Ceai cu Iasomie – 10 Beneficii

Ceaiul de iasomie este un remediu dulce pentru sănătatea inimii. Iasomia ne ajută să dobândim un sistem imunitar mai puternic, în timp ce reduce colesterolul, riscul de diabet zaharat şi atacul de cord. Ceaiul de iasomie ajută de asemenea la prevenirea cancerului, la reducerea stresului şi îmbunătățirea proceselor digestive. Studiile au arătat că iasomia poate elimina cu succes bacteriile dăuntătoare şi uşura inflamaţiile cronice şi implicit durerile musculare.

Ceai de Iasomie (Jasminum Grandiflorum)

Ceai de Iasomie (Jasminum Grandiflorum)

Ceaiul de iasomie – Istorie şi proprietăţi

Ceai de iasomie nu este considerat un ceai de plante, deoarece acesta este de fapt un ceai normal (verde, alb, negru, sau oolong), care este aromat cu flori de iasomie pentru a crea un parfum şi un gust unic.

Iasomia este unul din cele mai populare ingrediente în China. Ceaiul de iasomie apare pentru prima dată în documentele oficiale din timpul dinastiei Song, în secolul 13 d.Hr. A fost adus din Persia prin India, împreună cu exportul cultural al budismului în China. În timpul ultimelor dinastii, ceaiul de iasomie a devenit un export comun pentru lumea occidentală, devenind foarte popular în întreaga lume.

Extractul de ceai de iasomie poate fi adăugat în diferite băuturi, pentru a extrage substanţele sale benefice, fără a fi nevoie de a prepara ceaiul. Multele beneficii de sănătate pe care le aduce ceaiul de iasomie se datorează elementelor nutritive din mugurii ceaiului organic în sine.

1. Proprietăţi antioxidante

Aspectul cel mai important al acestei băuturi delicate şi delicioase este nivelul ridicat de antioxidanţi – catechine. Ceai verde este aroma de bază utilizat cel mai frecvent pentru prepararea ceaiului de iasomie. Se poate combina şi cu ceai negru, care are la rândul său un nivel ridicat de antioxidanţi. Aceştia distrug agenţii nocivi sau radicalii liberi care pot provoca compromite sistemul imunitar şi provoca boli serioase.

2. Proprietăţi antibacteriene

Ceaiul de iasomie, care este uneori preparat prin adăugarea de ulei esenţial de iasomie în orice muguri sau plantă de ceai, poate oferi mai multă protecţie împotriva infecţiilor bacteriene. De aceea iasomia este un antibiotic neaşteptat care poate fi adăugat cu încredere în dieta zilnică. Studiile au arătat că proprietăţile antibacteriene ale uleiului de iasomie pot elimina efectele E. Coli care se găsesc de obicei în alimentele prost conservate sau gătite în condiţii neigienice. Ceaiul de iasomie este de asemenea bun pentru tuse, infecţii în gât sau răceli.

3. Ceaiul inimii

Pentru cei cu un istoric personal sau familial la capitolul probleme cardiovasculare, consumul de ceai de iasomie poate fi de mare ajutor în prevenirea problemelor ulterioare. Antioxidanţii din iasomie se dovedesc a fi un factor cheie în inhibarea procesului de oxidare a colesterolului, care are loc atunci când colesterolului rău se oxidează şi prdoduce inflamarea arterelor.

Aceste inflamaţii de la nivelul venelor şi arterelor pot duce la riscuri mari de atacu de cord sau accident vascular cerebral. Catechinele găsite în ceaiul de iasomie inhibă acest proces de oxidare, contribuind la scăderea tensiunii arteriale şi a nivelului de colesterolului.

4. Prevenirea cancerului

Lupta împotriva cancerului este una dintre problemele de sănătate unificatoare din întreaga lume, astfel încât tot ceea ce poate ajuta la prevenirea cancerului este întotdeauna bine venit şi popularizat pe măsură. Studiile de cercetare spun că ceaiul de iasomie, alături de toate tipurile de ceai verde au proprietăţi anti-cancerigene, datorită conţinutului de polifenoli implicaţi în principalele linii de apărare împotriva radicalilor liberi şi a altor invadatori nocivi sau cancerigeni din organism. Ceaiul verde cu iasomie poate reduce îndeosebi riscul de cancer de sân, cancer pulmonar. Elementele de ceai verde inhib excesul de enzime periculoase frecvent întâlnite în tumorile şi celulele canceroase.

