Ceaiul de lemn-dulce sprijină imunitatea, sănătatea intestinală și hormonală

Rădăcina de lemn-dulce este un remediu valoros pentru numeroase afecțiuni. Mai ales pentru tulburările întâlnite la femei.

Este folosită în medicina tradțională în problemele gastrointestinale, hepatice, orale și cutanate. Se găsește la magazinele cu profil naturist sub formă de ceai, tinctură, bomboane sau capsule.

Ceaiul de lemn-dulce sprijina imunitatea, sanatatea intestinala si hormonala

Ceaiul de lemn-dulce sprijina imunitatea, sanatatea intestinala si hormonala

Cercetătorii au izolat aproape 300 de flavonoide și peste 20 de triterponoizi din rădăcina acestei plante.

Acești compuși au activități antivirale, antimicrobiene, anti-alergice, antitumorale, antioxidante, antiinflamatoare.

Lemnul-dulce fortifică imunitatea

Principalul compus activ din rădăcina de lemn-dulce este acidul glicirzic. Acesta fortifică sistemul imunitar. Combate inflamațiile și înlătură tulburările digestive.

Citește și – Tinctura de lemn-dulce – un leac senzațional pentru osteoporoză, menopauză, disfuncții sexuale, hirsutism, reumatism, alergii (rețetă)

Planta se remarcă prin proprietăți adaptogene. Acest lucru înseamnă că ajută corpul să se adapteze sau să facă față mai ușor factorilor de stres interni și externi.

Combate infecțiile virale, bacteriene și fungice

În medicina chineză, lemnul-dulce este folosit în infecțiile cu virusuri sau bacterii. Este util în tuse, dureri în gât și alte probleme respiratorii, ajutând la expulsarea excesului de mucus.

Activitatea sa antivirală și antimicrobiană se datorează unor compuși precum glicirizina, acidul gliciretinic, liquiritigenina, licoalcon A, licoalcon E și glabridina.

Citește și – Lemnul-dulce distruge bacteria Helicobacter pylori

Lemnul-dulce combate infecțiile cu:

→ virusul grupal, rotavirus, virusul herpetic, hepatita C, HIV, miocardita infecțioasă
→ bacterii gram-pozitive și gram-negative: Stafilococul auriu, E. coli, Pseudomonas aeruginosa, Helicobacter pylori, Candida albicanis, Bacillus subtilis.

Scade stresul

Lemnul-dulce produce un efect regulator asupra stresului. Mai exact, reduce nivelul de cortizon. Datorită acestei calități, planta combate oboseala suprarenală și echilibrează hormonii.

Cercetătorii susțin că lemnul-dulce poate fi folosit ca terapie alternativă în cariile dentare, bolile paradontale sau tuberculoză.

Ceai de lemn-dulce – rețetă

Cea mai simplă formă de administrare este ceaiul.

Ingrediente

• 1 linguriță de rădăcină mărunțită (2,5 g)
• 1 linguriță de rădăcină de ghimbir tocat
• 1 cană de apă

Mod de preparare

Puneți plantele și apa într-un ibric pe aragaz. Când începe să clocotească, dați focul la mic și fierbeți plantele timp de 10 minute.

Strecurați și serviți ceaiul ca atare. Nu are nevoie de o îndulcire suplimentară, deoarece lemnul-dulce are o aromă dulceagă.

Precauții și contraindicații

Pe cât de benefic este sănătății, pe atât de periculos este în unele cazuri. Lemnul-dulce este contraindicat în perioada de sarcină și alăptare.

Trebuie evitat de persoanele cu hipertensiune arterială, boli cardiovasculare sau disfuncții renale. Planta crește tensiunea arterială.

Citește și – Lemnul-dulce crește imunitatea, tratează și previne alergiile și afecțiunile respiratorii

Administrată în doze mari, poate duce la hipokaliemie (scăderea nivelului de potasiu) și hipertensiune arterială.

Surse articol:

1. Hormones & Balance, Licorice root tea: https://hormonesbalance.com/recipes/licorice-root-tea/
2. Kwon YJ, Son DH, Chung TH, Lee YJ. A Review of the Pharmacological Efficacy and Safety of Licorice Root from Corroborative Clinical Trial Findings. J Med Food. 2020 Jan;23(1):12-20. doi: 10.1089/jmf.2019.4459. Epub 2019 Dec 23. PMID: 31874059.
3. Liqiang Wang, Rui Yang, Bochuan Yuan, Ying Liu, Chunsheng Liu, The antiviral and antimicrobial activities of licorice, a widely-used Chiese herb, Acta Pharmaceutica Sinica B, Volume 5, Issue 4, 2015, Pages 310-315, ISSN 2211-3835, https://doi.org/10.1016/j.apsb.2015.05.005: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211383515000799

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.