Ce să bei când ești RĂCIT sau GRIPAT (rețeta unui ceai antiviral eficient)
În locul remediilor anti-gripale din farmacii care conţin chimicale dăunătoare pentru sănătate, putem încerca reţeta de ceai prezentată mai jos. Are un gust plăcut, şi este foarte eficient în calmarea tusei sau a durerilor şi iritaţiilor în gât.
Acest remediu natural ajută la tratarea simptomelor care însoţesc o gripă sau o răceală – febră, dureri musculare sau de cap, tuse sâcâitoare sau dureri în gât şi nas înfundat sau congestie nazală.
Cuprins
Ceai antigripal – reţetă
Ingredientele folosite la prepararea acestui ceai sunt utile nu doar pentru combaterea gripei, ci şi pentru creşterea imunităţii şi la întărirea organismului.
Ingrediente
• 1 pliculeţ de ceai de echinacea
• 3-4 felii subţiri de rădăcină de ghimbir
• 3 linguri de suc de lămâie
• 2 linguri de miere
• ½ linguriţă de scorţişoară
• ½ linguriţă de pulbere de cuişoare (măcinate)
• 1 vârf de cuţit de piper cayenne
Preparare
Într-o cană mare cu apă filtrată clocotită se introduce pliculeţul de echinacea şi feliuţele de ghimbir. Se adaugă apoi zeama de lămâie proaspăt stoarsă, condimentele şi mierea. Se amestecă bine. Ceaiul va avea un aspect tulbure. Dacă doriţi, îl puteţi strecura, pentru a îndepărta bucăţile de ghimbir şi condimentele.
♣ Beneficii
Toate ingredientele utilizate la acest ceai conţin compuşi cu o acţiune antivirală, sudorifică, detoxifiantă, analgezică şi antibacteriană.
Echinacea este cea mai populară plantă folosită în gripă, răceli şi infecţii virale. Studiile au demonstrat că echinacea creşte sporeşte imunitatea şi ajută sistemul imunitar să lupte împotriva virusurilor şi germenilor.
Ghimbirul are o aromă deosebită, care merge foarte bine cu mierea şi lămâia. Cercetările au arătat că rădăcina de ghimbir conţine compuşi antivirali, antiiflamatorii şi analgezici puternici. În plus, ceaiurile cu ghimbir ajută la calmarea unui stomac deranjat şi la eliminarea toxinelor prin transpiraţie.
Lămâia şi mierea fac o pereche reuşită pentru orice ceai. Sucul de lămâie este bogat în Vitamina C, în timp ce mierea are proprietăţi antimicrobiene. Studiile au arătat că mierea este mai eficientă în ceea ce priveşte calmarea unei tuse decât ingredientele active din siropurile pentru tuse vândute în farmacii.
Pe lângă faptul că fac ceaiul mai aromat, condimentele folosite aici au foarte multe beneficii pentru sănătate.
Scorţişoara are proprietăţi antibacteriene şi antiinflamatoare, iar cuişoarele au efecte antiseptice, analgezice şi expectorante, fiind folosite din vechime pentru amorţirea sau calmarea durerilor dentare. Aceste proprietăţi ajută şi la ameliorarea durerilor în gât şi a tusei. Piperul cayenne ajută la curăţarea şi desfundarea sinusurilor, la stimularea circulaţiei sângelui şi încălzirea corpului.