Ceai de Pelin – Beneficii, Administrare, Contraindicații

Pelinul este o plantă din aceeași familie cu margaretele, și este renumit pentru gustul său amar și pentru proprietățile medicinale pe care le deține.

Ceaiul de pelin era foarte popular în Egiptul Antic și Roma.

Pelin

Pelin

Astăzi, ceaiul de pelin este recomandat pentru diverse probleme digestive, hepatice, și nu numai: flatulență, balonare, indigestie, viermi intestinali, icter, febră, boli respiratori, afecțiuni genitale la femei, și multe altele.

Ceai de pelin – Beneficii

1. Adjuvant în probleme digestive

Una din cele mai benefice utilizări ale ceaiului de pelin este împotriva tulburărilor de natură digestivă. Efectele pe care le are în acest domeniu sunt nenumărate.

Ceaiul de pelin ajută la ameliorarea durerilor de stomac, la eliminarea stărilor de constipație, la reducerea gazelor și arsurilor la stomac. Ceaiul de pelin este adesea recomandat celor care suferă de anorexie, deoarece poate stimula pofta de mâncare.

2. Frumusețea și sănătatea pielii

Un alt beneficiu util al consumului de ceai de pelin este că acela că poate ajuta la menținerea sănătății și frumuseții pielii. Pelinul hidratează pielea, reduce mâncărimile și combate uscăciunea.

Ceaiul de pelin poate fi administrat intern, sau poate fi aplicat local. După ce s-a răcit, se tamponează ușor pielea cu un disc de bumbac sau cu o bucată de vată înmuiată în ceai.

3. Detoxifiant, anti-parazitar, stimulent imunitar

Ceaiul de pelin conține proprietăți antihelmintice, prin care ajută la eliminarea paraziților și viermilor din organism. Cei care suferă de paraziți sau viermi intestinali pot face adesea uz de acest ceai amar pentru a-i expulza din corp. Această plantă specială poate ajuta de asemenea la detoxifierea organismului de toxine nedorite, încurajând buna funcționare a sistemului imunitar și a ficatului.

4. Ceai de pelin pentru femei

Ceaiul de pelin are marele dar de a regla ciclurile menstruale, și de a ajuta la tratarea infecțiilor vaginale sau a rănilor pe col, când este utilizat sub formă de spălături vaginale. Atenție! Acestea nu trebuie făcute mai mult de o dată pe săptămână, deoarece pot perturba flora vaginală și cauza infecții. Pelinul poate fi combinat cu gălbenele.

Ceai de pelin – Administrare

Ceaiul de pelin are un gust amar, însă beneficiile întrec acest mic neajuns. Pentru îmbunătățirea gustului, se poate adăuga puțină miere sau sirop de arțar. Ceaiul se bea cel mai bine pe stomacul gol, sau cu 10-20 de minute înainte de masă, sau mai devreme dacă suferiți de probleme cu stomacul.

Contraindicații

Atenție! Ceaiul de pelin nu se consumă în cantități mari sau pe perioade lungi de timp, deoarece poate fi toxic. Nu se vor depăși 2-3 căni de ceai pe zi, pe o perioadă mai mare de 2 zile consecutiv, deoarece pot să apară efecte secundare: insomnie, amețeală, vărsături, tulburări digestive, convulsii, stare de neliniște, vertij, tremur al membrelor, delir, paralizie sau chiar moarte.

Ceaiul de pelin nu este indicat femeilor gravide sau celor care vor să rămână însărcinate deoarece are efecte abortive.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.