Ceaiul din coji de ceapă – cum se prepară și la ce ajută. Rețetele biologului Eugen Giurgiu
Ceapa este unul din cele mai vechi leacuri folosite de bătrânii noștri. În mediul rural mai ales, ceapa era coaptă, fiartă, sau folosită crudă în diferite afecțiuni interne și externe.
Ceaiul din coji de ceapă este un remediu renumit, mai ales pentru răceli, viroze și gripe. Multe familii apelează la el chiar și astăzi, deoarece dă rezultate bune.
Biologul și cercetătorul român Eugen Giurgiu are câteva rețete terapeutice inedite cu ceapă în una cartea sa – Cele mai folosite 17 plante pentru vindecare.
Între ele se numără și ceaiul din coji de ceapă sau decoctul di cepe întregi. Aceste licori ajută în mod deosebit aparatul respirator.
Efectele binefăcătoare ale cepei
Ceapa calmează tusea, ajută la maturarea secrețiilor și eliminarea lor în cazul traheo-bronșitei, laringitei sau altor infecții ale gâtului.
Ceapa este eficientă în curățarea arborelui bronșic de secrețiile excesive. Totodată, contribuie la refacerea epiteiilor vătămate de infecția respiratorie respectivă.
Are proprietăți antiseptice, antibiotice și antifungice, antihelmintice. Este expectorantă și antitusivă, depurativă, diuretică. Previne formarea cheagurilor de sânge. Este antiinflamatoare și anticancerigenă.
Ajută la scăderea glicemiei, colesterolului și a tensiunii arteriale crescute.
Ceai din coji de ceapă – rețeta 1
Ingrediente
• 2 cepe
• 2 pahare de apă
Mod de preparare
Se colectează cojile de la două cepe, care se spală bine. Se pun apoi într-un bol cu apă și se adaugă 1 linguriță de bicarbonat de sodiu. Se lasă la înmuiat 5 minute. Bicarbonatul va elimina o bună parte din pesticidele de pe suprafața cepelor.
Frunzele se clătesc cu apă curată și se pun într-o crăticioară. Se toarnă apa și se fierbe totul la foc redus până când rezultă un sirop gros.
Ulterior, lichidul se strecoară. Se administrează câte o lingură din acest sirop, odată la 3 ore.
Decoct de ceapă cu tot cu coji – rețeta 2
Ingrediente
• 2 cepe cu tot cu coajă
• 1 litru de apă
Mod de preparare
Cepele se spală bine și se țin 5 minute într-o soluție de apă cu bicarbonat, ca la prima rețetă, postată mai sus.
Clătiți cepele cu apă curată și tăiați-le în sferturi. Puneți-le într-o crăticioară. Turnați apa și puneți vasul pe aragaz la foc mare. Când începe să clocotească, dați focul mic și fierbeți până când lichidul scade la jumătate. Acest tip de ceai, realizat prin fierbere îndelungată la foc mic, se numește decoct.
Se strecoară și se păstrează într-un termos. Se poate îndulci cu puțină miere după ce s-a răcort, pentru a-l face mai agreabil la gust.
Mod de administrare
Autorul spune că ceaiul din coji de ceapă este bun în mod special pentru afecțiunile respiratorii. Însă poate fi util și în cazul tulburărilor digestive.
În ce afecțiuni ajută ceaiul din coji de ceapă
Ceaiul din coji de ceapă și decoctul de ceapă se pot folosi în următoarele afecțiuni:
→ afecțiuni respiratorii
→ tuse persistentă
→ astm
→ digestie dificilă
→ dureri de stomac
→ diaree
→ ciroză
→ diabet
→ edeme renale, hepatice
→ dezechilibre glandulare
→ obezitate
→ afecțiuni ale prostatei
→ afecțiuni ale rinichilor
→ reumatism
→ varice asociate cu obezitate
Citește și – Ridichea neagră, leacul miraculos pentru afecțiunile respiratorii – rețetele biologului Eugen Giurgiu
Sursă articol: Eugen Giurgiu, Ceapa, Cele mai Folosite 17 Plante pentru Vindecare, Editura Meteor Press, 2019, pp. 32-48