Ce ceaiuri să bei când suferi de constipație
Constipaţia este o afecţiune într-o continuă extindere, mai ales la persoanele care locuiesc în marile oraşe. Cauza este alimentaţia incorectă şisedentarismul.
30% din populaţia adultă suferă astăzi de constipaţie, cel mai afectate fiind femeile.
Purgativele sintetice nu sunt o soluție pe termen lung, deoarece au efecte secundare.
Din acest motiv, cei care suferă frecvent de constipaţie pot apela la preparate din plante medicinale sau uleiuri cu o acţiune laxativă.
În constipaţiile cronice – care se instalează de regulă în diferite boli, precum tumori digestive, ulcere, apendicită, dischinezie renală, hemoroizi, hipotiroidism sau unele tulburări psihice, este nevoie şi de schimbarea alimentaţiei şi adoptarea unui regim alimentar dietetic.
Preventiv, se poate bea o ceaşcă de cafea dimineaţa, sau un pahar cu apă caldă în care s-au dizolvat două linguriţe de miere de albine.
Ceaiuri pentru constipaţie
• Decoct de cruşin – se prepară din 1-2 linguriţe de coajă de cruşin, opărite cu 1 cană de apă fiartă; se lasă 30 de minute în repaus, apoi se fierbe la foc mic 15-20 de minute; se bea cald, îndulcit cu miere, seara, înainte de culcare; în constipaţiile rebele, se poate bea 1 cană şi dimineaţa; acest remediu nu trebuie folosit pe termen lung.
• Infuzie de cicoare – se prepară dintr-o linguriţă de rădăcini de ciocoare mărunţite şi 1 cană cu apă clocotită; se beau câte 2-3 căni pe zi, din care 1 ceaşcă dimineaţa, pe stomacul gol.
• Infuzie de volbură – se prepară din 2 linguriţe de plantă (toată planta) şi 1 cană cu apă clocotită; ceaiul se bea cald, dimineaţa, pe stomacul gol.
• Ceai de nuc – se prepară dintr-o linguriţă de frunze de nuc tocate mărunt, infuzate într-o cană cu apă clocotită.
• Ceai de pedicuţă – se prepară dintr-o linguriţă de plantă, opărită cu 1 cană de apă clocotită; se bea doar 1 cană pe zi, dimineaţa, pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de micul-dejun.
• Infuzie de anghinare – se prepară dintr-o linguriţă de frunze de anghinare şi 1 cană cu apă clocotită; se beau câte 2-3 căni pe zi, mai ales pentru constipaţiile cauzate de probleme cu ficatul.
• Infuzie de frasin – se prepară din 1-2 linguri de frunze de frasin şi 1 cană cu apă clocotită; se beau câte 2-3 căni pe zi.
• Infuzie de soc – se prepară din 1-2 linguriţe de flori uscate şi 1 cană cu apă; se bea 1 cană de ceai seara, înainte de culcare, mai ales pentru constipaţiile de natură nervoasă şi pentru combaterea obezităţii.
• Infuzie de lemn-dulce – se prepară din ½ linguriţă de rădăcini decojite şi 1 cană cu apă; se bea toată cantitatea de ceai într-o zi.
• Ceai mixt
– 30 g de coajă de cruşin
– 30 g de păpădie
– 20 g de flori de tei
– 20 g de flori de porumbarSe amestecă plantele, apoi se pune 1 lingură de amestec la fiert 5 minute cu 1 cană de apă; se bea ceaiul seara, înainte de culcare, îndulcit cu miere.
Ceai mixt 2
– 40 g de coajă de cruşin
– 30 g de frunze de frasin
– 20 g de flori de soc
– 10 g de fructe de chimionSe pune 1 lingură de amestec de plante la infuzat într-o cană cu apă clocotită. Se beau câte 2 căni pe zi, una la prânz, şi una seara.
Surse pentru articol:
1. „Medicina Naturistă”, Constantin Milică
2. „Fitoterapie Tradiţională şi Modernă”, Ovodiu Bojor, Octavian Popescu
3. „Sănătate din Farmacia Domnului”, Maria Treben