițe de Yerba Mate. Botanistul american James A. Duke recomandă celor care suferă de sindromul oboselii cronice să bea ceai mate zilnic.

Surse:

https://www.youtube.com/watch?v=uCG5MFpZAjE
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18034743
https://www.erowid.org/plants/yerba_mate/yerba_mate_chemistry1.shtml

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

5 comentarii

  1. Are cofeina , substituie cafeaua naturala !

  2. De unde cumparam acest ceai daca e american?!Si cine garanteaza ca e Mate din america?!

  3. Se gaseste in orice magazin naturist….este un ceai energizant, trebuie baut cu masura, altfel da palpitatii…dar e bun, taie si pofta de mancare

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.