Ceai cu efect antioxidant puternic – din rozmarin și oregano
Plantele aromate pe care le folosim la condimentarea mâncărurilor au proprietăți terapeutice remarcabile.
Prea puțin cunoscute de publicul larg.
Rozmarinul și oregano sunt de departe plantele cu cel mai puternic efect antioxidant.
Le putem folosi la prepararea unui ceai care previne îmbătrânirea, deteriorarea vederii și albirea părului, calmează durerile articulare, combate diabetul și întărește tot corpul.
Cuprins
Antidiabetic, antiîmbătrânire, anti-durere
Persoanele care suferă de artrită sunt sfătuite să încerce aceste remediu aromat și foarte plăcut la gust.
Pe lângă efectul antioxidant, unele din aceste plante mai au și alți compuși cu proprietăți antiartritice.
De pildă, busuiocul conține 5 astfel de compuși, iar măghiranul, rozmarinul și oregano au câte 2 compuși.
Un studiu publicat recent în Jurnalul de Agricultură și Chimie Alimentară a identificat compuși anti-diabetici în rozmarin, oregano și măghiran.
Cercetătorii de la Universitatea Illinois au descoperit că aceste plante ajută la menținerea nivelului de zahăr de sânge în limite normale.
Concluziile lor au fost că aceste plante sunt mai sigure și chiar mai eficiente decât medicamentele sintetice utilizate pentru tratarea diabetului de tip 2.
Pentru a extrage beneficiile acestor plante, folosiți-le mai des în alimentația obișnuită.
Cum se prepară ceaiul
Pe lângă rozmarin și oregano, mai putem adăuga și mentă, busuoic, isop, roiniță, măghiran, cimbru și salvie.
Pentru a spori efectul antioxidant al ceaiului, este indicat să se adauge și puțin ghimbir și turmeric.
Nu există o regulă clară de amestecare a plantelor.
Pentru prepararea unui astfel de ceai, folosiți câte 2 părți din plantele preferate (ca gust), și câte o parte din cele care sunt mai puțin pe placul dvs. Ceaiul trebuie să conțină neapărat rozmarin și oregano.
Amestecați plantele în cantitățile dorite, luați 1 linguriță de amestec și puneți-o la infuzat cu 1 cană de apă clocotită. Acoperiți cu capacul și lăsați 10-20 de minute în repaus, apoi strecurați.
Efecte
Cunoscută și ca ”planta pentru pizza”, oregano s-a dovedit în studiile științifice un antioxidant puternic.
Compușii din oregano previn distrugerea celulelor cauzată de radicalii liberi. Antioxidanții sunt mai ales utili în ameliorarea artrozei și a poliartritei reumatoide.
Oregano face parte din familia mentei, alături de alte 100 de plante.
Dintre toate, oregano a prezentat cea mai puternică activitate antioxidantă, datorată în mare parte acidului rosmarinic.
Acest compus are proprietăți antibacteriene, antimicrobiene, antiinflamatoare și antioxidante puternice.
Dacă suferiți de artrită, încercați ceaiul antioxidant aromat recomandat mai sus, sau folosiți mai mult oregano la pizza sau la alte mâncăruri.
Denumit și “planta memoriei”, rozmarinul conține antioxidanți care previn procesul de îmbătrânire a celulelor și implicit de pierdere a memoriei.
Rozmarinul are proprietăți de conservare la fel de puternice ca și conservații din comerț (BHA și BHT).
În trecut, rozmarinul era folosit pentru “conservarea” peștelui proaspăt.
Acesta erau acoperit cu un strat gros de rozmarin, și se păstra nealterat câteva zile, deși nu era congelat, tocmai datorită proprietăților antioxidante ale plantei.
Sursă articol: „Farmacia Verde”, James A. Duke
Super sfat! Multumim!!!
multumesc, le am in gradina…
Super.articolul.dvs