Ceaiuri bune pentru DURERILE REUMATISMALE
Dacă acum 50-100 de ani pentru tratarea bolilor reumatismale se foloseau doar aspirina (extrasă din scoarța de salcie) și colchicina (extrasă din brândușa de toamnă), tot mai multe persoane au început să apeleze la remediile naturiste.
Ceaiuri pentru reumatism
Pentru atenuarea durerilor reumatice, fitoterapia recomandă plante cu proprietăți anti-inflamatoare, diuretice, depurative, calmante, dezinfectante, anti-toxice, sudorifice, anti-febrile și antialergice. Din preparatele de uz intern pentru durerile reumatice nu trebuie să lipsească scoarța de salcie, un remediu anti-reumatic foarte eficient, datorită conținutului ridicat de salicină, care are efecte antinervalgice,
• Ceai de salvie – se pun 1-2 lingurițe de frunze la infuzat în 250 ml de apă clocotită; ajută la eliminarea toxinelor prin creșterea diurezei și transpirației.
• Infuzie de flori de soc, tei, mușețel sau arnică – se pune 1 linguriță de plante la infuzat în 250 ml de apă clocotită; are efecte anti-inflamatoare și anestezice.
• Infuzie de trifoi roșu și lavandă – se pune 1 linguriță de plantă la infuzat în 250 ml de apă clocotită.
• Infuzie de flori de sulfină și frunze de frasin (sau mesteacăn, salvie, rozmarin sau urzică); se beau câte 2-3 căni pe zi.
• Infuzie de frunze de mentă, nuc, pelin și coacăz-negru.
• Infuzie de tarhon, cimbrișor, păpădie și sunătoare – acest amestec produce o diureză puternică prin care ajută la eliminarea toxinelor
• Decoct de rădăcini de tătăneasă, rădăcină de țelină și scoarță de salcie – se pun 10 g de plante la fiert 10 minute în 200 ml de apă, apoi se infuzează 10-20 de minute; se beau câte 2-3 căni pe zi; cura durează 2-3 săptămâni.
• Decoct mixt – flori de soc, frunze de frasin și mesteacăn, coada-calului, teci de fasole, rădăcină de lemn-dulce, fructe de ienupăr și scoarță de salcie; se pune 1 lingură de amestec de plante la fiert 2 minute în 200 ml de apă, apoi se infuzează 10 minute; se beau câte 3 căni pe zi; acest amestec are efecte anti-inflamatoare, diuretice și dezinfectante, analgezice.
Sursă articol: Constantin Milică, Bolile aparatului locomotor, Medicină Naturistă, vol 2, Editura Doxologia, Iași, 2013, pp. 146-147