Ceaiul verde cu mușețel scade glucoza, hemoglobina glicată, colesterolul și trigliceridele
√ Articol bazat pe studii științifice
O combinație de ceai pe care orice diabetic ar trebui să o folosească în regimul lui zilnic este ceaiul verde cu mușețel.
Dr. Mandell recomandă această rețetă tuturor celor care au prea mult zahăr în sânge sau un nivel crescut de colesterol și trigliceride.
Șansele ca mușețelul să se afle deja în dulapul cu ceaiuri din casele noastre sunt destul de mari. Această plantă este folositoare în numeroase probleme de sănătate. Inclusiv în diabet.
Cuprins
Mușețelul – o plantă utilă în diabet
Ceaiul de mușețel are un puternic efecte antiinflamatoare, de aceea este atât de benefic în diabet. Stresul oxidativ și inflamația se află la originea multor afecțiuni, inclusiv a diabetului.
Această plantă scade valoarea HbA1c (hemoglobina glicozilată) – un marker important pentru controlul glicemic la diabetici.
Mușețelul face corpul mai sensibil la insulină. Iar prin faptul că reduce insulinorezistența, combate stocarea grăsimii în ficat.
Scade glucoza și insulina din sânge
Un studiu apărut în 2016 în jurnalul „Nutrition” a demonstrat că ceaiul de mușețel îmbunătățește parametrii glicemici și antioxidanți a pacienților cu diabet zaharat de tip 2.
Cercetarea a fost făcută pe 64 de persoane cu vârsta de 30-60 de ani. grupul intervențional a consumat câte un ceai făcut din 3 g de mușețel și 150 ml de apă, de 3 ori pe zi, pe o durată de 2 luni. Ceaiul a fost administrat imediat după masă.
Ceaiul de mușețel a scăzut considerabil hemoglobina glicată, insulina din sânge și rezistența la insulină. Mai mult decât atât, ceaiul a mărit capacitatea antioxidanților din corp cu până la 45%.
Concluzia autorilor a fost că ceaiul de mușețel ajută la controlul glicemic și poate fi util în reducerea factorilor de risc asociați cu diabetul.
Previne complicațiile diabetului
Potrivit unui studiu apărut în 2008 în „Journal of Agricultural and Food Chemistry”, ceaiul de mușețel consumat în fiecare zi în timpul mesei poate preveni progresia hiperglicemiei și apariția complicațiilor diabetice.
Mușețelul are și alte efecte benefice, care vizează digestia, sistemul cardiovascular și sistemul nervos.
Ceaiul de mușețel ajută somnul și diminuează stările anxioase. Contribuie inclusiv la stimularea imunității. Studiile au asociat consumul acestui ceai cu protejarea glandei tiroide împotriva cancerului.
Ceaiul verdescade combate diabetul și obezitatea
Ceaiul verde conține epigalat de catechină (ECGC). Această categorie de compuși scad zahărul din sânge, tensiunea arterială. La fel ca ceaiul de mușețel, ceaiul verde coboară nivelul hemoglobinei glicate.
Este important pentru diabetici și datorită proprietăților sale antioxidante puternice. Catechinele scad colesterolul LDL care provoacă plăci în artere și cresc riscul de infarct și accidente vasculare cerebrale.
Studiile au arătat că ceaiul verde luptă împotriva obezității. Stimulează termogeneza și ajută la arderea grăsimii corporale. Acest beneficiu este extrem de important pentru diabetici, care se confruntă în general cu o greutate excesivă.
Un studiu publicat în 2017 în „Clinical Nutrition ESPEN” a arătat că extractul de ceai verde este superior medicamentului Metformin în ceea ce privește îmbunătățirea controlului glicemici și al profilului lipidelor la femeile supraponderale diabetice și nondiabetice.
Cum se prepară ceaiul verde cu mușețel – rețetă
Ingrediente
- 1 pliculeț sau 1 linguriță de ceai verde
- 1 linguriță de mușețel
- 1 cană de apă (250 ml)
Mod de preparare
Puneți apa într-un ibric pe foc. Când începe să clocotească, stingeți focul și adăugați plantele. Puneți capacul și lăsați ceaiul să se infuzeze 10 minute. Strecurați-l și îndulciți-l cu stevia dacă vreți să fie mai plăcut la gust.
O altă sugestie este să îl aromatizați cu scorțișoară. Această mirodenie dulce are un efect garantat de scădere a zahărului din sânge. Adăugați ¼ – ½ linguriță în cana cu ceai. Ceaiul verde cu mușețel poate fi consumat în timpul mesei sau după ce ați mâncat.
Cât timp beți acest ceai, este important să vă luați glicemia, pentru a face ajustările necesare.
Precauții și contraindicații
Cine nu are voie să bea ceai verde (contraindicații și interacțiuni cu medicamente)
Surse articol:
1. Mandell, Diabetic tea lowers glucose, A1c, cholesterol & triglycerides: https://www.youtube.com/watch?v=wLb_S8z1cy0&ab_channel=motivationaldoc
2. Maryam Zemestani, Maryam Rafraf, Mohammad Asghari-Jafarabadi,
3. Chamomile tea improves glycemic indices and antioxidants status in patients with type 2 diabetes mellitus, Nutrition, Volume 32, Issue 1, 2016, Pages 66-72, ISSN 0899-9007, https://doi.org/10.1016/j.nut.2015.07.011(https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900715003287)
4. Kato A, Minoshima Y, Yamamoto J, Adachi I, Watson AA, Nash RJ. Protective effects of dietary chamomile tea on diabetic complications. J Agric Food Chem. 2008 Sep 10;56(17):8206-11. doi: 10.1021/jf8014365. Epub 2008 Aug 6. PMID: 18681440.
5. Alves Ferreira M, Oliveira Gomes AP, Guimarães de Moraes AP, Ferreira Stringhini ML, Mota JF, Siqueira Guedes Coelho A, Borges Botelho P. Green tea extract outperforms metformin in lipid profile and glycaemic control in overweight women: A double-blind, placebo-controlled, randomized trial. Clin Nutr ESPEN. 2017 Dec;22:1-6. doi: 10.1016/j.clnesp.2017.08.008. Epub 2017 Aug 31. PMID: 29415825.