5. Lupta cu diabetul zaharat

Ceaiul de iasomie s-a arătat a fi un instrument valoros în combaterea diabetului zaharat. Bea ceai verde cu iasomie pentru a inversa efectele negative pe care diabetul le are asupra anumitor proteine serice. Acest ceai este un regulator important pentru cei cu diabet zaharat, şi o măsură preventivă pentru cei care nu sunt încă diagnosticati. Metabolizarea glucozei este mecanismul fundamental care determină apariţia diabetului zaharat, şi iasomia poate fi utilă în prevenirea sau tratarea acesti afecţiuni.

6. Detensionare şi relaxare

Sistemul olfactiv este de multe ori trecut cu vederea, însă acesta este un simţ foarte puternic şi esenşial pentru sănătate. Studiile au arătat că mirosul de iasomie poate fi foarte benefic pentru relaxarea minţii şi detensionarea corpului. În urma adulmecării ceaiului de iasomie, corpul eliberează substanţe chimice care ne permit să ne relaxeze în mod natural, îmbunătăţind totodată starea de spirit. Cu toate acestea, mirosul de iasomie este ceea ce unii numesc „un parfum rafinat”, care poate afea un efect negativ asupra celor care nu reacţionează pozitiv la aroma acestui ceai, făcându-i mai anxioşi şi nerăbdători.

7. Tulburări gastro-intestinale

Consumui de ceai de iasomie poate îmbunătăţi şansele de a avea un stomac sănătos. Acesta ajută la digerarea tuturor alimentelor din stomac, prevenind astfel riscul de cancer gastro-intestinal. Antioxdianţii din ceaiul verde cu iasomie au efecte beenfice asupra mai multor zone ale corpului, inclusiv asupra sistemul gastro-intestinal. Aceştia activează un număr de antioxidanti intracelulari care susţin funcţia intestinală şi previn anomaliile intestinale, cancerul la stomac sau alte simptome digestive asociate.

8. Sistemul imunitar

Multe forme de cancer şi boli cancerigene poate avea un efect imunosupresor, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar general al organismului este compromis. Rezultatul este un organism vulneravil la agenţii patogeni care complică tratamentul cancerului. Ceaiul de iasomie s-a dovedit a fi un bun protector al sistemului imunitar, datorită proprietăţilor sale anti-inflamatorii şi anti-oxidante.

9. Artrita şi dureri articulare

Unul din cele mai importante efecte pozitive ale ceaiului de iasomie este reducerea disconfortului cronic asociatecu dureri articulare şi artrita. Natura antiinflamatorie a anumitor elemente organice din ceaiul de iasomie poate reduce umflarea articulaţiilor prin inhibarea oxigenării celulare negative.

10. Pierderea în greutate

Toată lumea este în căutarea unor secrete de slăbit uşor şi rapid, şi ceaiul de iasomie poate fi un adjuvant important pentru orice dietă de slăbit. Proprietăţile antioxidante ale ceaiului de iasomie ajută la creşterea metabolismului, fapt care stimulează procesarea mai rapidă a substanţelor nutritive din corp. O rată mai crescută a metabolismului contribuie la pierderea în greutate, însă ceaiul de iasomie este o completare a unei diete inteligente, şi nu o soluţie în sine pentru slăbit.

Ceai de iasomiePrecauţii

Deşi multe tehnici de aromoterapie sunt populare în timpul sarcinii, mirosurile puternice şi chimice le ceaiului de iasomie nu sunt recomandate pentru femeile însărcinate. Au existat cazuri în care consumul de ceai de iasomie sau de ulei de iasomie esenţial (folosit uneori pentru a face ceai de iasomie) a provocat contracţii premature la femeile gravide. Se recomandă aşadar consultarea medicului personal.

Multe persoane aleg să folosească ceai de iasomie pentru stimularea metabolismului, sau pentru pierderea în greutate, însă trebuie avut în vedere că ceaiul de iasomie este extrem de acid. Consumul acestuia pe stomacul gol poate provoca durere sau disconfort intestinal.

În ciuda efectelor sale de relaxare, ceaiul de iasomie este o sursă de cafeină – un stimulent care poate bloca anumiţi neurotransmiţători din creier responsabili cu starea de vigilenţă sau de energie. Unele persoane sunt foarte sensibile la efectele cafeinei, în special în doze mari. Există şi tipuri de ceai cu iasomie care nu conţin cofeină.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. nu stiam ,multunesc ,iubesc acest ceai

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.