Ceaiul de trei-frați-pătați curăță sângele și pielea
Trei-frați-pătați este denumirea populară a plantei „Viola arvensis” sau „Viola tricolor”, care mai este cunoscută și sub numele de „panseluță de câmp, „toporași”, „catifeluțe” sau „micșunele”.
Bogată în mucilagii și saponozide, este înzestrată cu proprietăți diuretice și expectorante.
Ceaiul de trei-frati-patati curata sangele si pielea: Andreas Rockstein
Trei-frați-pătați conține vitamina C, carotenoide (violaxantine), antocianozide, taninuri, ulei volatil, derivați de acid metil salicilic, gume și săruri minerale.
Ce proprietăți are trei-frați-pătați
Viola arvensis este diuretică, depurativă, colagogă, emolientă, laxativă și anti-alergică.
Ajută la subțierea mucusului și eliminarea acestuia.
Contribuie la curățarea organismului și a pielii prin înlăturarea toxinelor din sânge.
În ce afecțiuni ajută trei-frați-pătați
Citește și – Treifrați-pătați, o plantă cu efecte bune în alergia respiratorie, rinosinuzită, tuse, astm și bronșită
- organism încărcat de toxine
- febră
- constipație
- tuse, gât uscat
- astm
- bronșită
- congestie pectorală
- inflamații pulmmonare
- hipertensiune arterială
- palpitații
- arterioscleroză
- convulsii
- epilepsie
- tulburări nervoase
- isterie
- icter
- probleme urinare
- afecțiuni renale
- eczeme
- erupții
- urticarie
- furuncule
- dermatoze
- coșuri
- acnee
- psoriazis
- bube dulci, tuberculoza pielii (comprese)
- iritații de scutec
- ulcer varicos
- varice
Citește și – Cura de primăvară cu panseluțe – dr. Marc Bosquet
Perioadă de recoltare
Dacă vă întrebați când se culege trei-frați-pătați. Este una din primele plante care răsar odată cu venirea primăverii.
Perioada de recoltare este perioada de înflorire – intervalul mai-iunie.
Se culeg doar părțile aeriene care se pun apoi la uscat într-un strat subțire. Planta se întoarce pe cealaltă parte cu grijă.
Cum se prepară ceaiul de trei-frați-pătați
Se face o infuzie dintr-o linguriță de plantă mărunțită și 1 cană cu apă clocotită.
Se pot administra câte 3 căni de ceai pe zi.
Trei-frați-pătați se poate prepara și ca extract la rece. Se pun 2-4 lingurițe de plantă la macerat într-o cană cu apă rece.
Se lasă de seara până a doua zi (8 ore). Se strecoară și se consumă câte 1 cană pe zi, cu înghițituri mici.
Citește și – Siropul de violete ajută în afecțiunile respiratorii – rețetă simplă
Precauții și contraindicații
Deși este o plantă cu un profil de siguranță bun, trei-frați-pătați poate deveni toxică dacă este consumată în cantități mari.
De asemenea, administrarea excesivă sau prelungită poate provoca probleme la nivelul pielii.
Surse articol:
1. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Trei-frați-pătați, Plantele Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 169-171
2. Medicinal Herb Info, Pansy: http://medicinalherbinfo.org/000Herbs2016/1herbs/pansy/