Ceai din FLOARE de SOC și LĂMÂIE, preparat la rece – tonic, purificator, multi-vindecător

Floarea de soc este una din primele plante cultivate de om. De mai bine de 4.000 de ani, medici naturiști din toate colțurile lumii o folosesc pentru vindecarea bolilor, curățarea corpului și întărirea imunității, datorită efectelor sale antivirale, anti-inflamatoare, anticancerigene, detoxifiante, diuretice și diaforetice.

Ceai Rece de Soc

Ceai Rece de Soc

Florile de soc se culeg în luna mai, pe timp însorit. Ciorchinii se taie de pe tulpină, apoi se pun la uscat răsfirați. După ce s-au uscat, se păstrează în săculețe de pânză sau în pungi de hârtie.

Ceai de soc la rece – rețetă

Florile de soc un sunt tonic excelent de primăvară, și un bun purificator al sângelui. Ceaiul consumat dimineața, înainte de micul-dejun timp de câteva săptămâni stimulează energia, vigoarea și starea de bine. Deși seamănă cu socata, ceaiul rece de soc se prepară prin macerare și nu prin fermentare.

Ingrediente

• 1 ciorchine de flori de soc
• 1 felie de lămâie
• 1 lingură de miere de albine
• 1 cană de apă rece

Preparare

Puneți ciorchinele cu florile de soc într-o cană cu apă rece, adăugați lămâia tocată mărunt (cu tot cu coajă, spălată în prealabil cu oțet de mere), și eventual 1 felie de rădăcină de ghimbir, pentru mai multă aromă și parfum.

Ceai de Soc la Rece

Ceai de Soc la Rece

Acoperiți cu o farfurie sau un capac, și lăsați la macerat peste noapte. Dimineața, strecurați, și îndulciți ceaiul cu 1 linguriță de miere sau zahăr brun brut. Același mănunchi de soc poate fi folosit pentru încă o macerare.

Florile de soc – proprietăți și beneficii

Socul este bogat în câteva vitamine esențiale – A, B2, B2 și B3 și C. onține de asemenea vitamina C – importantă pentru piele, vasele de sânge, tendoane și ligamente, și un flavonoid numit quercetină, un antioxidant puternic care ne apără de bolile cronice, precum boli cardiovasculare, cancer, diabet sau îmbătrânirea prematură.

Cancer, boli cronice. Potrivit Maryland Medical Center, florile de soc conțin antioxidanți puternici și fitochimicale care previn daunele radicalilor liberi. Foarte multe alimente derivate din grăsimi animale eliberează în corp radicali liberi. Aceștia sunt dăunători deoarece lezează reproducția celulelor, cauzând modificări profunde, asociate cu un risc mare de cancer. Florile de soc neutralizează aceste toxine înainte ca acestea să afecteze grav celulele corpului.

Răceală și gripă. Florile de soc au o istorie lungă în medicina tradițională germană, în special ca remediu antiviral pentru gripă și răceală. Un studiu publicat în anul 2009 în “Online Journal of Pharmacology and PharmacoKinetics” a arătat că extractul din flori de soc este foarte eficient în tratarea simptomelor de gripă. După 2 zile de administrare a extractului, 28% din participanți nu au mai avut nici un simptom de gripă, iar 60% din participanți au prezentat mai puține simptome și de o severitate redusă (febră, frisoane, dureri musculare).

Astm, sinuzită, rinită alergică. Florile de soc sunt de asemenea bune pentru infecțiile respiratorii, astm, alergii de sezon, amigdalită sau laringită. Calitățile relaxante ale florilor de soc ajută la ameliorarea spasmelor bronșice și simptomelor de guturai și astm. Ajută totodată la eliminarea flegmei la persoanele care suferă de sinuzită și rinită alergică.

Elimină toxinele, curăță corpul. Ca ajutor pentru detoxifiere, florile de soc intensifică funcția ficatului, determinând corpul să transpire și să elimine deșeurile metabolice.

Socul este atât diaforetic (stimulează transpirația), cât și diuretic (crește cantitatea de urină eliminată), proprietăți prin care ajută la eliminarea toxinelor și a retenției de apă, și la curățarea corpului și a tractului urinar. În plus, socul stimulează circulația, și ajută la scăderea febrei și eliminarea infecțiilor.

Colesterol. Studiile în eprubetă au arătat că quercetina – prezentă în florile de soc – ajută la reducerea nivelului de colesterol.

Anxietate, depresie. Efectul relaxant se răsfrânge și asupra nervilor, ajutând la reducerea anxietății și depresiei. Ori de câte ori vă simțiți stresat sau obosiți după o zi lungă de muncă, preparați-vă un ceai de soc, adăugând și 1 felie de lămâie și ghimbir. De secole, florile uscate de soc sunt folosite la prepararea unui ceai tonic și reconfortant, datorită efectelor lor calmante asupra minții și relaxante asupra corpului.

Insomnie. Florile de soc sunt un somnifer natural blând, inclusiv pentru copiii agitați, care nu pot dormi. Ceaiul se administrează seara, pentru un somn liniștit și profund.

Inflamații. Administrată intern, infuzia de flori de soc reduce inflamațiile cauzate de reumatism, gută sau artrită.

Utilizări externe. Infuzia de flori de soc poate fi folosită ca gargară (de 3 ori pe zi) pentru dureri în gât, tuse umedă și eliminarea secrețiilor excesive, ca apă de gură pentru ulcerații bucale și gingii inflamate, sau sub formă de cataplasmă caldă pentru degerături.

Ceai de Soc la Rece

Ceai de Soc la Rece

Precauții

Florile de soc au efecte diuretice, de aceea pot afecta un tratament cu diuretice naturale sau sintetice. Consultați medicul dacă luați orice medicamente, deoarece socul poate interacționa cu unele din ele.

Sursă: http://www.herballegacy.com/Bond_Medicinal.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

5 comentarii

  1. Si eu am facut socata ….:)

  2. Se poate folosi și soc uscat sau numai proaspăt ?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.