Ceaiul negru – un puternic inhibitor al cancerului și obezității 

Bazat pe studii științifice

Ceaiul verde și ceaiul negru nu mai sunt de mult niște suplimente exotice pe piața românească.

Le găsim atât în magazinele de plante, cât și în supermarketuri. Cu toate că nu sunt produse autohtone, au beneficii mult prea mari pentru a le ignora.

Ceaiul negru - puternic inhibitor al cancerului si obezitatii

Ceaiul negru – puternic inhibitor al cancerului si obezitatii

Ceaiul negru este extras din aceeași plantă din care se obține ceaiul verde.

Planta se numește „Camellia sinensis” și este cunoscută simplu sub numele de „planta de ceai”.

Provine din sudul Asiei, dar este cultivată în multe alte țări.

Sunt 6 categorii de ceai cunoscute: ceaiul verde, ceaiul galben, ceaiul alb, ceaiul oolong, ceaiul negru și ceaiul Pu’er.

Diferența dintre ele este dată de nivelul de oxidare a polifenolilor.

Citește și – 7 motive „științifice” să bem ceai verde

Oxidarea naturală la care este expusă planta de ceai este o reacție enzimatică. În urma acestui proces biochimic se modifică nuanța.

Frunzele proaspete trec de la o culoare verde la una galbenă, de la nuanța de chihilimbar la roșu și în cele din urmă la maro sau negru.

Nuanța și aroma finală a ceaiului depind de procesele de fermentare și deshidratare a frunzelor.

Ceaiul negru – 12 beneficii importante

Dr. Eric Berg menționează câteva din acțiunile principale ale ceaiului negru în organism:

  • reduce nivelul zahărului din sânge și insulinei
  • scade colesterolul mărit
  • are proprietăți antivirale
  • este antibacterian
  • ajută la prevenirea cariilor dentare
  • reduce bolile gingivale
  • scade riscul de osteoporoză
  • atenuează riscul de sindrom metabolic
  • susține un nivel optim al tensiunii arteriale
  • scade riscul de boli cardiovasculare
  • reduce riscul de accidente vasculare cerebrale
  • are efecte anticancerigene

Ceaiurile medicinale nu trebuie privite ca un panaceu sau un remediu în sine.

Ele nu vor avea niciun efect dacă sunt consumate în cadrul unei diete nesănătoase.

Dacă ceaiul negru este inclus într-o alimentație sănătoasă, acesta poate produce beneficii suplimentare.

Inhibă cancerul în proporție de 80%

Cea mai importantă proprietate a ceaiului negru este aceea de prevenire a cancerului.

Ceaiul negru este obținut prin fermentarea frunzelor de ceai.

Este o versiune oxidată a ceaiului verde. În urma procesului de oxidare rezultă un compus care se numește „teaflavină”.

Acest fitonutrient nu se găsește în ceaiul verde, ci doar în cel negru. Este pigmentul răspunzător pentru culoarea roșiatică a ceaiului negru.

Teaflavina combate cancerul printr-un mecanism unic. Inhibă o enzimă care favorizează sinteza acidului gras sau a lipidelor.

Celulele canceroase au nevoie de o membrană grasă pentru a supraviețui.

Ceaiul negru inhibă enzima producătoare de acid gras care este supra-exprimată în țesutul canceros.

Ambele tipuri de ceai au potențial anticancerigen. Însă ceaiul negru este un inhibitor mult mai puternic.

EGCG din ceaiul verde inhibă această enzimă în proporție de 76%, iar teaflavina din ceaiul negru în proporție de 87%.

Ajută la scăderea greutății corporale

Consumat cu regularitate, ceaiul negru scade riscul de boli cardiovasculare, diabet și obezitate. Ameliorează nivelul colesterolului la cei cu risc cardiac și la persoanele supraponderale.

Ceaiul negru ajută la reducerea greutății corporale. Este este mai eficient decât ceaiul verde în combaterea obezității.

Polifenolii pe care îi conține suprimă absorbția grăsimilor și a zaharurilor complexe.

Cercetătorii au descoperit că polifenolii din ceaiul verde reduc acumularea de lipide și proliferarea celulelor grase.

Un studiu a arătat că administrat pe o perioadă de 3 luni, ceaiul negru îmbunătățește greutatea corporală și distribuția grăsimii.

Citește și – Ceaiul care te ajută să slăbești în timp ce dormi (studii)

Benefic în diabet și prediabet

Ceaiul negru este foarte bun și pentru diabetici. Nu doar scade glucoza din sânge. Îmbunătățește totodată nivelul insulinei și capacitatea organismului de a metaboliza zahărul.

Un studiu a arătat că ceaiul negru ameliorează nivelul zahărului din sânge post-prandial inclusiv la persoanele non-diabetice și pre-diabetice.

Ceaiul negru poate fi consumat ca alternativă la cafea și alte băuturi energizante.

Este o sursă valoroasă de antioxidanți în viața noastră de zi cu zi.

Pe lângă teaflavină, conține galat de epigalocatechină, tearubigină, aminoacidul L-teanină și alte catechine și flavonoide care protejează împotriva bolilor.

O recenzie recentă sugerează că ceaiul negru conține numeroși antioxidanți care pot reduce inflamația și șansele apariției de boli cronice.

Citește și – Ceaiul negru – 15 utilizări inedite în gospodărie

Surse articol:

1. Dr. Eric Berg, Black Tea: Its Most Powerful Benefit: https://www.youtube.com/watch?v=Ntl6aTCdf8c&ab_channel=Dr.EricBergDC
2. RISHI, The six categories of tea: https://journal.rishi-tea.com/what-is-tea-origins-of-camellia-sinensis/
3. Rasheed Z. Molecular evidences of health benefits of drinking black tea. Int J Health Sci (Qassim). 2019;13(3):1-3: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6512146/
4. Bøhn SK, Croft KD, Burrows S, Puddey IB, Mulder TP, Fuchs D, Woodman RJ, Hodgson JM. Effects of black tea on body composition and metabolic outcomes related to cardiovascular disease risk: a randomized controlled trial. Food Funct. 2014 Jul 25;5(7):1613-20. doi: 10.1039/c4fo00209a. PMID: 24889137: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24889137/
5. Łuczaj W, Skrzydlewska E. Antioxidative properties of black tea. Prev Med. 2005 Jun;40(6):910-8. doi: 10.1016/j.ypmed.2004.10.014. PMID: 15850895: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15850895/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.