Ceaiul de conifere – antidotul gripei și răcelilor în sezonul rece

Pădurea de conifere are o valoare inestimabilă în medicină.

Pe lângă faptul că împodobesc munții, purifică atmosfera și aromatizează aerul, brazii și pinii au un potențial terapeutic însemnat.

Ceaiul de conifere –antidotul gripei si racelilor

Ceaiul de conifere –antidotul gripei si racelilor

Coniferele în medicină

Coniferele sunt folosite ca aliment și medicament de ruși, scandinavi și americanii nativi de sute de ani, de la calmarea durerilor, până la reducerea simptomelor de răceală și gripă.

Conțin conțin fitocompuși importanți, precum alcaloizi, terpeni, polifenoli și uleiuri esențiale bogate în camfen, pinen, caren, limonen.

O descoperire inedită este că acele de pin și alte conifere conțin concentrații mari de acid shikmic.

Acesta este ingredientul principal din medicamentul antiviral Oseltamivir (Tamiflu).

Rezultatele studiilor clinice și experimentale au arătat că substanțele din conifere au proprietăți antioxidante.

Combat inflamațiile, împiedică creșterea cancerului, previn apariția bolilor neurodegenerative și bolilor infecțioase.

Citește și – Sirop de brad și cimbrișor – rețetă mănăstirească

Un mod simplu de a folosi coniferele în scop medicinal este să facem ceai din acele, vârfurile sau mugurii lor.

Acesta poate fi un protector puternic în sezonul rece și un vindecător pe măsură în caz de răceli sau gripă.

Vârfurile de brad sau pin au o concentrație impresionantă de vitamina C.

Au efecte antioxidante și antiinflamatoare.

Pe lângă aroma lor cuceritoare, ajută la calmarea tusei, ameliorarea simptomelor de răceală și energizarea organismului.

Citește și – Siropul de conifere ajută în bronhopneumopatia cronică (rețetă)

Cum se face ceaiul de conifere

Dacă vreți să recoltați singuri acele de brad sau de pin, căutați zone curate, nepoluate.

Trebuie să cunoașteți foarte bine speciile care pot fi folosite în scop terapeutic.

Acele și mugurii tineri se culeg primăvara. Îi puteți usca în casă sau congela – pentru a păstra principiile active.

Pentru prepararea ceaiului se pot folosi acele fi verzi sau uscate.

Spălați-le bine. Le puteți folosi întregi sau tocate. Dacă le mărunțiți, veți obține o băutură cu o aromă mai puternică.

Puneți 2 căni de apă la fiert. Când începe să clocotească, adăugați o mână de ace de pin întregi sau câteva linguri de ace mărunțite.

Scufundați-le în apă și stingeți imediat focul. Lăsați-le la infuzat 10 minute, apoi strecurați ceaiul.

Infuzarea este cea mai bună metodă, deoarece fierberea duce la pierderea vitaminei C și altor nutrienți valoroși.

Se poate îndulci cu miere și aromatiza cu suc de lămâie.

La fel de utile în răceli și viroze sunt inhalațiile:

Inhalațiile cu muguri de brad dezinfectează căile respiratorii și tenul

Surse articol:

1. Bhardwaj K, Silva AS, Atanassova M, Sharma R, Nepovimova E, Musilek K, Sharma R, Alghuthaymi MA, Dhanjal DS, Nicoletti M, Sharma B, Upadhyay NK, Cruz-Martins N, Bhardwaj P, Kuča K. Conifers Phytochemicals: A Valuable Forest with Therapeutic Potential. Molecules. 2021 May 18;26(10):3005. doi: 10.3390/molecules26103005. PMID: 34070179; PMCID: PMC8158490.
2. The view from great island, Healing conifer tea – a natural flu fighter: https://theviewfromgreatisland.com/healing-conifer-tea/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.