Ceaiul de pătlagină – un vindecător puternic al rănilor, ulcerelor și inflamației gastrointestinale 

Ceaiul de pătlagină este un leac vindecător, mai ales pentru aparatul respirator, plămâni și organele digestive.

Botanista Rosalee de la Foret îl consideră un remediu foarte bun pentru inflamația gastrointestinală. Aceasta spune că este unul din cele mai puternice ceaiuri vindecătoare pentru bolile digestive inflamatorii.

Ceaiul de patlagina - un vindecator puternic al leziunilor, ulcerelor si inflamatiei gastrointestinale 

Ceaiul de patlagina – un vindecator puternic al leziunilor, ulcerelor si inflamatiei gastrointestinale

Pătlagina – antiinflamatorul tractului gastrointestinal

Pătlagina are efecte antiinflamatoare, antimicrobiene, vindecătoare și astringente, laxative și anti-hemoragice.

Încercați-l dacă suferiți de constipație sau diaree, intestin permeabil, ulcere gastrointestinale sau boala inflamatorie intestinală.

„În aceste situații, pătlagina calmează țesuturile inflamate și ajută la vindecarea lor”.

Antibacteriană, astringentă, vindecătoare

Pătlagina nu este utilă doar împotriva inflamației intestinale, ci și împotriva infecțiilor. Ea previne creșterea anormală a bacteriilor intestinale.

Este de asemenea un agent astringent, care strânge țesuturile rupte sau afectate.

Reflux de acid, sângerări gastrice

Rosalee recomandă ceaiul de pătlagină și persoanelor care suferă de reflux de acid, întrucât planta alină și vindecă țesuturile esofagului.

Fiind un bun hemostatic, reduce hemoragiile interne și externe. Studiile raportează eficiența sa în sângerările tractului gastrointestinal superior și inferior.

Dureri de stomac, constipație, diaree, ulcer

Pătlagina este indicată de asemenea în dureri de stomac, dispepsie, dizenterie și ulcere intestinale.

Extractele din frunze de pătlagină reduc leziunile și iritațiile gastrice și aciditatea gastrică. Un studiu pe șobolani cu ulcer gastric indus de indometacin, pătlagina a avut efecte vindecătoare foarte bune, grație compușilor antioxidanți din plantă.

În diaree, ea reduce motilitatea duodenului. Nu în ultimul rând, pătlagina are efecte protectoare asupra ficatului.

Ceai de pătlagină – rețetă

Pătlagina este amară, ceea ce denotă efectul ei medicinal. De aceea, ceaiul de pătlagină nu este foarte plăcut la gust, însă eficiența lui este cea care contează.

Chiar și așa, autoarea are o rețetă în care asociază pătlagina cu câteva plante aromate care îmbunătățesc gustul ceaiului.

Ingrediente

  • 8 g de frunze uscate de pătlagină
  • 8 g de flori uscate de gălbenele
  • 3 g de petale uscate de trandafiri
  • 1 lingură de frunze uscate de nalbă mărunțite
  • 1 linguriță de semințe de fenicul
  • 3 căni de apă clocotită

Mod de preparare

Puneți toate plantele într-un borcan de sticlă de 1 litru. Amestecați-le bine, apoi turnați peste ele apa clocotită.

Acoperiți borcanul și lăsați plantele la infuzat jumătate de oră. Strecurați ceaiul și serviți-l pe parcursul zilei, în maxim 24 de ore.

Semințele de pătlagină – psyllium

Și semințele de pătlagină (psyllium) au efecte gastroprotectoare. Acestea previn ulcerele gastrice datorită compușilor antioxidanți. Conțin fibre mucilaginoase care combat constipația.

Sunt utile în constipație dar și în diaree, boala Crohn, colesterol crescut, diabet, obezitate și ateroscleroză.

Mai mult decât atât, psyllium protejează mucoasa intestinală împotriva daunelor provocate de acidul acetilsalicilic.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre pătlagină:

Pătlagina – minunea care vindecă ulcerul stomacal și ulcerul varicos
Leacuri de la cititori, cu pătlagină
Tinctura de pătlagină – leac valoros pentru alergiile sezoniere
Siropul de pătlagină tratează tusea severă – rețetă mănăstirească
Frunzele de pătlagină vindecă de gușă și noduli tiroidieni

Surse articol:

1. Herbs with Rosalee, Plantain plant benefits plantago major + plantain leaf tea recipe: https://www.youtube.com/watch?v=yZnUaPX0h60&ab_channel=HerbsWithRosalee
2. Najafian Y, Hamedi SS, Farshchi MK, Feyzabadi Z. Plantago major in Traditional Persian Medicine and modern phytotherapy: a narrative review. Electron Physician. 2018 Feb 25;10(2):6390-6399. doi: 10.19082/6390. PMID: 29629064; PMCID: PMC5878035.
3. Kazhal Haddadian, Katayoon Haddadian, Mohsen Zahmatkash, A review of plantago plant, Indian Journal of Traditional Knowledge, Vol 13 (4), Oct. 2014, pp. 681-685: https://nopr.niscpr.res.in/bitstream/123456789/29518/1/IJTK%2013%284%29%20681-685.pdf
4. Khedher, S. Dhibi, H. Bouzenna, S. Akermi, A. El Feki, P. H. V. Teles, J. R. G. S. Almeida, N. Hfaiedh, Antiulcerogenic and antioxidant activities of Plantago ovata ethanolic extract in rats, Brazilian Journal of Biology: https://www.scielo.br/j/bjb/a/XVSC4kNMvy7Jqz8NxgZdTPg/?format=pdf&lang=en
5. Eman M. Ragheb Eman S. Ibrahem  Rasha A. Shalaby, Potential Protective Effects of Plantago major Extracts against Indomethacin-Induced Gastric Ulcer in Rats, Egyptian Journal of Nutrition and Health: https://ejnh.journals.ekb.eg/article_194452.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.