Femeile și bărbații care beau zilnic CEAI VERDE sunt feriți de cancer, hepatita C, boli autoimune și cardiovasculare

Ceaiul verde este unul din cele mai bune surse alimentare de catechine, substanțe antioxidante de 200 de ori mai puternice decât antioxidantul Vitamina E. Principalele catechine regăsite în ceaiul verde sunt epicatechinele (EC), epigalocatechinele (EGG), epicatechinele galate (ECG) și galatul de epigalocatechină (EGCG). 1 cană de ceai verde furnizează circa 25-30 de mg de galat de epigalocatechină.

Ceai Verde - Beneficii și Studii

Ceai Verde – Beneficii și Studii

Combatant puternic al  CANCERULUI

EGCG au cel puțin două acțiuni anti-cancerigene: inhibă creșterea celulelor canceroase și ucide celulele maligne, fără să afecteze țesuturile sănătoase. Testele realizate în eprubetă au arătat că acești compuși din ceaiul verde pot stopa formarea de noi vase de sânge, tăind astfel aprovizionarea celulelor canceroase cu sânge. Cercetătorii susțin că aceste acțiuni anti-cancer se datorează efectelor antioxidante puternice ale catechinelor EGCG din ceaiul verde.

Mai precis, EGCG distrug radicalii liberi și previn daunele acestora asupra celulelor și a ADN-ului, asociate cu cancerul și alte boli cronice. Un studiu randomizat, publicat în Jurnalul American de Nutriție, a arătat că 900 ml de ceai verde pe zi crește nivelul catechinelor din sânge și reduce daunele oxidante asupra ADN-ului la persoanele fumătoare. Deteriorarea ADN-ului a fost asociat cu dezvoltarea unor tipuri diverse de cancer.

În anul 1994, Jurnalul Institutului Național de Cancer a publicat rezultatele unui studiu epidemiologic, în care se demonstra că un consum zilnic de ceai verde poate reduce riscul cancerului esofagian la femeile și bărbații din China cu 60%.

Un alt studiu realizat în Japonia pe 500 de femei cu cancer la sân în stadiile I și II a arătat că o creștere a consumului de ceai verde înainte și după operație reduce semnificativ riscul de recidivare a cancerului. În alt studiu, femeile care au băut 2 sau mai multe căni de ceai verde în fiecare zi au arătat un risc mai mic cu 46% de a dezvolta cancer ovarian decât femeile care nu au băut ceai verde.

În studiile de eprubetă, ceaiul verde a arătat că poate combate cancerul pancreatic prin distrugerea mitocondriilor celulelor canceroase și inhibarea activării cancerului. Studiile pe animale de laborator au relevat de asemenea că polifenolii din ceaiul verde inhibă creșterea celulelor canceroase esofagiene.

Dr. I-Hsin Lin de la Universitatea Medicală Kun Shan din Taiwan a descoperit că persoanele fumătoare și nefumătoare care nu au băut ceai verde au prezentat un risc de 5 ori mai mare de cancer pulmonar decât cei care au băut cel puțin 1 cană cu ceai verde pe zi.

Un studiu publicat în aul 2004 în Jurnalul Internațional de Cancer a arătat că EGCG inhibă semnificativ producerea unui marker pentru riscul de cancer de prostată.

Virusuri (inclusiv Hepatita C)

Totodată, catechinele din ceaiul verde inhibă unele virusuri, inclusiv virusul hepatic. Oamenii de știință de la Universitatea din California au descoperit că naringenina și catechinele prezintă o activitate antivirală puternică împotriva infecțiilor cu hepatita C.

Un studiu din 2008 publicat în Cercetări Antivirale a arătat că EGCG poate inhiba virusurile hepatice cu până la 50%. În testele de laborator, EGCG din ceaiul verde au împiedicat atacul virusului HIV asupra celulelor T. Acești antioxidanți pot încetini răspândirea virusului HIV, reducând astfel riscul de a fi infectat cu HIV.

Boli autoimune

O cercetare din anul 2011 realizată de Institutul Linus Pauling de la Universitatea de Stat din Oregon a arătat că ceaiul verde are capacitatea de a crește celulele T din corp, ajutând astfel la construirea imunității și la combaterea bolilor autoimune.

