Ceai din scorțișoară pentru întărirea imunității
√ Bazat pe studii științifice
Cu toții avem nevoie de o stimulare a imunității în sezonul rece. Un mijloc simplu prin care putem face acest lucru este consumul de ceaiuri medicinale.
Trei plante care au capacitatea de a crește rezistența organismului la agenții infecțioși le veți descoperi în rețeta de ceai de mai jos.
Ceaiurile sunt mai ușor de consumat în perioada de iarnă deoarece încălzesc corpul și dau o senzație de confort.
În funcție de starea noastră de sănătate, putem alege diverse plante pe care să le includem în rutina zilnică.
Pe lângă beneficiile pe care le aduc sănătății, aceste plante sunt super-aromate și creează un miros plăcut în casă.
Cuprins
Ceai pentru imunitate din 3 plante
Toate plantele se pot procura de la magazinele naturiste.
Ingrediente
- 1 baton de scorțișoară
- 1 linguriță de rădăcină de lemn dulce
- 2 linguri de rădăcină de astragalus
- 2 litri de apă
Mod de preparare
Rupeți batonul de scorțișoară în bucăți mici. Puneți-le într-o crăticioară. Adăugați rădăcinile de lemn dulce și astragalus. Turnați apa peste ele și așezați vasul pe foc.
Aduceți la punctul de fierbere apoi stingeți focul. Lăsați plantele la infuzat sub capac timp câteva ore pe aragaz.
După ce au trecut 2-3 ore, strecurați ceaiul.
Îl puteți reîncălzi ușor. Adăugați puțin suc de lămâie dacă doriți.
Scorțișoara și lemnul dulce îndulcesc ceaiul și nu este nevoie de miere sau alți îndulcitori.
Se pot consuma câte 1-2 căni de ceai pe zi.
Citește și – 5 plante care întăresc imunitatea la boli (dovedite științific)
Beneficiile plantelor din ceai
Scorțișoara este un copac tropical folosit în sistemele de medicină tradiționale și moderne.
Este de asemenea una din cele mai uzitate mirodenii în preparatele culinare.
Conține uleiuri și derivați: cinamaldehidă, acid cinamic, cinamat.
Are efecte imunomodulatoare. Studiile recente au descoperit că protejează împotriva bolilor autoimune și a alergiilor.
A fost studiată împotriva unor bacterii patogene și fungi precum Stafilococul auriu, Escherichia coli, specii de Candida și Aspergillus.
Studiile in vitro și pe animale au arătat că scorțișoara are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, antivirale, antimicrobiene, antidibetice și anticancerigene.
Scade colesterolul și zahărul din sânge. S-a dovedit protectoare și împotriva bolilor neurologice, precum Alzheimer sau Parkinson.
Chiar dacă scorțișoara este foarte utilă sănătății, nu trebuie să exagerăm, căci poate deveni toxică, din cauza conținutului de cumarină.
Există două tipuri de scorțișoară: chinezească și indiană. Cea chinezească (Cassia) are o cantitate mai mare de cumarină decât cea indiană (Ceylon).
Nu trebuie consumată în doze mai mari de ½ linguriță pe zi. Scorțișoara Ceylon are un grad mai bun de tolerablitate, însă nici aceasta nu trebuie administrată excesiv.
Citește și – Tonic pentru imunitate, din condimentele pe care le ai în casă
Astragalus este o plantă din medicina chineză folosită pentru prevenirea și tratarea multor boli.
Are efecte revigorante și imunostimulatoare.
Reglează și stimulează funcția sistemului imunitar. Favorizează proliferarea celulelor imunitare. Stimulează eliberarea de citokine. Afectează secreția imunoglobulinei.
Este o plantă anti-îmbătrânire, protectoare împotriva radiațiilor și antitumorală.
În plus, are efecte antivirale, antimicrobiene, și antidiabetice.
O altă plantă importantă din medicina chineză tradițională este lemnul dulce.
A dovedit activități imunomodulatoare și antitumorale. Polizaharidele pe care le conține sunt răspunzătoare pentru efectul de modulare a sistemului imunitar.
Peste 20 de triterpenoizi și aproape 300 de flavonoizi au fost izolați din rădăcina de lemn dulce.
Cercetările recente au demonstrat că acești compuși au proprietăți antivirale, antimicrobiene, antiinflamatoare și antitumorale.
Lemnul dulce previne infecțiile virale și ameliorează simptomele de răceală și gripă. Este deosebit de util în tuse și durerile în gât.
Împiedică pătrunderea virusului SARS-CoV-2 în celule și inhibă replicarea acestuia.
Rădăcina de lemn-dulce în doze mari poate avea ca efect secundar creșterea tensiunii arteriale și scăderea potasiului din sânge.
Citește și – Apa cu usturoi crește imunitatea organismului și remediază o mulțime de boli
Surse articol:
1. Tammy Trayer, Cinnamon licorice tea to boost your immune system, Traditional Cooking School: https://traditionalcookingschool.com/food-preparation/recipes/immune-boosting-tea-or-kefir/
2. Rao PV, Gan SH. Cinnamon: a multifaceted medicinal plant. Evid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:642942. doi: 10.1155/2014/642942. Epub 2014 Apr 10. PMID: 24817901; PMCID: PMC4003790: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24817901/
3. Gruenwald J, Freder J, Armbruester N. Cinnamon and health. Crit Rev Food Sci Nutr. 2010 Oct;50(9):822-34. doi: 10.1080/10408390902773052. PMID: 20924865: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20924865/
4. Pahan S, Pahan K. Can cinnamon spice down autoimmune diseases?. J Clin Exp Immunol. 2020;5(6):252-258. doi:10.33140/jcei.05.06.01: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7720887/
5. Kawatra P, Rajagopalan R. Cinnamon: Mystic powers of a minute ingredient. Pharmacognosy Res. 2015;7(Suppl 1):S1-S6. doi:10.4103/0974-8490.157990: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4466762/
6. Zheng Y, Ren W, Zhang L, Zhang Y, Liu D, Liu Y. A Review of the Pharmacological Action of Astragalus Polysaccharide. Front Pharmacol. 2020;11:349. Published 2020 Mar 24. doi:10.3389/fphar.2020.00349: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7105737/
7. Ayeka PA, Bian Y, Githaiga PM, Zhao Y. The immunomodulatory activities of licorice polysaccharides (Glycyrrhiza uralensis Fisch.) in CT 26 tumor-bearing mice. BMC Complement Altern Med. 2017;17(1):536. Published 2017 Dec 15. doi:10.1186/s12906-017-2030-7: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5732493/
8. Wang L, Yang R, Yuan B, Liu Y, Liu C. The antiviral and antimicrobial activities of licorice, a widely-used Chinese herb. Acta Pharm Sin B. 2015;5(4):310-315. doi:10.1016/j.apsb.2015.05.005: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4629407/