Ceaiul de TEI – atenție la contraindicații, toxicitate, doză, modul corect de preparare
Auto-medicația a devenit o practică foarte populară în rândul familiilor. Deși credem că remediile naturiste sunt sigure deoarece sunt „naturale”, unele produse pe bază de plante pot avea efecte secundare periculoase, precum toxicitate sau interacțiuni cu medicamente sau alte plante.
Ceaiul de tei, considerat în general un remediu blând și inofensiv pentru foarte multe afecțiuni, are câteva contraindicații importante, pe care vă invităm să le descoperiți în acest articol.
Ceai de tei – beneficii
Ceaiul de tei este utilizat în medicina tradițională pentru liniștirea nervilor și tratarea simptomelor de anxietate, insomnie, nervozitate și isterie, datorită efectelor sale calmante.
Putem apela la ceaiul de tei când suferim de răceli sau gripă – congestie nazală, inflamații ale căilor respiratorii, iritații în gât, tuse, dureri de cap sau de sinusuri, migrene, oboseală sau tulburări ale stomacului (diaree, indigestie, vărsături). Se poate da și copiilor (nu mai mici de 6 luni), când aceștia suferă de insomnie sau răceli ușoare cu febră (se adaugă și puțină lămâie).
Comisia E germană a aprobat utilizarea ceaiului de tei ca remediu pentru răcelile obișnuite. În Germania, florile de tei sunt incluse în preparate antitusive, sedative și urologice. În medicina pediatrică germană, ceaiul de tei este folosit ca diaforetic în gripa la copii, alături de alte plante: scoarță de salcie, flori de mușețel sau coajă de portocală amară.
Ceaiul de tei poate fi folosit și extern, sub formă de gargară pentru afecțiunile bucale sau ale gâtului: stomatită, amigdalită, laringită sau faringită, sau sub formă de comprese, pentru reducerea umflăturilor ochilor și a cearcănelor. Teiul este bogat în antioxidanți, și de aceea poate preveni îmbătrânirea pielii (ridurile).
Contraindicații la ceaiul de tei
Ceaiul de tei nu trebuie administrat bebelușilor sub 6 luni, deoarece acesta poate împiedica absorbția fierului în corp. Consumat în exces, poate cauza de asemenea deshidratare.
Ceaiul de tei este contraindicat femeilor însărcinate, persoanelor anemice și cardiace. Trebuie evitat de asemenea de cei care conduc autovehicule, deoarece teiul poate da o stare de somnolență sau amețeală.
Pentru reducerea anxietății și stărilor de agitație, se bea o singură cană cu ceai de tei. Dacă se consumă mai multe căni pe zi (3-4), ceaiul de tei va avea un efect excitant pentru sistemul nervos, producând astfel un efect contrar.
Nu folosiți ceaiuri instant, deoarece acestea conțin mult zahăr și pot da copilului agitație sau dureri de stomac. Evitați de asemenea ceaiul la plic. Optați pentru ceaiul vrac sau pentru plantele culese direct din natură, din zone nepoluate.
Testele prick au demonstrat că expunerea la polenul de tei poate cauza reacții alergie (rino-conjunctivită și tuse).
Ceaiul de tei nu trebuie consumat în cantități mari sau pe termen lung (mai mare de 1 lună), deoarece poate cauza complicații cardiace.
Ceaiul de tei poate fi toxic
Ceaiul de tei se prepară întotdeauna prin infuzare scurtă, și nu prin fierbere. Se folosesc de regulă 4 flori la 100 ml de apă clocotită.
Floarea de tei se fărâmițează bine înainte de a o adăuga în apă. Se lasă la infuzat maxim 4 minute, altfel poate deveni toxic. Dacă se lasă mai mult, și apa capătă o culoare roșie-maronie, ceaiul nu mai trebuie consumat.
Florile de tei se culeg imediat după înflorire, pe vreme cu soare. Se uscă la umbră și se păstrează în pungi de hârtie.
Surse:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2322858/
http://adevarul.ro/locale/calarasi/ceaiul-tei-excelent-medicament-deveni-toxic-interzis-bebelusilor-gravidelor-soferilor-prepara-corect-explicatiile-medicilor-1_554b2143cfbe376e35f004de/index.html