Boli de inimă

Consumul de ceai verde a fost de asemenea asociat cu un risc mai mic de boli cardiovasculare, în special de atac de cord și a aterosclerozei. 5 sau mai multe căni de ceai verde pe zi poate reduce mortalitatea din cauza bolilor cardiovasculare cu până la 26%, și mortalitatea din orice cauză cu 16%. Într-un studiu realizat de dr. Nicholas Alexopoulos, consumul de ceai verde a arătat o îmbunătățire rapidă a celulelor mucoasei sistemului circulator.

Boli neurologice

Conform cercetătorilor, șoarecii injectați cu un antioxidant din ceaiul verde numit EGCG au prezentat un nivel mai mic de beta-amiloid, o proteină care formează placa care înfundă creierul în boala Alzheimer. Un alt studiu publicat în anul 2010 în Jurnalul de Neuroștiință Clinică, a arătat că, la șoarecii de laborator cu Parkinson care au primit EGCG au prezentat, moartea celulelor nervoase au fost reduse cu 50%.

Contraindicații la ceaiul verde

Deși beneficiile consumului de ceai verde sunt de milioane de ori mai puternice decât efectele secundare ale acestuia, este important să știm la ce ne putem aștepta atunci când introducem pentru prima dată acest ceai în dieta noastră.

Ceaiul verde conține aproximativ 50% din cantitatea de cofeină regăsită în cafea, de aceea, un consum moderat de ceai verde nu va cauza probleme majorității consumatorilor.

Contraindicațiile la consumul de ceai verde se adresează în primul rând persoanelor alergice sau sensibile la cofeină, deoarece poate cauza următoarele simptomele: iritabilitate, agitație, tulburări de somn, tremor, palpitații, scăderea petitului, greață, stomac deranjat, urinare frecventă sau mâncărimi ale pielii.

Ceaiul verde poate interacționa cu unele medicamente, de aceea se recomandă ca ceaiul verde să se bea după 2 ore de la luarea medicamentelor. Ceaiul verde poate crește ritmul inimii și tensiunea arterială, deși persoanele care consumă deja cofeină (cafea) nu par să experimenteze aceste simptome. Diabeticii trebuie să fie precauți la consumul de ceai verde, deoarece poate crește nivelul de zahăr din sânge, la fel și persoanele cu tulburări de anxietate, atac de panică sau hipertiroidie.

Nivelul de cofeină din sânge poate afecta de asemenea bolile cronice de ficat.

Ceaiul verde poate da tulburări gastrice (stomac deranjat) la persoanele sensibile la stomac, din cauza conținutului de cofeină, car stimulează acidul gastric. Problema se poate rezolva dacă în ceai se adaugă lapte și zahăr.

Consumul de ceai verde poate fi riscant în perioada sarcinii sau alăptării, deoarece conține catehine, cofeină și acid taninic. Consumul mare de ceai verde poate cauza defecte de tub neural la bebeluși.

Ceaiul verde poate bloca absorbția unor nutrienți, inclusiv a fierului (cu 25%) și a vitaminei B1. Din acest motiv, persoanele care au anemie (sau sunt predispuse la anemie), lipsă de fier sau lipsă de Vitamina B1, trebuie să evite consumul de ceai verde.

Copiii nu trebuie să bea ceai verde, deoarece poate fi excesiv de stimulator și energizant.

Consumul de ceai verde sau cafea poate păta sau decolora placa dentară, nu însă și dinții.

Ceaiul verde nu trebuie consumat în cantități mari, deoarece poate fi periculos pentru sănătate. Consultați medicul înainte de a începe să consumați ceai verde.

Sursă: http://www.superfoods-scientific-research.com/superfoods/superfood-list.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

  1. eu beau aproape zilnic ceai verde ,consum ” gun -powder ” green tea ,are un gust oribil dar stiu ca este sanatos,folosesc tipul asta de ceai ptr.ca e ” curat ” nu poate fi falsificat si contrafacut , asa foarte bine se poate cumpara ceai verde de la magazinul din colt dar nu esti sigur daca e ceai verde adevarat si de buna calitate ..ori doar ceva verde acolo…. gunpowder are forma aceea speciala a frunzelor care nu poate fi fasificata , stiu ca se slabeste foarte bine cu ceai verde dar el nu trebuie baut dupa ora 17 ptr.ca poate da insomnii, eu cumpar gunpowder green tea de la magazinele asiaticilor ( nu locuiesc în Romania ).

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.