Ceai de Ienibahar – Beneficii, Indicații Terapeutice
Ienibaharul (Pimenta dioica) este o plată mică exotică, înzestrată cu un gust picant deosebit, „inspirat” de mai multe arome: piper, cuișoare, scorțișoară, nucșoară și ienupăr. Ienibaharul este originar din Caraibe, folosit ca ingredient în Occident, mai ales în perioada Crăciunului.
Cuprins
Ienibahar – Proprietăți
Planta ienibahar a fost descoperită de Cristofor Columb pe o insulă jamaicană undeva în anul 1494. Spaniolii l-au numi „pimienta” (care înseamnă piper), datorită gustului picant, și au început să-l folosească pe scară largă la gătit. Se poate adăuga ca și condiment gustos la tocane sau supe, sau se poate consuma sub formă de ceai. Orezul capătă un gust mai delicios când se adaugă un pic de ienibahar la preparare.
> Leac pentru problemele digestive
Ceaiul de ienibahar este bine cunoscut pentru proprietățile sale terapeutice asupra sistemului digestiv și nu numai. Este util în tratarea problemelor digestive, a durerilor de cap și a nevralgiilor. Îmbunătățește circulația sângelui și combate bolile care produc agenți patogenici.
> Reduce durerea
Ienibaharul acționează temporar ca un anestezic local și este un agent antibacterian natural. Componentele care fac ienibaharul să acționeze ca un anestezic pentru durere sunt taninurile. Acestea pot amorți durerea și ameliora simptomele artritei și durerilor musculare, mai ales când este folosit ca ulei de baie sau sub formă de cataplasmă aplicată pe piele.
> Putere antioxidantă
Ienibaharul are proprietăți antioxidante excepționale, prin care lupta împotriva bolilor cauzatoare de radicalii liberi. Acest condiment a fost folosit pentru tratarea infecțiilor bacteriene și fungice, a tusei, frisoanelor, bronșitei sau depresiei.
Ceai de ienibahar – Cum se prepară
Se adaugă 1-2 lingurițe de fructe uscate de ienibahar la o cană de apă clocotită. Trebuie să stea la infuzat 10-20 de minute. Se poate adăuga la urmă și puțină miere de albine. Ienibaharul este cel mai eficient atunci când este proaspăt măcinat.
Indicații terapeutice:
• Ușurează digestia
• Ajută în greață, diaree, balonare, flatulență, crampe la stomac sau eructații
• Previne alergiile
• Scade nivelul zahărului
• Ameliorează durerea de dinți, durerile musculare și articulare
• Îmbunătățește starea de spirit și relaxează corpul
Efecte secundare
Ienibaharul poate provoca efecte negative atunci când este administrat în doze mari. Nu este recomandat femeilor gravide sau celor care alăptează, sub nici o formă.
Ienibaharul poate provoca reacții alergice la cei hipersensibili. Este de asemenea contra-indicat persoanelor care suferă de ulcer duodenal, boala de reflux, colită spastică, colită, ulceroasă, diverculită sau alte afecțiuni gastro-intestinale.
Ceaiul de ienibahar nu este indicat celor cu risc mare de cancer.
Ceaiul se face din boabele macinate? Multumesc !
LaTaifas.ro
Nu, se pun direct boabele.
eu pun in mincare ienibabar si ghimbir-excelent
Va mulțumesc o seara buna